Caderea penelor la perusi. Afla cum sa ingrijesti aceste pasari, dar si de ce naparlesc. Ce trebuie sa stii si ce tratament ar trebui sa le oferi in aceasta perioada stresanta. Ce este bine sa incluzi in dieta acestora.
Caderea penelor la perusi. Cum sa ingrijesti aceste pasari
Inainte de toate, ar trebui sa stii ca naparlirea sau caderea penelor la perusi este, de multe ori, ceva normal. Pasarile isi pot pierde penele mai mari din aripi si coada de 2-3 ori pe an. Mai mult, perusii isi vor pierde si penele de dimensiuni mai mici de pe restul corpului.
De regula, naparlirea are loc primavara si toamna, insa nu este o perioada fixa. Totusi, tine minte ca acest fenomen este destul de stresant pentru perusi, asa ca ia in vedere faptul ca pasarile au nevoie si de o dieta care sa contina mai multe vitamine.
In perioada de naparlire este indicat sa le oferi pasarilor ou fiert, coaja de ou pisata pentru a le asigura necesarul de calciu, dar si fructe ori legume pentru vitamine.
Pasarile au nevoie si de un nivel de stres redus, 9-12 ore de somn zilnic si, daca este posibil, bai pentru a le usura procesul de cadere al penelor.
Expertii ne sfatuiesc sa acordam o atentie mai mare pasarilor deoarece in aceasta perioada penele noi pot creste stramb sau se pot rupe usor. In cazul in care caderea penelor pare ca nu se mai termina, este indicat sa duci pasarea la veterinar pentru ca este posibil ca penele sa cada din alt motiv.
Este posibil ca pasarile sa sufere si de o naparlire intarziata, iar in acest caz isi va pierde penele din jurul gatului. De regula, acest fenomen poate aparea din cauza lipsei de vitamine din dieta, a aminoacizilor, dar poate sa apara si din cauza faptului ca pasarea este stresata.
Bineinteles, caderea penelor la perusi se poate datora si din cauza unei boli. Mai exact, virusul polyoma este cel responsabil pentru aparitia bolii. In acest caz, pasarea trebuie dusa la veterinar, dar trebuie sa ii acorzi o atentie deosebita deoarece nu o sa mai poata zbura niciodata.
Citeste si: Hrana pentru porumbei. Cum sa hranesti pasarile in functie de varsta si sezon
Tocmai de aceea, in cazul in care pasarea ta sufera din cauza acestui virus, ar trebui sa te asiguri ca aceasta nu se urca pe mobila sau nu ajunge la inaltimi foarte mari deoarece poate cadea si se poate lovi.
Mai trebuie sa stii si ca virusul polyoma nu se transmite la om, insa acesta poate ataca organele pasarilor, slabindu-le in acelasi timp si sistemul imunitar. Pe masura ce boala avanseaza aceasta va deveni apatica si va scadea si in greutate.
De asemenea, perusii vor avea nevoie de o temperatura constanta de 23-24 de grade Celsius. Asadar, pasarile trebuie sa fie protejate si impotriva frigului.