Cum sa ingrijesti Oxalis triangularis sau trifoi ornamental purpuriu. Afla in ce conditii creste foarte bine, dar si cum poti sa inmultesti aceasta planta. Ce trebuie sa stii daca si tu ai o astfel de planta acasa!
Oxalis triangularis (trifoi ornamental). Cum sa ingrijesti si sa inmultesti aceasta planta
Daca si tu esti printre cei ce au intr-un ghiveci un trifoi ornamental sau planta cunoscuta sub numele de Oxalis triangularis, atunci ar trebui sa sa stii ca aceasta este originara din Brazilia.
Acest tip de trifoi este o planta erbacee anuala sau perena, are un aspect de tufa, frunzele sunt de culoare alba sau roz, iar inaltimea maxima pe care o poate atinge este undeva la 30 cm.
Frunzele au o culoare violet si o forma triunghiulara, iar inflorirea are loc la atunci cand vine sezonul cald, adica primavara. Totusi, planta poate inflori si vara sau toamna, in functie de temperaturile exterioare.
In cazul in care vrei sa cumperi o astfel de planta, afla ca ghiveciul trebuie tinut la lumina. In caz contrar, Oxalis triangularis nu va inflori sau va avea foaret putine flori.
De asemenea, pamantul din ghiveciul unui trifoi ornamental trebuie sa aiba un pH neutru-slab alcalin si neaparat sa fie bine drenat. Daca apa va stagna in pamant, este posibil ca planta sa moara deoarece radacinile vor putrezi.
Pe perioada sezonului cald, trifoiul ornamental nu trebuie tinut in lumina directa a soarelui, deoarece se poate ofili. Este recomandat sa o tii intr-un loc unde temperatura sa nu depaseasca 28 grade Celsius. Temperatura ideala pentru aceasta planta este undeva la 22 grade Celsius.
Pe timpul iernii, planta trebuie protejata de frig, asa ca nu o lasa intr-un loc unde temperatura scade sub valoarea de 13-15 grade Celsius.
Daca ai deja aceasta planta acasa si vrei sa o muti intr-un alt ghiveci, poti face asta pe perioada sezonului rece, atunci cand se afla in perioada de repaus vegetativ.
Cand vine vorba de udat, acest trifoi ornamental are nevoie de canditati moderate de apa, asa ca este indicat sa lasi substratul de la suprafata sa se usuce si abia apoi sa il uzi din nou.
Citeste si: Cum sa plantezi un lamai in ghiveci si cum il ingrijesti
Indicat este sa uzi planta la intervale mai mari de timp, insa sa folosesti cantitati mici de apa. In acest mod, te asiguri ca protejezi radacinile de prea multa apa.
Inmultirea acestei plante se poate face destul de usor, prin divizarea tufei sau folosind seminte. Daca alegi prima metoda, divizarea tufei se face doar primavara, pentru ca acestea sa dezvolte noi radacini pana cand vine sezonul rece. Semintele se planteaza primavara si va dura aproximativ o luna pana ce vor iesi primii lastari.