Cand se culeg gutuile si cum sa le pastrezi pe durata sezonului rece
Cand se culeg gutuile si cum sa le pastrezi pe durata sezonului rece

Cand se culeg gutuile si cum sa le pastrezi pe durata sezonului rece


Cand se culeg gutuile. Care este perioada ideala pentru a culege fructele, dar mai ales cum sa le pastrezi pentru cat mai mult timp fara ca acestea sa se strice. Ce trebuie sa stii si tu daca ai gutui in livada.

Cand se culeg gutuile si cum sa le pastrezi pe durata sezonului rece – Cuprins:

Cand se culeg gutuile. Cum sa le pastrezi pe durata sezonului rece

Cand se culeg gutuile
Cand se culeg gutuile

Cand se culeg gutuile. Daca si tu ai gutui in livada si crezi ca este timpul ca acestea sa fie culese, atunci o sa iti explicam ce test face pentru a le testa.

In primul rand, trebuie sa iei un fruct, sa il stergi de acel puf protector ce acopera coaja. Daca puful s-a curatat cu usurinta si coaja fructelor este aurie si lucioasa inseamna ca fructele sunt bine coapte si pot fi culese. Totodata, fructele se vor rupe cu usurinta de pe ramuri.

In cazul in care puful se curata mai greu, inseamna ca va trebui sa mai astepti pana ce vei putea culege fructele. Daca totusi vrei sa faci asta, tine minte sa cureti gutuile de puf cu ajutorul unei carpe.

Daca nu vei curata puful acesta nu va mai putea fi sters mai tarziu, asa ca va trebui sa decojesti fructele pentru a le consuma.

Desigur, mirosul fructelor este foarte puternic atunci cand acestea sunt coapte, asa ca nu uita nici de acest aspect.

De regula, gutuile se pot recolta incepand cu luna septembrie si pana la mijlocul lunii octombrie. Totusi, este recomandat sa faci testul de mai sus pentru a te asigura ca le culegi in perioada ideala.

Gutui coapte
Gutui coapte

Nu uita nici de faptul ca temperaturile mai scazute imbunatatesc gustul, savoarea, dar si parfumul fructelor. Cu cat vei astepta mai mult, cu atat vei culege fructe parfumate si gustoase.

Mare atentie si cand rupi fructele de pe ramuri. Daca o sa rupi si varfurile ramurilor atunci pomul va rodi mai putin sau aproape deloc in anul ce urmeaza deoarece vei rupe si mugurii de rod.

Dupa ce le-ai cules, fructele se pot pastra timp de aproximativ 4-5 luni, asta inseamna ca gutuile vor rezista pana in perioda decembrie-ianuarie. Tine minte insa ca temperatura optima de pastrare este de aproximativ -0.5 si +0.5 grade Celsius.

Citeste si: Frunze de gutui. Cum sa le folosesti si ce beneficii au

Daca nu dispui de o incapere cu o astfel de temperatura atunci le poti pastra si in beci sau in camara, insa fructele o sa reziste mai putin. Fructele au nevoie si de o umiditate mare, de aproximativ 80-90% pentru a evita deshidratarea.

Iti recomandam sa pui fructele in ladite si sa ai grija sa nu le lovesti sau sa le deteriorezi. In caz contrar, fructele o sa se strice mai repede si o sa le afecteze si pe cele sanatoase.