Rotatia culturilor in solar. Cum sa o faci si de ce este necesara
Rotatia culturilor in solar. Cum sa o faci si de ce este necesara

Rotatia culturilor in solar. Cum sa o faci si de ce este necesara


Rotatia culturilor in solar. Afla de ce este necesara, dar si cum sa o faci in mod corect, pentru a te asigura ca obtii recolte bogate, dar in acelasi timp tii la distanta bolile sau daunatorii. Ce trebuie sa stii pentru a cultiva legume in mod inteligent!

Rotatia culturilor in solar. Cum sa o faci si de ce este necesara – Cuprins:

Cum sa faci rotatia culturilor in solar

Rotatia culturilor in solar
Rotatia culturilor in solar

Inainte de a vorbi despre cum sa faci rotatia culturilor in solar, ar trebui sa stii in ce consta aceasta metoda, dar si de ce este absolut necesara pentru cei ce obisnuiesc sa cultive legume.

Ei bine, rotatia culturilor este necesara pentru a tine sub control bolile si daunatorii, dar in acelasi timp pentru a maximiza productia de legume.

In acest fel te asiguri ca faci si economii, pentru ca nu o sa mai cumperi foarte multe tratamente pentru a tine sub control daunatorii sau bolile legumelor.

Totodata, trebuie sa mai stii ca unele legume iau foarte multi nutrienti din pamant, asa ca din acest motiv va trebui sa alternezi culturile pe aceeasi suprafata de pamant. In acest caz amintim vinetele, varza, rosiile, salata sau broccoli.

De asemenea, exista culturi care elibereaza substante nutritive in pamant. Spre exemplu, fasolea si mazarea acumuleaza azotul din aer, iar acesta va fi eliberat in sol. Practic, fertilizezi pamantul fara a mai fi nevoie sa folosesti ingrasaminte chimice.

Mai mult, exista culturi de legume care nu au nevoie de foarte multi nutrienti pentru a se dezvolta. Aici amintim cartofii, ridichile, ceapa, ardeiul gras sau usturoiul.

Rotatia culturilor de legume in solar
Rotatia culturilor de legume in solar

De regula, rotatia culturilor in solar se va face pe o perioada de 3 ani. Expertii ne sfatuiesc sa impartim suprafata de pamant din solar in 3 parti, iar pe fiecare sa cultivam diverse legume in fiecare an.

Tine minte si ca cele mai comune culturi pe care le intalnim la noi in tara se vor grupa in cinci mari grupe. Culturile solanacee includ tomatele, cartofii, vinetele si ardeiul gras.

Culturile leguminoase includ fasolea, mazarea, lintea si nautul. Culturile radacinoase includ pastarnacul, telina, morcovul, ceapa, usturoiul si sfecla rosie. 

In acelasi timp, culturile din familia Brassicaceae includ varza, ridichile, broccoli si conopida. Legumele din familia Cucurbitacee includ castravetii, dovleceii, dovlecii si pepenii.

Salata cultivata in solar
Salata cultivata in solar

De exemplu, in prima zona poti cultiva in primul an rosii, in cea de-a doua poti cultiva salata si in cea de-a treia zona poti planta ardei.

In al doilea an, culturile se vor imparti in felul urmator. Cultiva in zona cu numarul unu vinetele, in cea de-a doua cultiva fasole sau mazare, iar in cea de-a treia zona cultiva castraveti.

In cel de-al treilea an poti planta ardei in zona cu numarul unu, marar sau patrunjel in cea de-a doua zona si tomate in zona cu numarul trei.

Citeste si: Cum sa reduci temperatura din solar pe timp de vara

Mai mentionam faptul ca dupa ce ai cultivat rosii pe o suprafata de pamant, in anul urmator nu mai poti cultiva cartofi, castraveti sau ardei gras. Ideal ar fi sa le cultivi dupa fasole sau ceapa.

Varza nu se planteaza dupa spanac sau patrunjel. Ideal este sa o cultivi dupa usturoi, sfecla, ceapa sau morcovi.

Castravetii nu se planteaza niciodata dupa pepeni sau dovlecei, deoarece fac parte din aceeasi familie de legume. Cultiva mai bine ceapa, ridichii sau conopida.