Combatere plosnita marmorata. Cum sa scapi de acest daunator si cu ce insecticid
Combatere plosnita marmorata. Cum sa scapi de acest daunator si cu ce insecticid

Combatere plosnita marmorata. Cum sa scapi de acest daunator si cu ce insecticid


Combatere plosnita marmorata. Afla cum sa scapi de acest daunator, ce tratamente poti sa folosesti, dar si care este cel mai bun insecticid. Iata ce trebuie sa stii despre acesti gandaci care ataca legumele, pomii fructiferi, arbustii fructiferi, cerelalele, dar si plantele ornamentale.

Combatere plosnita marmorata. Cum sa scapi de acest daunator si ce insecticid sa folosesti – Cuprins:

Caracteristicile acestui daunator

Halyomorpha halys - nimfe si oua
Halyomorpha halys – nimfe si oua

Combatere plosnita marmorata. Cu siguranta ai observat si tu acest daunator, originar din Asia de est, care apare din ce in ce mai des in tara noastra, chiar si in orase. Ei bine, aceasta este plosnita marmorata (Halyomorpha halys), iar vestea proasta este ca daunatorul poate avea pana la 4 generatii pe an, in functiile de conditiile climatice.

Vorbim despre o specia invazita, un daunator foarte periculos pentru plante, dar si pentru oameni, pentru ca acesta patrunde chiar si in locuinte.

Dupa cum spuneam, plosnita marmorata ataca o multime de plante si pomi fructiferi. De exemplu, ataca pomi fructiferi precum prunul, ciresul, marul, parul, caisul, piersicul, nectarinul, alunul, dar si citricele. Totodata, ataca si vita de vie!

Mai mult, vei gasi plosnita marmorata si pe arbusti fructiferi precum zmeur, mur, coacaz sau chiar si pe trandafirul de dulceata.

Bineinteles, daunatorul ataca si legume precum tomate, ardei, fasole sau sparanghel, dar si plante de cultura precum soia sau porumb.

Citeste si: Combatere tuta absoluta. Cum sa scapi de molia miniera a tomatelor

Combatere plosnita marmorata. Ca si cum nu era de ajuns, daunatorul ataca si plante ornamentale, asa ca poate fi gasit pe hibiscus, artari, paulownia, trandafiri sau liliac. Totodata, mai poate ataca si arbori precum stejarul, salcamul, salcia sau teiul.

Plosnitele marmorate pot fi observate destul de usor, deoarece corpul acestora arata ca un scut. Femelele pot depune pana la 400 de oua pe partea inferioara a frunzelor, iar perioada de incubatie este de 4-5 zile.

Timp de 2-3 saptamani, aceste oua vor trece prin cinci stadii de dezvoltare. Un ciclu complet de viata al acestui daunator este de 30-40 de zile.

Plosnita marmorata ierneaza in stadiul de adult si poate fi gasita in crapaturile de pe scoarta pomilor fructiferi sau a copacilor, dar si in locuinte unde pot intra odata cu plantele care au stat afara pe durata sezonului cald.

Combatere plosnita marmorata. Cum sa elimini acest daunator

Combatere plosnita marmorata
Combatere plosnita marmorata

Plosnita marmorata ataca plantele si pomii sau copacii folosind un aparat de intepat, cu ajutorul caruia va injecta saliva urat mirositoare ce are rolul de a lichefia tesuturile plantelor sau a frunzelor. Dupa aceea, acele sucuri sunt consumate pentru a se hrani.

Totusi, fructele sau legumele care au fost intepate de plosnite nu se pot consuma deoarece capata un gust rau. Acestea nu pot fi folosite nici pentru a prepara conserve.

Odata intepate, fructele se deformeaza si nu mai pot fi vandute. Mai mult, acestea se pot stafidi inainte sa ajunga la maturitate.

Si daca tot am vorbit despre miros urat, ar trebui sa mai stii ca plosnita marmorata are glande care elimina un lochid urat mirositor si care se afla pe abdomen. De aici si numele de gandaci puturosi. 

Combatere plosnita marmorata. Pentru a elimina plosnita marmorata trebuie sa folosesti un insecticid precum K-Othrine WG 250, Aqua K-Othrine EW 20 sau AquaPy.

In cazul in care observi aceste insecte prin casa, este indicat sa folosesti un servetel pentru a le prinde, nu pune mana direct pe acestea deoarece vor mirosi urat!