Spalarea fructelor si legumelor. Cum sa o faci in mod corect
Spalarea fructelor si legumelor. Cum sa o faci in mod corect

Spalarea fructelor si legumelor. Cum sa o faci in mod corect


Spalarea fructelor si legumelor, afla cum sa o faci in mod corect, ce trebuie sa stii. Vara bate la usa, iar tarabele din piata sunt din ce in ce mai neincapatoare, fructe si legume proaspat culese abia asteptand sa fie cumparate.

Spalarea fructelor si legumelor. Cum sa o faci in mod corect – Cuprins:

De ce trebuie spalate

Legume spalate in apa
Legume spalate in apa

Oricat de tare ne-ar fi pofta sa le gustam, nu trebuie sa uitam ca toate aceste fructe si legume ar trebui mai intai spalate si curatate! Cei mai multi dintre noi obisnuim sa curatam fructele si legumele abia cumparate direct sub jetul de apa, nu-i asa?!

Ei bine, trebuie sa stiti ca aceasta metoda de spalare si curatare a fructelor si legumelor nu este chiar cea mai indicata! Ramai alaturi de noi in randurile urmatoare, iti vom spune cum sa speli corect fructele si legumele! 

Poate ca la prima vedere nu pare un subiect atat de important, insa nu sunt deloc putini specialistii care au transmis ca spalarea fructelor si legumelor direct sub jetul de apa nu este tocmai cea mai indicata, ba chiar din contra. In plus, se pare ca exista o alta metoda foarte simpla si rapida prin care putem sa spalam corect fructele si legumele, metoda care chiar aduce si o serie de beneficii importante. Haideti sa vedem impreuna despre ce este vorba! 

Inainte de toate, sa aflam de ce nu este indicata spalarea fructelor si legumelor sub jetul direct de apa de la robinet. Explicatia vine de la Fatima Ajia, doctor in studii urbane si planificare in cadrul Universitatii din Sheffield, Marea Britanie, cu o experienta de mai bine de zece ani in domeniul mediului.

Ei bine, Dr. Fatima Ajia sustine ca apa reprezinta o resursa epuizabila, pe care ar fi bine sa o consumam mult mai responsabil si sa incercam pe cat putem sa o conservam.

Spalarea fructelor si legumelor. Cum sa faci asta, ce trebuie sa stii

Spalarea fructelor si legumelor
Spalarea fructelor si legumelor

Asa cum va puteti imagina, spalatul si curatatul fructelor si legumelor direct sub jetul puternic de apa de la robinet poate duce la un consum considerabil de apa, ceea ce in mod ideal ar trebui sa evitam. Cu atat mai mult cu cat exista o metoda simpla si rapida prin care putem sa curatam fructele si legumele fara a face niciun fel de risipa.

Si aceasta metoda implica tot apa, bineinteles, insa in cantitati mult mai mici. Mai exact, Dr. Fatima Ajia sustine ca fructele si legumele ar trebui spalate si curatate direct in chiuveta cu apa, fara insa sa mai folosim jetul de apa. 

Bicarbonatul de sodiu te va ajuta sa cureti fructele si legumele foarte bine. Asadar, iti recomandam sa umpli 2/3 din chiuveta cu apa rece, iar apoi sa adaugi si 3-4 lingurite de bicarbonat de sodiu. Spalarea fructelor si legumelor se va face timp de 10-15 minute, iar tot ce va trebui sa faci va fi sa le amesteci din 5 in 5 minute.

Citeste si: Pastrarea fructelor si a legumelor. Cum sa le prelungesti durata de viata

Asadar, umplem chiuveta cu o cantitate rezonabila de apa si apoi spalam acolo fructele si legumele. Astfel, vom reusi sa economisim mai multa apa, iar legumele si fructele vor petrece mai mult timp in contact cu apa, ceea ce inseamna ca se vor curata si se vor spala si mai bine decat daca le-am tine numai cateva secunde sub un jet puternic de apa. 

Trairea unei vieti sustenabile si prietenoase cu mediul reprezinta un subiect din ce in ce mai discutat in lumea civilizata, subiect care ar trebui sa ne preocupe pe toti in contextul actual. Desi avem apa la discretie la robinet, asta nu inseamna in niciun caz ca resursele de apa sunt inepuizabile, ba chiar din contra.

In Africa, spre exemplu, zeci de milioane de oameni nu au acces la surse de apa! In aceste conditii, conservarea resurselor de apa reprezinta un capitol important pentru fiecare dintre noi. 

Exista numeroase metode prin care putem avea mai multa grija de mediul inconjurator. Spre exemplu, fiecare dintre noi ar trebui sa se preocupe de pastrarea curateniei in albiile raurilor. Totodata, ar trebui sa evitam sa aruncam orice fel de deseuri in natura. In plus, apa putem economisi chiar si la noi acasa, trebuie numai sa avem mult mai multa grija si sa nu mai facem risipa.