Reteta de banana bread. Cum sa faci acest tip de paine dulce
Reteta de banana bread. Cum sa faci acest tip de paine dulce

Reteta de banana bread. Cum sa faci acest tip de paine dulce


Banana bread este un fel de chec cu banane pe care americanii l-au denumit asa. Ba chiar mai mult, exista si Ziua Interationala a „Banana Bread” si este sarbatorita in ziua de 23 februarie. Exista si o legenda a acestui preparat delicios care este strans legata de istoria SUA.

Reteta de banana bread. Cum sa faci acest tip de paine dulce – Cuprins:
Reteta de banana bread. Cum sa faci acest tip de paine dulce
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp total
 
Autor:
Bucatarie: Internationala
Portii: 2-3
Ingrediente
Ingrediente banana bread
  • 400 gr faina integrala (sau normala daca nu va place cea integrala)
  • 400 gr banane foarte coapte
  • 50 gr cacao
  • 1 praf sare
  • 150 gr unt la temperatura camerei
  • 150 gr zahar brun (sau alb, tos)
  • ½ buc. miez de la pastaia de vanilie sau esenta de vanilie
  • 2 buc. oua
  • 200 ml lapte rece
  • 150 gr fructe deshidratate/confiate: merisoare, stafide, curmale, smochine, ananas, cocos (in functie de preferinte)
  • 50 gr nuci
  • zeama si coaja rasa de la ½ de portocala
  • 1 buc. plic praf de copt
  • 20 ml rom (NU esenta de rom, ci rom cu alcool)
Ingrediente glazura banana bread
  • 200 gr zahar pudra
  • suc si coaja rasa de la ½ portocala

Cand a aparut acest desert

Banana bread
Banana bread

Istoricii au considerat ca banana bread a luat nastere in timpul celei mai crize economice pe care America a avut-o vreodata, in timpul Marii crize economice. Se pare ca gospodinele, ca sa nu arunce bananele mult prea coapte, aproape stricate, le bagau in aluatul de la paine.

Nu voiau sa le arunce pentru ca era foamete si cu atat mai mult, bananele se procurau extrem de greu in acele vremuri. Si uite asa, pe timp de criza si foamete a luat naste un preparat de care intreaga lume a auzit si pe care foarte multi il iubesc.

Inca din 1933 reteta banana bread a aparut in cartile culinare americane si ulterior a devenit un produs traditional pentru americani.

Ce ador la acest chec umed si delicios este ca se pastreaza zile bune, este un mic dejul delicios langa un iaurt, sau langa un ceai bun, unde mai pui ca este usor de facut.

Hai sa mergem impreuna in bucatarie sa pregatim banana bread… ma rog, nu e chiar paine, este un cec delicios cu banana si cacao. Dupa ce o sa incercati aceasta reteta sunt sigura ca nu o sa va mai puteti lipsi de ea, la micul dejun!

Cum sa prepari banana bread

Desert la cuptor
Desert la cuptor

Trebuie sa stiti ca, penru coacere, aveti nevoie de tavi de chec pentru ca sunt mai mici decat cele de cozonac. Dar puteti sa va jucati cu forma checului, adica puteti sa puneti compozitia in forma de briose, in vas rotund etc. Important sa tineti cont de ingrediente si de pasii pe care trebuie sa ii urmati.

Acum sa revenim la reteta noastra.Pentru inceput vom pune intr-un castron toate fructele confiate pe care le-am ales. Adaugam romul, stroarcem jumatate de portocala si le lasam cateva minute la inmuiat.

Nucile le vom pune intr-o tigaie si le vom praji cateva minute ca sa obtinem o aroma si mai intensa. Dupa ce s-au rumenit pe ambele parti, le vom lasa sa se raceasca.

Acum trecem la elementul esential al acestei „paini”, banana. Daca ati gasit banane foarte, foarte coapte e perfect, pentru ca le puteti pisa cu ajutorul unei furculite pana obtineti o crema fina si foarte aromata. Daca nu, va puteti folosi de robotul de bucatarie. Vom lua un bol mai mare si vom adauga untul (care trebuie sa fie moale, la temperatura camerei) si zaharul si le batem foarte bine cu telul sau la robotul de bucatarie.

Adaugam esenta de vanilie sau mijlocul de la pastaia de vanilie, apoi ouale si sarea si amestecam iar foarte bine. Urmatorul pas este sa adaugam piureul de banane si sa il amestecam. Intr-o sita mai mare vom pune faina, cacao si praful de copt si il vom cerne peste aluatul nostru si vom amesteca bine pana se incorporeaza toata faina.

Apoi, putin cate putin vom adauga si laptele rece pana vom obtine o consistenta mai cremoasa. Cand s-au racit nucile, le tocam cu ajutorul unui cutit (nu foarte marunt) si le punem in bolul cu frunctele confiate si rom si amestecam bine ingredientele. Stiati ca romul ajuta la cresterea aluatului? Ei bine, da! Asa ca sa il folositi cu incredere.

Acum vom adauga fructele in aluatul nostru si le amestecam. Si, gata! Asta fost toata partea de pregatire, urmeaza coacerea. Vom incinge cuptorul la 180 de grade. Vom pregati 2 tavi de chec (sau ce forma preferati voi), le vom imbraca in hartie de copt si vom turna aluatul.

Aveti grija sa fie compozitie egala in ambele tavi. Tavile le vom baga la cuptor timp de 40 – 50 de minute, la 180 de grade. Daca a trecut timpul si nu sunteti siguri ca s-a copt, puteti sa il testati cu o scobitoare sau cu o andrea: infigeti in chec, iar daca aluatul nu se lipeste, inseamna ca e copt. Dupa ce s-a copt scoateti checul din forme si puneti-l pe un gratar sa se racesca.

Cum sa faci glazura pentru banana bread

Felii de banana bread
Felii de banana bread

Cat timp se raceste banana bread, vom face o glazura delicioasa cu zeama de portocala. Puteti sa consumati banana bread si fara glazura, insa eu am ales sa sa o prepar pentru a-i da o dulceata mai mare.

Asadar, vom lua un bol si vom adauga 200 gr de zahar pudra si coaja de portocala rasa pe cele mai mici ochiuri. Vom stoarce cealalta jumatate de portocla si vom turna cate putin din sucul de portocala peste zahar.

Citeste si: Cum se prepara prajitura Jerbo

Amestecam energic, cu ajutorul unei linguri, pana vom se dizolva foarte bine zaharul. Va trebui sa obtinem o glazura cu o consistenta mai fluida, ca cea a unui iaurt subtire.

Cand banana bread s-a racit (sa fie caldut) vom intinde glazura cu ajutorul unei pensule, sau chiar si cu lingura, si apoi o lasam sa se absoarba in chec. Gata! Prajitura noastra delicioasa si rafinata este gata!

Sunt sigura ca va veti surprinde familia sau invitatii cu un gust parfumat de banana, imbinat cu cel de portocala. Abia astept sa o servesc maine dimineata la micul dejun. Asta daca mai ramane. Spor si pofta buna, dragii mei!