Carne de porc la borcan pentru iarna. Afla cum sa o pregatesti la tine acasa, care este reteta, dar si de ce ingrediente ai nevoie. Iata pasii pe care sa ii urmezi pentru un gust delicios.
- 1 kg carne de porc
- 12 g sare
- 2 g piper negru proaspat macinat
- 2 g usturoi granulat
- 2 g boia dulce (optional)
Cum sa prepari carne de porc la borcan pentru iarna
Daca nu ai mancat pana acum carne de porc la borcan pentru iarna atunci cu siguranta ar trebui sa incerci aceasta reteta, este absolut delicioasa in sezonul rece.Â
Atentie, insa, nu vorbim despre carne la garnita! Aceasta este o reteta cu carne de porc gatita in suc propriu, fara untura, pe care o poti prepara foarte usor la tine acasa. Practic, carnea se gateste in borcan, unde isi va lasa toate sucurile naturale.
Borcanele se vor steriliza in oala cu presiune sau la cuptor, insa cea mai simpla metoda ramane cea de-a doua. O sa iti explicam pas cu pas ce trebuie sa afci.
Primul lucru cu care vei incepe va fi sa speli carnea foarte bine cu apa rece, iar apoi sa o tai in bucati de aproximativ 5 cm. Nu trebuie sa le faci prea mari, pentru ca trebuie sa incapa bine in borcan.
Sarea va ajuta la conservarea carnii, asa ca sub nicio forma nu trebuie sa renunti la acest ingredient. Vei avea nevoie de 12 grame de carne, iar restul condimentelor se pot adauga dupa gust. Legat de boia, ar trebui sa stii ca pe langa gust, acest condiment va da si o culoare frumoasa carnii, asa ca este indicat sa o folosesti.
Daca nu o sa pui boia, carnea o sa aiba o culoare gri. Eventual, poti inlocui sarea normala cu sarea de Praga sau sarea cu silitra (nitrit) ce se mai foloseste si la preparea mezelurilor crud uscate cu perioada de maturare lunga.
Totodata, mai poti utiliza si alte condimente precum chimen, frunze de dafin, cimbru etc. Totul tine de gust, asa ca te poti juca in functie de preferinte si poti sa faci carnea la borcan pentru iarna exact asa cum iti place tie.
Asadar, carnea se va condimenta, iar apoi se va amesteca foarte bine pentru ca aromele sa se intrepatrunda.
Nu uita ca pentru a prepara carne de porc la borcan pentru iarna o sa ai nevoie de borcane spalate foarte bine si sterilizate. Temperatura la care acestea se sterilizeaza este de 105-110 grade Celsius.
Borcanele si capacele se vor steriliza cel mai bine la cuptor, unde le poti pune imediat dupa ce le-ai spalat, fara sa le stergi. Porneste cuptorul abia dupa ce ai pus tava cu capacele si borcanele, pentru a evita ca acestea sa se sparga.
Cuptorul se va porni la temperatura de 150 grade Celsius, iar dupa 15 minute se va reduce la 105-110 grade Celsius si se mai lasa timp de 1-2 minute. Apoi, cuptorul se opreste si se va intredeschide usa, pentru ca borcanele sa inceapa sa se raceasca un pic astfel incat sa le poti manevra.
Citeste si: Bait pentru carnea de porc. Cum sa il prepari pentru fripturi delicioase
Carne de porc la borcan pentru iarna. Urmatorul pas va fi sa umpli borcanele cu carne si apoi sa le inchizi ermetic folosind capacele. Strangele foarte bine, pentru ca vrei sa gatesti carnea in mod corect!
Apoi, borcanele se pun la cuptor timp de 5 ore, la o temperatura de 130 grade Celsius. Mare atentie, cuptorul trebuie sa fie rece si abia dupa ce ai pus borcanele se va porni! Dupa ce timpul a trecut, nu le scoate imediat, mai lasa-le acolo timp de 4 ore pentru a te asigura ca ai gatit carnea cum trebuie.
Borcanele nu trebuie puse la frigider, asa ca le poti pastra in camara fara nicio problema. Acestea pot rezista pana la 2 ani, insa cu siguranta nu vor apuca sa stea atat pe rafturi.