Stimularea ouatului la gaini. Cum sa obtii mai multe oua de la pasarile tale
Stimularea ouatului la gaini. Cum sa obtii mai multe oua de la pasarile tale

Stimularea ouatului la gaini. Cum sa obtii mai multe oua de la pasarile tale


Stimularea ouatului la gaini. Afla cum sa obtii mai multe oua de la pasarile tale si care sunt pasii pe care trebuie sa ii urmezi. Ce trebuie sa pentru a creste productia de oua din gospodarie!

Stimularea ouatului la gaini. Cum sa obtii mai multe oua de la pasarile tale – Cuprins:

Stimularea ouatului la gaini. Cum sa faci asta in mod corect

Stimularea ouatului la gaini
Stimularea ouatului la gaini

Asadar, daca iei in considerare stimularea ouatului la gaini, primul lucru de care trebuie sa te ocupi va fi sa le oferi pasarilor un adapost pe masura.

Gainile trebuie sa aiba un cotet amenajat pe masura, sa beneficieze de lumina, dar in acelasi timp sa aiba si hrana sau apa la discretie.

Nu uita nici de temperatura din cotet, care si aceasta trebuie sa fie destul de ridicata pentru ca pasarile sa produca mai multe oua. Temperatura din adapostul gainilor trebuie sa fie cuprinsa intre 13 si 20 grade Celsius, asa ca asigura-te ca pasarile tale beneficiaza de caldura si pe timp de iarna.

In cazul in care in sezonul rece temperaturile scad mai mult de 13 grade Celsius in interiorul cotetului, pasarile au nevoie de mai multa hrana pentru a se incalzi. Asadar, daca le vei oferi o temperatura mai mare vei face economie si la hrana.

Citeste si: Cum sa faci un cotet pentru gaini. Ce trebuie sa ai in vedere

Pasarile au nevoie si de lumina pentru a face mai multa oua, asa ca nu te mira daca pe timpul iernii productia scade.  Folosind becuri cu incandescenta de 24-40 W sau lampi fluorescente, le poti oferi pasarilor mai multa lumina si poti creste productia de oua.

Gainile trebuie sa beneficieze de pana la 13 ore de lumina pe zi pentru ca productia de oua sa fie una ridicata. Asadar, daca te ocupi de stimularea ouatului la gaini, trebuie sa iei in vedere si acest aspect!

Expertii ne atrag atentia ca lumina sa fie uniforma in cotetul gainilor, pentru ca daca vor exista zone intunecate gainile devin closti si nu vor produce oua.

Gaini in cotet
Gaini in cotet

Stimularea ouatului la gaini. Bineinteles, cotetul trebuie sa fie indeajuns de mare pentru toate gainile. Ideal, nu trebuie sa ai mai mult de 5-7 gaini pe metru patrat, iar cotetul trebuie sa aiba o pardoseala acoperita cu asternut moale precum rumegus sau paie. Grosimea asternutului moale trebuie sa fie de 5-15 cm.

Productia de oua poate scadea si daca aerul din cotet este inchis, atunci cand concentratia de dioxid de carbon si amoniac este mare. Asadar, mare atentie la ventilatia aerului in cotet!

Totodata, hrana pe care o dai pasarilor este foarte importanta. Ideal este sa le oferi pasarilor o dieta echilibrata, care sa contina toate substantele nutritive. Daca le dai furaje, acestea trebuie sa contina un amestec de cereale precum grau si porumb, furaje proteice (srot de floarea soarelui, srot de soia si faina de peste), dar si saruri minerale, iar in acest caz poti folosi faina de calcar sau creta furajera. Desigur, ofera-le pasarilor si minerale sau vitamine daca vrei sa aiba o productie mare de oua.

Gainile elimina 2 grame de calciu atunci cand fac un ou, asadar pasarile tale vor avea nevoie de minerale. Este absolut necesar sa le incluzi in dieta faina de calcar atunci cand te ocupi de stimularea ouatului la gaini.

In cazul in care nu stiai, gainile au nevoie si de sare de bucatarie, insa nu mai mult de 1% din ratia alimentara deoarece in caz contrar poate determina intoxicatii.

Pasarile trebuie sa aiba acces tot timpul la o sursa de apa, iar aceasta trebuie sa fie curata. Atunci cand fac oua, pasarile consuma si o cantitate mare de apa din organism, asa ca tocmai de aceea este indicat sa aiba apa la discretie.