Cum sa combati rugina prunului si ce tratamente sa aplici
Cum sa combati rugina prunului si ce tratamente sa aplici

Cum sa combati rugina prunului si ce tratamente sa aplici


Cum sa combati rugina prunului. Afla ce tratamente trebuie sa aplici, care sunt primele semne ale bolii, dar si ce sta la baza acesteia. Ce trebuie sa stii pentru a trata pomii fructiferi din livada ta.

Cum sa combati rugina prunului si ce tratamente sa aplici – Cuprins:

Tranzschelia pruni-spinosae var. discolor. Primele semne ale bolii

Tranzschelia pruni-spinosae var. discolor
Tranzschelia pruni-spinosae var. discolor

In cazul in care nu stiai, rugina prunului este cauzata de ciuperca Tranzschelia pruni-spinosae var. discolor si daca nu este tratata la timp, poate duce la compromiterea recoltei de prune sau a defolierii partiale a pomilor fructiferi.

Pe langa pruni, boala este intalnita si la cires, piersic, cais, nectarin, dar poate fi intalnita si la migdal. Asadar, mare atentie la primele semne de instalare a bolii, pentru a aplica tratamentele din timp.

In primul rand, trebuie sa stii ca boala se va instala mai ales in anii ploiosi, atunci cand vorbim despre o umiditate foarte ridicata. Conditiile optime de dezvoltare a sporilor sunt la temperaturi de 10-25 grade Celsius. Sporii vor germina in 15-25 de ore, asa ca mare atentie!

Primele semne ale bolii se vor observa pe frunze si vor fi sub forma unor pete de culoare galbena, in mijlocul carora se vor afla pustule pulverulente de culoare maro sau ruginie.

Pe masura ce boala avanseaza, acele pustule se vor Inchide la culoare si vor deveni maro sau chiar negre. Bineinteles, prunul va pierde acele frunze inainte de vreme, asa ca pomii fructiferi vor fi afectati mai ales in anul ce urmeaza, pentru ca nu vor face foarte multe fructe.

Cum sa combati rugina prunului

Rugina prunului
Rugina prunului

Inainte de a vorbi despre tratamente pentru a combate rugina prunului, este bine sa stim si ce masuri de protectie exista importriva acestei boli. Nu de alta, dar e bine sa stii si cum sa protejezi pomii din livada ta.

In primul rand, frunzele afectate si care au cazut trebuie adunate si distruse prin ardere. Nu le lasa pe suprafata solului, pentru ca risti ca boala sa se raspandeasca mult mai repede in livada.

Mai mult, expertii recomanda sa nu cultivi anemone sau alte flori din familia Ranunculaceae deoarece aceasta ciuperca are ca si gaza alternativa aceste plante des cultivate.

Citeste si: Cum sa combati viespea neagra a prunului. Schema de tratament

Cele mai eficiente tratamente pe care le poti aplica pentru a combate rugina prunului sunt Ortiva Top, Amistar, Zoxis 250 SC sau Luna Sensation 500 SC. Trebuie sa mai stii ca tratamentele se fac preventiv, mai ales daca ai observat aceasta boala cu un an in urma.

In cazul in care vorbim despre o vara ploioasa, tratamentele se aplica la un interval de 7-14 zile. Este bine sa alternezi tratamentele, pentru a putea combate boala in mod corect. Nu uita sa citesti eticheta produsului si tine cont de timpul de pauza, adica perioada care trebuie sa treaca de la aplicarea tratamentului si pana la recoltare.