Cum sa prepari un amestec de pamant pentru flori. Afla ce trebuie sa contina acesta pentru a te asigura ca plantele tale vor creste in mod corect, dar in acelasi timp si sanatos. Iata ce trebuie sa stii!
Cum sa prepari un amestec de pamant pentru flori
Dupa cum bine stim, amestecul de pamant este foarte important daca vrei sa ai plante sanatoase si sa te bucuri de flori. Acesta trebuie sa contina toate elementele nutritive necesare, asadar mare atentie atunci cand il prepari.
In primul rand, amestecul de pamant pentru flori trebuie sa aiba un pH corespunzator, asadar este bine sa te informezi inainte sa pui plantele in ghiveci. De asemenea, pamantul trebuie sa retina apa, dar si sa aiba o structura fizica optima care permite schimbul de gaze cu atmosfera exterioara. Pentru a regla
Totodata, pamantul pentru flori nu trebuie sa contina microorganisme patogene si sa aiba un continut scazut in saruri. Pentru a prepara amestecul de pamant pentru flori ai nevoie de materiale organice si materiale anorganice.
Materialele organice sunt urmatoarele: turba, mranita, pamantul de frunze, pamantul de rumegus sau cel de frunze, composturile sau pamantul de telina.
In cazul in care nu stiai, mranita este obtinuta din descompunerea gunoiului de grajd si daca vrei sa o obtii si tu ti-am pregatiti aici un mic ghid. Turba este un material natural obtinut prin descompunerea anaeroba a vegetatiei acvatice in amestec cu namolul.
Pamantul de telina este acel pamant obtinut de pe terenurile intelenite cu leguminoas sau graminee perene. In acelasi timp, pamantul de gradina se recolteaza de pe suprafetele pe care s-au cultivat cereale, flori sau leguminoase.
Compostul este obtinut din descompunerea resturilor menajere, in timp ce pamantul de frunze este obtinut prin descompunerea frunzelor de arbori sau arbusti.
Dupa cum spuneam, plantele au nevoie si de materiale anorganice, precum perlitul, vermiculitul, nisipul sau polistirenul expandat. Nisipul este necesar pentru a mari gradul de afanare si permeabilitate al amestecului pentru flori. Este recomandat sa folosesti nisip de rau, adica cel spalat si nu cel de cariera care poate contine oxizi toxici.
Despre perlit si beneficiile sale am mai vorbit aici, insa iti mai amintim ca este un material de origine vulcanica cu o porozitate ridicat si pH neutru. Vermiculitul reprezinta un silicat hidratat de magneziu, aluminiu si fier rezultat in urma tratarii rocilor la temperaturi de aproximativ 1.000 grade Celsius.
Citeste si: Cum sa faci compost daca stai la curte sau la bloc
Probabil multi dintre voi ati auzit deja de polistiren expandat. Acest material se gaseste sub forma de granule si datorita faptului ca este foarte poros ajuta la diminuarea riscului de asfixiere la nivelul radacinilor atunci cad se foloseste o cantitate mare de apa.
Acum ca stim ce reprezinta exact aceste materiale, o sa iti aratam si doua retete populare pentru prepararea amestecului de pamant pentru flori.
Pentru prepararea acestui amestec vei avea nevoie de 8 parti pamant simplu, 8 parti compost, o parte perlit, o parte vermiculit si 1/2 parte nisip. O alta reteta include 8 parti pamant simplu, 4 parti mranita sau compost si o parte nisip.
Ca si amestec universal se poate folosi 75% turba + 25% mranita ori 60% turba + 40% mranita.