Cum sa faci shakshuka. Afla care este reteta, dar si de ce ingrediente ai nevoie pentru a prepara acest preparat popular in Orientul Mijlociu sau Nordul Africii. Ce trebuie sa stii pentru a prepara aceste oua posate in sos de rosii.
- 400 g rosii proaspete
- 2 buc. ceapa rosie
- 1 ardei gras rosu
- 2-3 catei de usturoi
- 4 oua
- 2 linguri ulei de masline
- 1 lingurita curcuma
- 1 lingurita chimion
- 1 lingurita boia iute
- ardei iute (optional)
- sare
- piper
Cum sa faci shakshuka. Reteta si ingredientele
Originile acestui preparat raman inca sub semnul intrebarii, deoarece mai multe tari sustin ca acolo a aparut prima data. Asadar, o sa auzi multe discutii cum ca shakshuka este un preparat originar din Libia, Maroc, Algeria, Turcia sau Tunisia.
Imigrantii evrei din Africa de Nord au adus acest fel de mancare in Israel in anii 1950 si 1960, insa shakshuka a devenit cu adevarat popular abia in anii 1990. Exista mai multe tipuri de retete, asa ca este posibil sa gasesti diverse ingrediente in tarile pe care le-am mentionat mai sus.
Noi am ales sa preparam shakshuka sau chakchouka dupa cea mai populara reteta, asa ca vom folosi rosii, ardei gras, ardei iute, ceapa si oua.
Vom incepe reteta de shakshuka prin a taia felii ceapa rosie. Dupa aceea, taiem felii ardeiul gras rosu, iar apoi vom decoji rosiile si le vom taia cubulete.
Urmatorul pas este sa punem cele doua linguri cu ulei de masline intr-o cratita, iar apoi sa o punem la foc mic. Cand uleiul s-a incalzit, adaugam ceapa si arderiul gras. Condimentam cu sare si piper dupa gust.
Totul se amesteca foarte bine si se lasa la foc mic timp de 10 minute. Dupa ce legumele s-au inmuiat, adaugam un ardei iute tocat marunt, iar apoi cateii de usturoi tocati marunt.
Citeste si: Cum se face muhammara, probabil cea mai sanatoasa mancare libaneza
Dupa inca 2-3 minute, adaugam si rosiile. Continuam sa amestecam si dupa aceea adaugam restul de condimente. Avem nevoie de curcuma, boia dulce si chimion, dupa care continuam sa amestecam pana ce le-am incorporat in reteta de shakshuka.
Urmatorul pas este sa adaugam o cana de apa si sa lasam totul la fiert pentru inca 20 de minute, amestecand ocazional. Atunci cand se ingroasa, reteta este aproape gata.
La final, se pun ouale direct in cratita si se acopera cu un capac pentru a se gati. Mai ai nevoie de 4-5 minute pana ce ouale se gatesc si reteta de shakshuka este gata! Nu mai trebuie decat sa presari putin patrunjel tocat si preparatul este gata de servire.