Cum sa combati carenta de potasiu la tomate. Afla ce rol are potasiul in cresterea rosiilor, care sunt primele simptome, dar si ce poti face pentru a creste plante sanatoase. Iata ce trebuie sa stie orice gradinar!
Ce rol are potasiul in cresterea plantelor
Pentru cei ce nu stiu, potasiul este un element chimic foarte important in cresterea plantelor, nu numai a tomatelor. Acest element este intalnit in natura numai sub forma de sare ionica, insa ionul de potasiu este indispensabil in metabolismul celulelor vii.
Acest element este esential in nutritia plantelor pentru ca le ajuta sa fie mai rezistente in fata bolilor sau a daunatorilor, ofera rezistenta la frig sau la inghet, insa ofera si mai multa culoare, aroma si gust.
In agricultura, se foloseste ingrasamant sub forma de clorura de potasiu, azotat de potasiu, dar si sulfat de potasiu.
Cel mai utilizat ingrasamant este clorura de potasiu, cunoscuta si sub numele de silvina sau muriat de potasiu. Asadar, urmatoare data cand o sa cumperi ingrasaminte, ai mare grija sa cumperi si clorura de potasiu.
Carenta de potasiu la tomate. Cum sa combati aceasta deficienta
Inainte de toate, ar fi bine sa stii si care sunt primele semne care anunta carenta de potasiu la tomate. Nu de alta, dar este bine sa fim atenti la ce ne transmit plantele, pentru a putea rezolva imediat aceste probleme.
La tomate, deficienta este anuntata de ingalbenirea frunzelor de la baza plantelor, urmata de brunificarea acestor zone galbene. Totodata, rosiile se coc neuniform si prezinta nervuri de culoare verde la interior.
Practic, deficienta se va manifesta de la baza plantei inspre varf, plantele vor avea un aspect ofilit, tulpinile vor fi lipsite de elasticitate si se vor rupe usor, iar fructele vor ramane moi.
Citeste si: Carenta de calciu la tomate. Cum sa combati aceasta boala la rosii
Aceasta deficienta de potasiu poate aparea in perioada de marire intensiva a fructelor, iar daca nu vei interveni rapid recolta de rosii va fi afectata.
Pentru a preveni carenta de potasiu la tomate este necesar sa aplici tratamente cu aplicare foliara (frunze) sau la nivel radicular (radacini).
Tratamentele la nivel foliar se pot aplica prin stropire si in acest sens poti utiliza produse precum Symbiosil Peel, Agropotasin, Polifruit K-50, Brik-55 sau Mineralgold HD.
Tratamentele la nivel radicular se aplica udand plantele din gradina sau solarul tau. Poti ace acest lucru utilizand produse precum Azotat de Potasiu Multi-K, Mineralgold HD Potasio, Agroxilato-K, Solufeed, Hifert, Kristalon maro, Flortiprod NPK sau Haifa.