Varza crapata. Cum sa previi aceasta problema in gradina ta
Varza crapata. Cum sa previi aceasta problema in gradina ta

Varza crapata. Cum sa previi aceasta problema in gradina ta


Varza crapata. Afla cum sa previi aceasta problema in gradina ta, dar mai ales de ce crapa varza. Ce trebuie sa stii despre acest fenomen, insa cel mai important cum sa rezolvi.

Varza crapata. Cum sa previi aceasta problema in gradina ta – Cuprins:

Varza crapata. Cum sa previi acest lucru

De ce crapa varza
De ce crapa varza

Daca si tu te-ai lovit de aceasta problema, ar trebui sa stii de ce crapa varza in gradina. Nu de alta, dar o varza crapata trebuie folosita imediat, pentru ca se strica mai repede.

In primul rand, trebuie sa stii ca de multe ori aceasta problema apare din cauza udarii. Pe scurt, apa nu este distribuita uniform, asa ca legumele ajung sa crape.

Foarte importanta este si cantitatea de apa pe care o administrezi unei culturi de varza. Atunci cand varza primeste apa prea putina, aceasta este absorbita mai repede de frunzele care duc lipsa de apa.

Frunzele care primesc apa cresc mai repede, asa ca atunci cand isi maresc volumul capatana verzei va crapa din cauza presiunii. 

Ar fi bine sa stii ca atunci cand uzi o cultura de varza apa ar trebui sa ajunga in pamant pana la o adancime de 30 cm. Mai mult, ai nevoie de 10-12 litri de apa pentru fiecare metru patrat pe care ai plantat varza.

Daca obisnuiesti sa uzi varza la timp si ii administrezi cantitatea de apa necesara, atunci ar trebui sa stii si care este momentul in care aceasta trebuie recoltata.

Varza crapata
Varza crapata

Unele soiuri se recolteaza la 60-70 de zile de la plantare, iar altele au nevoie de mai mult timp. Informatiile le vei gasi pe pachetele cu seminte.

Lasata prea mult pe camp, varza va creste prea mult pentru ca se hraneste fara oprire, asa ca atunci apare si fenomenul de crapare al capatanilor. 

Asadar, rezolvarea este simpla. Varza trebuie recoltata la timp, in functie de soiul pe care il cultivi. De obicei, primul semn ca varza poate fi recoltata va fi ingalbenirea frunzelor de la baza.

Citeste si: Cum sa folosesti varza. Beneficii, proprietati, utilizare si contraindicatii

Se mai poate intampla ca varza sa fie crapata dupa o perioada de seceta urmata de una cu precipitatii abundente. Radacinile legumelor sunt dornice de apa, asa ca acestea absorb o cantitate mai mare din pamant, ceea ce se traduce intr-o presiune mai mare la capatana de varza. Drept urmare, varza va crapa.

Irigarea prin picurare poate fi solutia ideala pentru ca o cultura de varza sa creasca in mod corect. Totodata, poti mulci plantele pentru a te asigura ca umiditatea este pastrata in sol chiar si in perioadele in care temperaturile sunt extrem de ridicate.

Mare atentie si la fertilizare! Ar trebui evitata fertilizarea plantelor dupa ce capatanile s-au format si incep sa fie tari. Daca vrei sa administrezi ingrasaminte, ar trebui sa o faci doar la inceputul sezonului.