Cum sa faci sarmale cu afumatura si care este reteta
Cum sa faci sarmale cu afumatura si care este reteta

Cum sa faci sarmale cu afumatura si care este reteta


Reteta sarmale cu afumatura. Cum sa le prepari la tine acasa, de ce ingrediente ai nevoie, dar si care sunt pasii pentru a le face absolut delicioase. Afla si cat timp trebuie fierte!

Cum sa faci sarmale cu afumatura si care este reteta – Cuprins:
Cum sa faci sarmale cu afumatura si care este reteta
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp total
 
Autor:
Bucatarie: Romaneasca
Portii: 10 portii
Ingrediente
  • I!ngrediente sarmale cu afumatura
  • 500 g carne tocata porc
  • 500 g carne tocata vita
  • 1 ciolan afumat
  • 1-2 buc. varza murata
  • 200 g orez
  • 3 linguri bulion de rosii
  • 500 ml apa
  • 3 cepe
  • 1 morcov
  • sare
  • piper negru proaspat macinat
  • 2-3 foi de dafin
  • cimbru uscat
  • 1-2 ramuri de cimbru uscat (optional)

Reteta sarmale cu afumatura. Cum sa le prepari

Sarmale cu afumatura
Sarmale cu afumatura

Daca si tu vrei sa prepari reteta de sarmale cu afumatura, ar trebui sa stii ca nu este obligatoriu sa folosesti ciolan de porc afumat. Ca si alternativa, poti folosi kaizer sau piept de porc afumat ori alte afumaturi de porc pe care le ai in casa.

Vei incepe reteta de sarmale prin tocarea marunt a cepelor si prin calirea acestora, intr-o tigaie cu putin ulei si un praf de sare. Sarea trebuie sa devine translucida si sticloasa, ceea ce inseamna ca va fi nevoie sa o tii pe foc in jur de 2 minute.

Peste ceapa pune orezul uscat si caleste totul timp de inca 2 minute, amestecand foarte bine si folosind foc mic. Dupa ce ai terminat asta, da tigaia de-o parte si las-o sa se raceasca.

Pasul urmator include amestecarea ingredientelor, asadar pune carnea tocata intr-un castron mai incapator, iar peste aceasta orezul cu ceapa. Adauga sare, piper negru proaspat macinat si putin cimbru uscat.

Totul se amesteca foarte bine pana ce compozitia devine omogena. Lasa carnea de-o parte, pentru ca urmatorul pas va fi sa te ocupi de frunzele de varza.

Dupa ce ai terminat cu carnea, va trebui sa pregatesti si foile de varza. Portiunile groase de la foile de varza se taie pentru a le putea rula mai usor, asa ca asigura-te ca faci asta pentru a iti usura munca.

Sarmale impaturite
Sarmale impaturite

Ideal este sa folosesti o lingura de umplutura pentru fiecare foaie de varza, insa daca vrei sa le faci mai mari nu este absolut nicio problema. Gusturile nu se discuta, asa ca poti prepara sarmale cu afumatura dupa cum doresti.

Asigura-te ca rulezi foarte bine sarmalele si impingi cu degetul capetele acestora spre interior pentru a nu se desface atunci cand sunt la fiert.

Pentru prepararea sarmalelor vei avea nevoie si de varza murata tocata, asa ca va trebui sa te ocupi si de asta. Cantitatea o decizi tu, insa asigura-te ca lasi destul loc in oala pentru sarmale!

Citeste si: Cum sa prepari sarmale fierte in vin. Reteta traditionala

Ultimul pas va fi sa pui sarmalele in oala, insa mai intai pune un strat de varza tocata. De jur imprejur va trebui sa asezi sarmalele, iar in centru pune ciolanul afumat sau afumatura pe care o folosesti. Bineinteles, pune si varza murata tocata cat doresti. Strecoara si 2-3 frunze de dafin prin toate bunatatile.

Pe deasupra, va trebui sa pui 1-2 crengute de cimbru uscat cele 3 linguri de bulion sau suc de rosii mai gros. Apoi, adauga si apa pana ce aceasta depaseste cu cativa centimetri sarmalele, este necesar sa faci asta pentru a te asigura ca se vor fierbe foarte bine. Nu uita sa pui si capacul la oala!

Fierberea sarmalelor se va face la foc mic si va dura aproximativ 2 ore. Daca vrei sa le pregatesti la cuptor, va dura in jur de 4 ore la o temperatura de 150 grade Celsius, insa pentru prima jumatate de ora asigura-te ca le tii la o temperatura de 180 grade Celsius.