Cum sa scapi de gandacul rosu de bucatarie. Metode de combatere
Cum sa scapi de gandacul rosu de bucatarie. Metode de combatere

Cum sa scapi de gandacul rosu de bucatarie. Metode de combatere


Cum sa scapi de gandacul rosu de bucatarie. Afla cum sa il elimini folosind metode chimice, pe care le poti achizitiona din comert. De unde provine si cum poti sa previi aceasta problema in locuinta ta. Iata ce trebuie sa stii!

De unde provine gandacul rosu de bucatarie

Blattella germanica
Blattella germanica

In cazul in care nu stiai, gandacul rosu de bucatarie (Blattella germanica) mai este denumit si gandacul german de bucatarie, insa isi are originile in partea de Sud-Est a Asiei. Este o specia de gandac mic, ce poate atinge dimensiuni de pana la 16 mm lungime.

Culoarea acestuia este maro spre roscat, iar de la cap pana la varful aripilor prezinta doua dungi paralele de culoare inchisa. Si daca tot am mentionat aripile, trebuie sa stii ca acestea nu sunt folosite pentru a zbura, aceasta insecta fiind incapabila de a se ridica in aer.

Cu toate ca nu zboara, gandacul este foarte agil si cateodata destul de greu de prins. Acestia se intalnesc mai ales in spatiile unde se prelucreaza alimente.

Acest tip de gandac nu tolereaza foarte bine frigul si tocmai de aceea in anotimpurile reci il gasim in spatii incalzite. Se hraneste cu amidon, grasimi, carne sau produse zaharoase, iar daca hrana nu este disponibila poate avea chiar si un comportament canibalistic.

Perioada de reproducere a gandacilor rosii de bucatarie

Gandaci rosii de bucatarie
Gandaci rosii de bucatarie

Gandacul rosu de bucatarie poate ajunge de la ou la adult in aproximativ 50-60 de zile, insa asta doar in conditii ideale. Femela poarta ouale in abdomenul sau si dupa ce nimfele ies din oua vor avea o culoare maro inchisa spre negru si nu vor prezenta aripi.

In stadiul de adult, gandacii vor naparli de aproximativ 6-7 ori si in toate aceste stadii vor avea nevoie de hrana si apa pentru a se dezvolta. Dupa ce au trecut cele 60 de zile si au ajuns la maturitate, gandacii pot trati pana la 200 de zile.

Citeste si: Gandaci de canalizare. Cum sa scapi de acestia si de ce apar

Cu toate ca vorbim despre insecta foarte activa pe timp de noapte, acesti gandaci apar si pe timpul zilei, mai ales daca vorbim despre o populatie mare sau care a fost deranjata de prezenta omului.

Mai trebuie sa stii ca atunci cand sunt speriati, acesti gandaci emit si un miros specific, neplacut. Asadar, trebuie sa stii neparat cum sa elimini gandacul rosu de bucatarie din casa ta.

Gandacul rosu de bucatarie. Cum sa previi o infestare in casa ta

Gandacul rosu de bucatarie
Gandacul rosu de bucatarie

De multe ori, se intampla ca acest tip de gandac sa fie adus de la locul de munca, ascunzandu-se in haine sau in alte locuri greu accesibile. Totusi, ar trebui sa stii si cum poti sa prezii o posibila infestare a casei tale cu gandacul rosu de bucatarie.

In primul rand, pentru a evita o infestare a casei tale, trebuie sa te asiguri ca niciodata nu lasi vasele din chiuveta nespalate, nu lasi firimituri pe masa sau nu duci gunoiul timp de 2 zile ori 48 de ore.

Curatenia este esentiala, pentru ca in caz contrar, gandacii vor va avea destula hrana sa supravietuiasca si mai ales sa se inmulteasca. Trebuie sa mai stii ca si daca nu vor gasi hrana ideala, gandacii se pot hrani si cu articole de uz casnic, iar aici mentionam sapunul, pasta de dinti, hartia sau chiar lipiciul.

Cum sa scapi de gandacul rosu de bucatarie. Metode de combatere

Gandaci in bucatarie
Gandaci in bucatarie

Gandacul rosu de bucatarie prefera mediile calde si umede, unde temperaturile sunt cuprinse intre 25 si 30 grade Celsius. Tocmai de aceea, il gasim in bucatarie, dar si in spitale, hoteluri, brutarii ori sere.

Gandacii sunt daunatori de provizii si odata ce s-a hranit cu respectivele alimente pe care le-a gasit, acestea sunt compromise deoarece contin resturi de excremente, naparlire sau secretii ale glandelor salivare, ceea ce inseamna un mare risc pentru sanatatea noastra!

Mai mult, cercetatorii au demonstrat faptul ca gandacii rosii de bucatarie sunt purtatori de agenti patogeni, care sunt raspanditi mai apoi prin fecale sau resturile lasate de acestia. De asemenea, in gusa acestui gandac s-a demonstrat prezenta bacteriei Salmonella, care se poate transmite si la oameni.

Pentru a combate gandacul rosu de bucatarie iti recomandam sa folosesti capcane lipicioase. Acestea sunt eficiente timp de 60 de zile si pot acoperi o suprafata de 12-15 metri patrati.

Insecticid gandacul rosu de bucatarie
Insecticid gandacul rosu de bucatarie

Totusi, cea mai eficienta solutie pe care o poti folosi ramane insecticidul gel Maxforce de la Bayer. Acesta vine sub forma de seringa si se aplica sub forma unor picaturi de dimensiunea unui bob de Mazare.

Insecticidul se foloseste in zonele frecventate de gandaci si vestea buna este ca vor ramane active pentru o perioada de 4 luni, insa primele efecte se vor vedea in primele trei zile atuni cand va avea loc o scadere drastica a numarului de gandaci. In aproximativ 7 zile vei scapa de gandacul rosu de bucatarie si populatia acestora va fi eliminata complet.

Poti cumpara insecticidul gel Maxforce de la Bayer de pe eMag accesand acest link.

O alta solutie pe care o poti utiliza pentru eliminarea gandacilor rosii de bucatarie sunt insecticidele K-Othrine WG 250 sau K-Othrine SC 7.5 Flow. K-Othrine WG 250 vine sub forma de granule care se dizolva in 10 litri de apa, iar apoi solutia se va pulveriza prin zonele frecventate de gandaci. K-Othrine SC 7.5 Flow este lichid si se va dizolva in 750 ml de apa. Solutia se pulverizeaza pe o suprafata de pana la 7 metri patrati.

Dupa ce ai utilizat aceste insecticide este bine sa nu mai intri in acea incapere timp de 4-6 ore. Sub nicio forma nu trebuie sa aplici solutia in zona vaselor de bucatarie si dupa ce timpul a trecut, este recomandat sa aerisesti incaperea foarte bine!