Cum sa previi o recolta mica de usturoi. Afla care pot fi posibilele cauze pentru care usturoiul nu s-a facut si ce masuri poti lua pe viitor pentru a evita acest lucru. Iata ce trebuie sa stie orice gradinar!
Cum sa previi o recolta mica de usturoi. Cauze si remedii
Daca nu vrei sa ai o recolta mica de usturoi, ar trebui sa stii cum sa previi acest lucru, dar mai ales care pot fi cauzele. Afla cum sa ingrijesti cultura de usturoi in mod corect, pentru o recolta cat mai buna.
Ei bine, primul lucru important pe care trebuie sa il stii este perioada optima de plantare a usturoiului. Usturoiul poate fi plantat in primavara, mai exact la inceputul lunii martie, atunci cand temperatura solului depaseste 6-8 grade Celsius.
Totusi, daca o sa il plantezi prea tarziu si pamantul este deja uscat, atunci este posibil sa obtii o recolta mica. Tocmai de aceea, perioada in care il plantezi este extrem de importanta!
Bineinteles, plantarea usturoiului se poate face si toamna, cu 2-3 saptamani inainte de venirea primului inghet. Daca usturoiul nu a inceput sa formeze radacini poate fi distrus de temperaturile scazute.
La fel de importanta este si suprafata de teren pe care o alegi pentru a cultiva usturoiul. Plantele trebuie sa aiba parte de lumina soarelui, dar in acelasi timp solul trebuie sa fie bine drenat pentru ca apa sa nu stagneze. PH-ul solului trebuie sa fie intre 6.5 si 7.8.
Nu uita nici de rotatia culturilor de legume si de importanta acesteia. Asadar, atunci cand cultivi usturoi pe o suprafata de pamant este indicat ca acolo sa nu fi cultivat ceapa, praz sau arpagic. Este foarte important pentru a evita o recolta mica de usturoi.
Usturoiul creste cel mai bine pe o suprafata de teren unde in trecut au fost cultivati castraveti, dovlecei, varza, salata sau mazare.
Nu uita ca si cultura de usturoi are nevoie de fertilizare, asa ca este indicat sa folosesti un ingrasamant universal si sa respecti dozele recomandate de producator. Totodata, poti folosi si ingrasaminte organice precum compost sau mranita.
Un alt lucru foarte important este si calitatea usturoiului pe care il plantezi. Mai mult, bulbii trebuite tratati cu un fungicid inainte de plantare pentru a te asigura ca nu obtii o recolta mica de usturoi.
Citeste si: Cum sa cultivi usturoi elefant la tine in gradina. Sfaturi despre ingrijire si plantare
Dupa plantare, ar trebui sa faci si mulcirea suprafetei de pamant. Nu de alta, dar in acest fel vei proteja usturoiul de buruieni si vei mentine umiditatea in sol.
Si inca ceva: bulbii pe care ii plantezi trebuie sa aiba dimensiuni mari pentru ca cele mai mari capatani de usturoi vor creste din catei mari.
Expertii ne mai sfatuiesc sa indepartam acele tije florale care apar in luna iunie. In cazul in care nu vrei sa folosesti deloc acea samanta, este indicat sa le tai atunci cand ating o lungime de 10-15 cm, deoarece tijele vor consuma substantele nutritive si capatanile de usturoi nu se vor mai dezvolta cum trebuie. Asadar, mare atentie si la acest aspect daca nu vrei o recolta mica de usturoi!