Cum sa beneficiezi de ajutor la incalzire pentru sezonul rece in 2023, indeplinind conditiile impuse de legea 226/2021 care protejeaza consumatorii vulnerabili. Iata ce trebuie sa stii daca si tu esti in aceasta situatie!
Conditii pentru a primi ajutor
Persoanele care fac parte din categoria considerata prin lege vulnerabile (adica legea 226/2021– privind stabilirea masurilor de protectie sociala pentru consumatorul vulnerabil de energie), pot solicita ajutor la incalzire pentru sezonul rece, adica pentru perioada 1 noiembrie 2022- 31 martie 2023.
Ajutorul este acordat in baza unei cereri si a unei declaratii pe propria raspundere care va contine date despre componenta familiei, veniturile lunare care nu trebuie sa depaseasca pragul maxim admis prin lege (2.053 de lei), cat si sistemul de incalzire utilizat in locuinta (poate fi pe gaze, curent, lemne, peleti). Legea protejeaza pe toti cei din categoria persoanelor vulnerabile, indiferent de sistemul de incalzire.
Actele completate citet se vor depune fie individual, daca este vorba despre persoana singura sau familii care locuiesc la casa sau prin asociatiile de proprietari, daca este vorba despre persoana singura sau familii care locuiesc la bloc.
Vor beneficia de ajutor la incalzire familiile care au venituri nete lunare mai mici de 1.386 de lei pe fiecare membru sau persoanele singure care castiga pe luna maxim 2.053 de lei.
Cum sa beneficiezi de ajutor la incalzire in 2023
Se acorda numai familiilor si/sau persoanelor singure care nu beneficiaza de alte forme de sprijin pentru incalzirea locuinței acordate in baza contractelor de munca sau a legislatiei specifice ramurilor economice.
Ajutorul se acorda numai pentru o singura locuinta, respectiv pentru locuinta de domiciliu sau, dupa caz, de resedinta.
In situatia in care doua sau mai multe familii sau persoane singure locuiesc in acelasi spatiu locativ, ajutorul pentru incalzire se acorda in numele titularului contractul cu furnizorul.
Dreptul la ajutorul pentru incalzire poate fi solicitat odata cu cel de ajutor social si/sau cu cel de alocatie pentru sustinerea familiei.
Atentie, beneficiarii ajutorului la incalzire au obligatia sa comunice de urgenta orice modificare de venit ce intervine (daca este cazul) pe perioada sezonului rece in curs, pentru care a fost facuta solicitarea de sprijin.
Citeste si: Cum sa eviti supraincarcarea prizelor si de ce este indicat sa faci asta
Cei care se confrunta cu o astfel de situatie au la dispozitie sa faca anuntul in termen de 5 zile de la data la care a intervenit modificarea.
Comunicarea unei eventuale modificari se face prin depunerea unei noi declaratii pe propria raspundere, individual sau prin asociatiile de proprietari/locatari de care apartine respectivul beneficiar al ajutorului.
Primarul localitatii respective, unde s-a facut cererea, va emite o noua dispozitie cu privire la modificarea valorii ajutorului pentru incalzire calculat in conditiile legii.
De stiut este si faptul ca documentele se pot depune in oricare luna din sezonul rece, pana in data de 20, pentru a putea beneficia de acest drept din luna respectiva, adica din luna in care a fost solicitat ajutorul. Cei care vor depune actele necesare dupa data de 20 a lunii din sezonul rece vor primi ajutor incepand cu luna urmatoare.
De asemenea, vor beneficia de ajutor incepand cu luna depunerii cererii, beneficiarii de ajutor social al caror drept de ajutor social este stabilit incepand cu acea luna, indiferent de data la care a fost depusa cererea.
Tipuri de ajutor la incalzire
Legea prevede ca se acorda ajutor la incalzire in functie de tipul de incalzire utilizat:
- ajutor pentru gaze naturale
- ajutor pentru energie termica in sistem centralizat
- ajutor pentru energie electrica
- ajutor pentru combustibi solizi si/sau petrolieri.
Ajutorul la incalzire se acorda diferentiat
Beneficiarii ajutorului la incalzire, fie ca este vorba de persoane singure sau familii, vor primi sprijin diferentiat, in functie de venit.
Vor beneficia de ajutorul maxim persoanele sau familiile care au un venit de pana in 200 de lei de persoana.
- 90% pentru cei care au un venit lunar intre 200-320 de lei
- 80% pentru cei care au un venit lunar de 320-440 de lei pe luna
- 70% pentru cei cu venituri intre 440,1 – 560 lei
- 60% pentru cei cu venituri intre 560-680 de lei
- 50% pentru cei cu venituri intre 680-920 de lei
- 40 % pentru cei cu venituri intre 920- 1 040 de lei
- 30% pentru cei cu venituri intre 1 040- 1160 lei
- 20% pentru cei cu venituri intre 1160- 1280 de lei
- 10% pentru cei cu venituri intre 1280- 1.386 lei/ membru de familie sau 2.053 de lei pentru persoana singura.
Valoarea ajutorului. Ajutorul este si ele diferentat in functie de tipul de incalzire.
Legea prevede un ajutor maxim de 250 de lei pe luna la gaze, 320 de lei pe luna pentru lemne, peleti sau combustibili petrolieri si de 500 de lei pe luna daca este vorba de incalzire pe curent.