Briose cu iaurt. Pe cat sunt de mici, pe atat de mare este istoria acestor prajiturele delicioase. Briosele isi au originile in Marea Britanie, iar azi reprezinta una dintre deserturile traditionale ale englezilor. Insa, in trecut, briosele erau mancate de servitoarele sarace de la curtea Reginei Victoria.
Asta pana la un moment dat cand domnitele bogate au surprins pofta cu care slujitoarele mancau briosele si… le-au gustat si ele. Din acel moment domnitele au inclus briosele sau „Muffins” asa mai sunt denumite, in saloanele elegante unde se servea renumitul ceai de la ora 5.
Prajiturelele ar fi fost preparate de un brutar care ar fi vrut sa prepare o mancare mai simpla si mai rapida care sa fie mancata pe fuga de servitori. Si asa a pus in compozitie coca de la biscuiti, paine uscata si cartori fieri si zdrobiti.
Dupa descoperirea domnitelor a deliciosului desert, briosa a devenit cea mai faimoasa „paine” din insula. Mai ales briosele cu iaurt, care sunt pufoase si extrem de usor de facut.
- 280 gr faina
- 100 gr unt
- 1 praf copt
- 50 gr ciocolata (optional poti folosi fructe precum coacazele)
- 250 gr iaurt
- 1 buc. ou
- 100 gr zahar vanilat
Cum sa prepari aluatul pentru briose cu iaurt
Daca esti creativ sau creativa si iti place dulcele, briosele sunt o varianta foarte buna daca vrei sa ii surprinzi pe cei dragi.
Pentru inceput vom pune intr-un vas untul (care trebuie sa fie la temperatura camerei), 100 gr de zahar, un ou si frecam bine. Apoi adaugam iaurtul si omogenizam ingredientele.
Urmatorul pas este sa punem ingredientele uscate: faina si praful de copt. Faina o punem in ploaie si amestecam pana o incorporam pe toata.
Citeste si: Cum sa faci banana bread sau cum sa faci cele mai bune gogosi
Dupa ce am omogenizat ingredientele, vom adauga zaharul vanilat si esente daca le vreti mai aromate (preferabil esenta de vanilie).
La final adaugam si ciocolata taiata in cubulete mici si portocala confiata (daca va place).
Daca nu sunteti iubitori de ciocolata, sa stiti ca puteti inlocui, foarte usor, cuburile de ciocolata cu fructele preferate. Briosele ies foarte bune folosind coacaze. La final, desertul va fi acelasi: de neuitat!
Cum sa coci briosele
Pregatim formele de briosa si le umplem cu compozitia pe care am obtinut-o. Incalzim cuptorul la 170 – 180 grade Celsius, bagam briosele la caldura si le lasam sa se coaca pentru 25 – 30 de minute.
Mai simplu de atat nici ca se poate! Puteti sa obtineti un desert delicios si pufos foarte rapid!
Ce va mai ramane este sa puneti pe foc un ceai de fructe de padure, sa asteptati sa se faca ora 5 si sa il serviti cu briosele.
Dupa cum vezi, nu este atat de greu sa prepari briose cu iaurt, asa ca data viitoare cand vrei un desert rapid, ar fi bine sa iti notezi aceasta reteta.