Combaterea gargaritei la fasole. Afla cum sa procedezi daca te-ai lovit de acest daunator si ce insecticid ar trebui sa folosesti. Ce trebuie sa stii!
Cum arata gargarita fasolei
Inainte de a iti explica ce trebuie sa faci pentru combaterea gargaritei la fasole, ar fi bine sa stii si cum arata acest daunator.
Ei bine, gargarita fasolei (Acanthoscelides obtectus) are corpul oval si alungit, o lungime de aproximativ 4 mm, iar culoarea este cenusiu-roscat, in timp ce capul este negru.
Mai mult, gargarita depune oua de culoare alba ce au o forma ovala si aproximativ 0.6 mm lungime. Larvele au o culoare alba, in timp ce pupa are o culoare alb-galbuie si o lungime de aproximativ 5-7 mm.
Vestea proasta este ca aceasta gargarita poate avea intre 2 si 4 generatii pe an. Prima va fi in camp, in timp ce restul generatiilor vor aparea in spatiile de depozitare.
Gargarita ierneaza ca adult in boabele de fasole sau in crapaturile peretilor ori a podelei. Atunci cand se inmultesc, gargaritele vor roade pe linia de sutura a tecilor pastailor de fasole, iar prin acel loc vor depune ouale care vor sta lipite de peretii carpelari. Adultii rezultati din prima generatie vor aparea in spatiile de depozitare.
Combaterea gargaritei la fasole. Cum sa procedezi si ce tratament folosesti
Dupa cum spuneam, atacul gargaritei la fasole va incepe in camp, acolo unde adultii depun ouale. Asadar, se recomanda sa aplici tratamentele fitosanitare in camp si cele mai bune produse pe care le poti folosi sunt Mavrik 2 F, Decis Mega 50 EW sau Fastac 10 EC.
Expertii recomanda sa aplicam 2-3 tratamente la un interval de 10-12 zile la sfarsitul infloririi. Este bine sa aplici stropirile dimineata sau seara, la temperaturi de 20-22 grade Celsius.
Citeste si: Gargarite de bucatarie. Cum sa scapi de aceste insecte
In cazul produselor depozitate gazarea ramane cea mai singura metoda pe care o poti folosi. Se vor utiliza produse mai putin poluante pentru consumator sau mediul inconjurator, iar in acest caz recomandam K-Obiol EC 25, Actellic 50 EC sau K-Othrine WG 250.
Mai este de mentionat faptul ca temperaturile de sub 4 grade Celsius pot afecta destul de mult larvele, asa ca rata de mortalitate este foarte mare. Daca temperaturile din depozite este mare, mai pot aparea inca 1-2 generatii.
Este absolut necesar sa aplici tratamentele la timp, deoarece larvele au o perioada de incubatie de aproximativ 2 saptamani si apoi vor patrunde in boabe unde se vor hrani timp de 15-45 de zile, dupa care se inpupeaza si o noua generatie de adulti va aparea pana la sfarsitul anului.