Contract colaborare drepturi de autor
Contract colaborare drepturi de autor

Cum se face un contract de colaborare pe drepturi de autor. Lista de acte necesare


Contractul de colaborare pe drepturi de autor se adreseaza in special tinerilor antreprenori, pentru ca firmele nu trebuie sa plateasca pentru beneficiar taxele si impozitele la stat. Practic, puteti economisi niste bani pe care ii puteti investi in compania voastra.

De asemenea, un angajat poate sa aiba un numar nelimitat de astfel de contracte, asa ca si acest lucru reprezinta un avantaj major.

Ce sunt contractele de colaborare pe drepturi de autor?

Drepturi autor
Drepturi autor

In primul rand, haideti sa intelegem ce sunt exact drepturile de autor. Acestea reprezinta o forma de protectie a lucrarilor originale ale unui autor, garantata prin lege. Drepturile de autor acopera lucrarile publicate, dar si pe cele nepublicate.

Drepturile de autor sunt asociate cu descoperiri stiintifice, cu compozitii muzicale, fotografice, literare, cinematografice, arhitecturale, cursuri, carti, picturi, ori cu realizarea operelor scrise sau a jocurilor video ori a unui software.

Asadar, un contract de colaborare pe drepturi de autor reprezinta modalitatea de a recompensa autorul acelor lucrari ca rezultat al concesionarii drepturilor unei alte institutii sau persoanei cu care a incheiat contractul.

Poate fi folosita o lucrare protejata fara a incalca drepturile de autor?

Folosire drepturi de autor
Folosire drepturi de autor

Ei bine, in anumite circumstante, este posibil acest lucru. Unii creatori aleg sa permita utilizarea lucrarilor lor in anumite conditii, insa nu generalizam. Totusi, este recomandata folosirea conform bunelor uzante.

Foarte important este faptul ca daca ati utilizat un continut asupra caruia nu detineti drepturi de autor, acesta poate fi eliminat.

Continutul folosit poate fi eliminat ca urmare a unei reclamatii privind incalcarea drepturilor de autor, chiar daca ati urmat unul dintre pasii urmatori:

  • Ati specificat sursa, adica detinatorul drepturilor de autor
  • Nu ati monetizat continutul care incalca drepturile de autor
  • Ati observat ca acelasi continut este folosit si in alte locatii
  • Ati mentionat faptul ca nu s-a intentionat incalcarea niciunui drept de autor

Cum se impoziteaza contractele de colaborare pe drepturi de autor?

Salariu drepturi autor
Salariu drepturi autor

Plata impozitelor pentru contractele de colaborare pe drepturi de autor se face in functie de partea contractanta sau in functie de suma veniturilor castigate.

Asadar, prima metoda de impozitare este prin retinere la sursa, de catre cel care plateste. Platitorul de venit are obligatia sa calculeze si sa retina impozitul, dar sa il si vireze reprezentand plati anticipate la calculul impozitului pe venit. Impozitul se calculeaza aplicand o cota de 10% pe venitul brut.

Pana pe data de 25 a lunii urmatoare, platitorul de venit are obligatia sa declare si sa plateasca impozitul. In acelasi timp, beneficiarul se obliga sa intocmeasca si sa depuna pana pe data de 15 mai a anului urmator declaratia 200 „Declaratie privind veniturile realizate din Romania”.

Venitul net din drepturi se stabileste scazand din venitul brut urmatoarele cheltuieli: o cheltuiala deductibila egala cu 20% din venitul brut, respectiv contributiile sociale obligatorii platite.

Se aplica cota de impozit de 16% si se scad sumele retinute si virate de catre platitorul de venit, iar suma reprezinta impozitul de plata pe care trebuie sa il plateasca beneficiarul de venit. Cota de cheltuieli forfetare nu este acordata in cazul in care persoanele fizice utilizeaza baza materiala a platitorului de venit.

Trebuie sa stiti ca obligatia retinerii si virarii impozitului revine platitorului de venit. In cazul veniturilor a caror impunere este finala prin retinere la sursa, nu exista obligativitatea de a depune declaratia 200, privind venitul realizat.

Plata drepturi autor
Plata drepturi autor

Plata impozitului se mai poate face prin sistemul real, adica atunci cand beneficiarii veniturilor din drepturi de proprietate intelectuala opteaza pentru determinarea venitului net in sistem real, pe baza contabilitatii in partida simpla.

Aceasta optiune este obligatorie pe o perioada de doi ani consecutivi, iar daca nu depuneti o cerere de renuntare, se considera reinnoita pentru o noua perioada. Daca ati ales aceasta metoda, aveti dreptul de a renunta la aceasta optiune daca depuneti o cerere pana la data de 31 ianuarie a anului fiscal.

Daca ati optat pentru sistemul real de plata a impozitului, beneficiarul de venit se obliga sa depuna declaratia 220 „Declaratie privind venitul estimat” cu venituri si cheltuieli estimate. Dupa ce primeste aceasta declaratie, ANAF va emite decizia de plati anticipate.

Pana pe data de 15 mai a anului urmator, se completeaza declaratia 200 „Declaratie privind veniturile realizate din Romania”, pe baza careia ANAF va emite decizia anuala de plata. Veniturile impozabile reprezinta sumele pe care le-ati incasat in anul raportat, iar cheltuielile deductibile sunt cele care au fost efectuate in scopul desfasurarii activitatii.

Cei care aleg sistemul real se obliga sa organizeze contabilitatea in partida simpla. Impozitul se plateste trimestrial, iar termenele sunt 15 martie, 15 iunie, 15 septembrie si 15 decembrie.

CASS (Contributia de asigurari sociale de sanatate)

CASS Drepturi autor
CASS Drepturi autor

Cota de taxare este de 5.5% si se aplica sumei pentru care se plateste impozitul pe venit. Este de mentionat faptul ca persoanele fizice care beneficiaza de un venit din drepturi de proprietate intelectuala au obligatia sa contribuie la fondul de sanatate doar daca nu beneficiaza de venituri din salarii, activitati independente, agricultura sau silvicultura, ori indemnizatii de somaj si pensii.

Daca venitul de pe urma drepturilor de autor este singurul asupra caruia se calculeaza contributia, aceasta nu poate fi mai mica decat cea calculata la un salariu luna minim, brut, pe tara.

Persoanele care beneficiaza de venituri din drepturi de proprietate intelectuala se obliga sa depuna la Casa de asigurari de sanatate Declaratia Anexa 5. Contributia se plateste anula, pana la 25 ianuarie a anului urmator realizarii venitului.

CAS (Contributia de asigurari sociale – pensii)

CAS Drepturi autor
CAS Drepturi autor

Cota de taxare este de 10.5% si se aplica asupra bazei de impunere, adica venitul brut diminuat cu cota de cheltuiala forfetara, de 20%. Baza lunara de calcul nu poate depasi echivalentul a de 5 ori salariul mediu brut pe economie.

Personele fizice care beneficiaza de venituri de pe urma drepturilor de autor, dar au si un venit de natura salariala nu au obligatia sa plateasca acea contributie individuala de asigurari sociale.

Totusi, daca veniturile voastre sunt realizate doar din drepturi de autor, se plateste contributia individuala de asigurari sociale in cuantum de 10.5% aplicat asupra bazei de impunere, adica venitul brut diminuat cu cota de cheltuiala forfetara, de 20%. Bineinteles, baza lunara de calcul nu poate depasi echivalentul a de 5 ori salariul mediu brut pe economie.

Persoanele fizice care realizeaza venituri din drepturi de autor si drepturi conexe cu caracter de regularitate, cumulate sau nu cu veniturile de natura salariala, vor datora contributia individuala de asigurari sociale in cuantum de 10.5% aplicat asupra venitului brut diminuat cu cota de cheltuiala forfetara de 20%. Baza lunara de calcul nu poate depasi echivalentul a de 5 ori salariul mediu brut pe economie.

Platitorul de venit are obligatia sa calculeze, declare, retina si sa achite contributia individuala de asigurari sociale.

Somaj si taxa pe valoare adaugata (TVA)

Somaj drepturi de autor
Somaj drepturi de autor

Cota de taxa pentru somaj este de 0.5% si se aplica bazei de impunere, adica venitului brut diminuat cu cota de cheltuiala forfetara de 20%.

Baza lunara de calcul nu poate depasi echivalentul a de 5 ori salariul mediu brut pe economie.

Persoanele fizice care realizeaza venituri din drept de autor si drepturi conexe cu caracter ocazional, cumulate cu veniturile de natura salariala, nu vor plati contributia individuala de asigurari sociale. Desigur, persoanele care au venituri exclusiv din drepturi de autor, datoreaza contributia individuala de asigurari sociale in cuantum de 0.5% si se aplica venitului brut diminuat cu cota de cheltuiala forfetara de 20%. Baza de calcul anuala este limitata la de 5 ori salariul mediu brut pe economie.

Persoanele fizice care realizeaza venituri din drepturi de autor si drepturi conexe cu caracter de regularitate, cumulate sau nu cu veniturile de natura salariala, au obligatia de a plati contributia individuala de asigurari sociale in cuantum de 0.5% aplicat asupra bazei de impunere. Si in acest caz, baza de calcul anuala este limitata la de 5 ori salariul mediu brut pe economie.

Platitorul de venit are obligatia sa calculeze, declare, retina si sa achite contributia individuala de asigurari sociale.

Legat de taxa pe valoare adaugata (TVA), persoanele fizice care obtin venituri in cursul unui an fiscal mai mari de 35.000 euro, au obligatia de a se inregistra ca platitori de TVA. Plata TVA-ului se poate face lunar sau trimestrial, iar persoanele fizice au posibilitatea de a alege.

Daca ati depasit acel plafon, aveti obligatia ca in 10 zile de la sfarsitul lunii in care ati atins sau depasit plafonul, sa va inregistrati ca platitori de TVA.

Cum se incheie un contract pe drepturi de auto si ce acte sunt necesare

Contract colaborare drepturi de autor
Contract colaborare drepturi de autor

In primul rand, trebuie sa aveti in vedere obiectul contractului, adica cedarea tuturor drepturilor de autor privind operele de creatie in domeniul publicistic, pe o anumita perioada sau pentru o perioada nelimitata.

Drepturile cesionarului, adica ce drepturi are cel ce plateste pentru drepturile de autor (distribuire, reproducere, inchiere, imprumut sau comunicare publica).

Obligatiile celui care cedeaza drepturile de autor, cum ar fi scrierea articolelor si predarea acestora intr-o limita de timp.

Remuneratia, foarte importanta pentru ca se mentioneaza cuantumul, data platii si periodicitatea (lunar, trimestrial, anual etc.).

Clauzele de confidentialitate. De regula, cel care cedeaza drepturile se obliga sa nu dezvaluie anumite date din contract.

Clauze de exclusivitate, pentru ca cel care cedeaza drepturile de autor se obliga sa nu incheie alte contracte sau intelegeri care ar putea afecta prezentul contract. Clauzele de neconcurenta sunt si ele de mentionat, deoarece cel care cedeaza drepturile de autor se obliga sa nu colaboreze cu institutii de presa.

Buletinul sau cartea de identitate a cedentului este necesara atunci cand incheiati un contract de colaborare pe drepturi de autor. Daca te-ai hotarat sa faci un contract de cesiune ale drepturilor de autor si vrei sa iti parasesti locul de munca, iata cum sa faci o cerere de demisie.