Este prajitura pe care o asteptam, cu sufletul la gura, la fiecare Craciun. Mama mea ii spunea āCabanutaā, ulterior am descoperit ca se mai numeste si āprajitura Carpatiā sau āCabanaā. Denumirea prajiturii are legatura cu aspectul inedit pe care il are si depinde de fiecare cum o vede: un varf de munte sau o cabanuta.
- 150 gr zahar
- 600 gr faina
- 200 gr unt (80% grasime)
- 125 ml lapte
- 2 buc. oua
- coaja rasa de la o portocala
- 1 praf sare
- 1 lingurita bicarbonat de sodiu
- 300 gr zahar
- 140 gr faina
- 1 l lapte (3.5% grasime)
- 250 gr unt (80% grasime)
- 250 gr ciocolata neagra 50% cacao
- 2 linguri rom de calitate sau esenta de rom (daca va place)
- nuca macinata
- nuca de cocos
Cum sa prepari crema
Vom incepe cu crema ca sa aiba timp sa se raceasca si sa putem unge foile. Asadar, vom pune laptele la fiert. Sa nu uitati de el, ca sa nu dea pe foc.
Punem o alta cratita pe foc in care turnam zaharul pe care il vom carameliza. Adica il lasam pe foc sa se topeasca timp in care mai amestecam din cand in cand. Mare atentie! Focul sa fie mic, sa nu nu se arda zaharul!
In momentul in care zaharul s-a topit in totalitate, luam craticioara de pe foc. Faina pe care o aveam pregatita o vom turna peste zaharul caramelizat si amestecam energic cu o spatula sau cu o lingura de lemn.
Cat timp am topit zaharul, laptele a fier asa ca il aducem aproape pentru ca avem nevoie de el. Dupa ce am amestecat bine faina cu zaharul, turnam cate putin din laptele fierbine si amestecam foarte, foarte bine.
O sa vedeti ca se va ingrosa repede crema si va trebui sa turnati iar lapte fierbinte si sa amestecati continuu. Cand am terminat de turnat tot laptele, putem sa ne folosim de un mixer sau blender sa mixam compozitia noastra pentru a dizolvam toate cocoloasele formate si pentru a obtine o crema fina.
Dupa asta punem crema pe foc, amestecam continuu pana incepe sa clocoteasca. Inseamna ca si faina noastra a fiert, asa ca luam cratita de pe foc. Ciocolata neagra o vom taia in cubulete, ca sa se topeasca mai usor si o vom turna in crema.
Cu spatula amestecam bine pana s-a topit ciocolata in totalitate apoi adaugam untul (acesta trebuie sa fie la temperatura camerei). Amestecam bine pana cand crema noastra se omogenizeaza. La final adaugam romul (daca nu aveti un rom de calitate, puteti sa puneti esenta de rom), amestecam si aceasta este crema noastra aromata.
Vom turna compozitia intr-un bol si il acoperim cu o folie de bucatarie ca sa nu prinda crusta si il punem intr-un loc racoros. Daca este gata crema noastra, trecem la foi.
Cum sa faci foile pentru prajitura Carpati
Punem ouale intr-un bol, adaugam un praf de sare si le mixam bine. Apoi adaugam zaharul si continuam sa amestecam pana cand se albesc ouale. Untul topit il adaugam in bolul nostru si mixam in continuare dupa care adaugam coaja de portocala si amestecam ingredientele.
Bicarbonatul de sodiu il amestecam cu faina, apoi turnam, in ploaie, peste compozitia noastra, putin cate putin, pana vom incorpora toata faina. Vom muta aluatul nostru pe blatul de lucru si il mai framantam bine cu mana pana cand nu se va mai lipi de maini.
Formam o bila din coca si o impartim in 4 parti egale cu ajutorul unui cutit. Luam fiecare bila in parte si o intindem pana obtinem cate o foaie dreptunghiulara. Surplusul de pe margine il taiem cu ajutorul unui cutit ca sa fie marginile perfect drepte.
Mutam foaia pe fundul unei tavi unse cu ulei, o taiem pe jumatate dupa care o intepam cu o furculita ca sa nu creasca prea mult la cuptor. Bagam fiecare foaie la cuptorul preincalzit la 170 grade si le lasam cate 6 ā 8 minute pe fiecare in parte (le verificati sa nu se rumeneasca prea tare).
In total trebuie sa avem 8 foi fragede. Cand am terminat de copt foile le lasam sa se raceasca, sa putem trece la urmatoarea etapa: montarea.
Cum sa asamblezi prajitura Carpati
Vom lua un tocator de lem pe care il vom imbraca in folie de bucatarie si vom adauga prima foaie. Adaugam 3 linguri de crema si o intindem cu ajutorul unui cutit, dupa care punem a doua foaie. Iar 3 linguri de crema pe care o intindem, apoi o acoperim cu alta foaie.
Repetam procedeul pana cand terminam foile, iar pe ultima nu vom pune crema. Crema ramasa nu o aruncati. Puneti-o intr-un bol si lasati-o la rece pentru ca avem nevoie de ea la asamblare!
Imbracam prajitura obtinuta in folie de bucatarie, punem un tocator deasupra ca sa se preseze si sa se imbine foile cu aromele din crema. Lasam prajitura la frigider pentru 24 de ore.
Citeste si: Desertul preferat al adultilor: prajitura cu nuca si cafea
A doua zi o vom scoate din frigider si vom taia marginile, daca nu sunt perfect drepte. Vom taia prajitura pe jumatate, pe lungime. Daca nu aveti dexteritate, va puteti folosi de o rigla ca sa obtineti 2 parti egale.
Vom lua fiecare bucata de prajitura si o vom taia pe diagonala, cu mare atentie, dintr-o parte in cealalta. Astfel vom obtine 2 triunghiuri egale. Ungem fiecare triunghi pe partea din spare cu crema, dupa care le lipim (practic punem triunghiurile spate in spate).
Vom obtine o cabanuta sa un varf de munte, cum vede fiecare prajitura. Dupa asta, imbracam cabanuta noastra cu crema pe ambele parti si apoi o asezonam cu nuca de cocos. Ne-a mai ramas o cabanuta de asamblat, iar la final puteti sa o imbracati in nuca macinata.
Este o prajitura care necesita putin mai multa munca, insa rezultatul esteā¦ de neuitat. Odata incercata, prajitura Carpati va fi mereu repetata. Va doresc spor si pofta buna, dragii mei!