De ce se usuca usturoiul la depozitare. Cum sa previi si care sunt cauzele
De ce se usuca usturoiul la depozitare. Cum sa previi si care sunt cauzele

De ce se usuca usturoiul la depozitare. Cum sa previi si care sunt cauzele


De ce se usuca usturoiul la depozitare. Afla care sunt cauzele care duc la uscarea capatanilor de usturoi atunci cand sunt depozitate, dar si ce greseli trebuie sa eviti pentru a le putea pastra pe durata sezonului rece. Ce trebuie sa stii!

De ce se usuca usturoiul la depozitare. Cum sa previi si care sunt cauzele – Cuprins:

De ce sa usuca usturoiul la depozitare. Cum sa previi acest fenomen

De ce se usuca usturoiul la depozitare
De ce se usuca usturoiul la depozitare

De ce sa usuca usturoiul la depozitare. Daca si tie ti s-a intamplat acest lucru, atunci trebuie sa stii ca prima cauza care duce la uscarea capatanilor de usturoi este recoltarea.

Chiar daca pare ceva simplu, trebuie sa stii ca usturoiul se recolteaza doar cand pamantul este uscat. Asadar, evita sa faci asta cand este umed sau in conditii de precipitattii.

Totodata, este recomandat sa ai grija atunci cand scoti capatanile de usturoi din pamant, pentru a nu le deteriora. Foarte important este sa opresti udarea culturii de usturoi cu 25 de zile inainte de a face recoltarea!

Este foarte important iarasi ce fel de usturoi ai in gradina si cand l-ai cultivat. Daca l-ai cultivat toamna, atunci usturoiul trebuie consumat destul de repede, deoarece acesta nu va rezista mai mult de 3-4 luni la pastrare. Acesta trebuie pastrat la rece, la o temperatura cuprinsa intre -2 si 3 grade Celsius.

Doar usturoiul cultivat primavara se poate pastra in conditii bune. Cu toate ca vorbim despre capatani de usturoi de dimensiuni mai mici, acestea vor rezista mult mai bine pe durata sezonului rece.

Recoltarea usturoiului
Recoltarea usturoiului

De ce se usuca usturoiul la depozitare. Bineinteles, conditiile de pastrare pot afecta calitatea capatanilor de usturoi. Trebuie sa stii ca usturoiul se pastreaza intr-un loc racoros, undeva la 18-20 de grade sau chiar mai putin, unde umiditatea aerului este cuprinsa intre 70-80%.

O alta cauza ce duce la uscarea usturoiului pe durata pastrarii o reprezinta bolile precum putregaiul bacterian. Daca nu ai uscat usturoiul foarte bine dupa recoltare sau daca l-ai recoltat prea devreme, atunci exista riscul ca acesta sa putrezeasca la pastrare.

Citeste si: Cand se taie tijele florale la usturoi. Cum sa faci asta si in ce perioada

Pe suprafata cateilor de usturoi vor aparea pete de culoare maro, iar pe masura ce boala avanseaza acestia se vor usca.

Pentru a evita putrezirea usturoiului la pastrare va trebui sa te asiguri ca faci tratamentele impotriva bolilor si daunatorilor, dar si ca utilizezi un material saditor de calitate. 

Nu uita nici de aplicarea ingrasamintelor pe baza de fosfor sau potasiu, deoarece acestea ajuta plantele sa reziste mai bine in fata bolilor. Asadar, mare atentie si la acest aspect!