Cum sa ingrijesti bujorii dupa inflorire. Sfaturi utile
Cum sa ingrijesti bujorii dupa inflorire. Sfaturi utile

Cum sa ingrijesti bujorii dupa inflorire. Sfaturi utile


Cum sa ingrijesti corect bujorii dupa inflorire, stiut fiind faptul ca sunt plante extrem de pretentioase care in situatiile in care nu le sunt indeplinite nevoile nu vor mai produce frumosii boboci. Invata care este cea mai simpla metoda de inmultire.

Cum sa ingrijesti bujorii dupa inflorire. Sfaturi utile – Cuprins:

Bujorul, spectacol de culoare

Bujori
Bujori

Bujorii sunt originari din Asia, Europa si vestul Americii de Nord. In lume se intalnesc numeroase specii si soiuri de bujori.

Fie ca iti plac cei de talie mica, mijiocie sau arbustive, cu flori care emana un parfum suav sau poate iti plac cei simpli sau batuti, bujorii impresioneza si prin varietatea culorilor si a non-culorilor alb, rosu, purpuriu, roz, galben, violet. Florile fac spectacol in orice spatiu exista, fie ca vorbim de curti, gradini sau parcuri.

Desi nu este de preferat, bujorii sunt spectaculosi si in vaza, fiind cele mai apreciate flori de mai.

La acest capitol, tara noastra se mandreste cu un soi local – Bujorul romanesc, floare ocotita prin lege.

De  culoarea rosie si cu petale mai putin numeroase ca cel de gradina, floarea noastra locala este intalnita in Parcul National Comana, in padurile de campie, cat si in Dobrogea, Muntenia si sudul Moldovei.

Iubeste spatiile largi si insorite, locuri ce permit plantei sa se dezvolte liber

Cum sa ingrijesti bujorii dupa inflorire

Cum sa ingrijesti bujorii dupa inflorire. Sfaturi utile
Cum sa ingrijesti bujorii dupa inflorire. Sfaturi utile

Ingrijirea corecta a acestor flori este litera de lege, daca iti doresti ca planta sa faca boboci. 

Dupa cum am mentionat deja, planta este extrem de pretentioasa si daca o va deranja ceva nu va mai face deloc florile inconfundabil de frumoase.

Nu trebuie uitat ca pe meleagurile noastre, cele mai multe soiuri de bujori sunt hibrizi si evident sunt mult mai sensibili decat cei salbatici, din varf de munte.

Cele doua reguli de aur pe care trebuie sa le ai in vedere pentru a te bucura de aceste flori sunt:

  • NU taia tijele bujorului dupa inflorire
  • NU lasa planta sa faca seminte

Asadar, una dintre cele mai importante reguli care ajuta bujorul sa se dezvolte armonios este sa nu-l tai. Este nevoie de asta pentru ca planta trebuie sa se hraneasca dupa inflorire pentru a acumula substante nutritive in radacini. De asemenea, frunzele sunt cele care au rolul de preparare a hranei.

Imediat dupa infloire urmeaza o perioada in care plantele cresc si in volum, se maturizeaza si asa vor fi capabile ca in anii urmatori sa faca si mai multi bujori.

Ai grija ca florile uscate sa nu le lasi pe tije. Acestea trebuie indepartate. In caz contrar, in contact cu apa, spre exemplu, vor crea un mediu propice pentru dezvoltarea fungilor. 

Nu uita ca planta nu trebuie lasata sa faca seminte, deci, si acesta este un argument pentru a indeparta de pe tije florile uscate.

Citeste si: Ingrijirea bujorilor iarna. Cum sa faci asta si cand trebuie fertilizati

Semintele nu vor face altceva decat sa consume, inutil, din energia plantei, ca sa nu mai punem la socoteala ca, intr-o astfel de situatie, cand lasam semintele, bujorul va face mult mai putine flori in sezonul urmator.

Cum am mentionat deja, formarea semintelor presupune un mare consum de energie (inutil), fiind un proces complicat si laborios. Intr-o astfel de situatie, plantele tinere vor avea mult de suferit, iar dezvoltarea lor va fi impiedicata.

Daca te ocupi la timp de preintampinarea unei astfel de situatii, toata energia se va redirectiona spre radacina si anul viitor te vei bucura de o abundenta de flori si mai mare.

Indepartarea florilor de bujor se face numai dupa ce petalele s-au scuturat.

Daca te gandesti ca semintele ar putea fi o metoda prin care poti inmulti bujorul, afla ca nu este o idee tocmai buna. Metoda nu este la indemana oricui. Se poate folosit doar de specialisti bine pregatiti care vor utiliza semintele pentru incrucisari complicate.

Inmultirea bujorului

Tufa de bujori
Tufa de bujori

Daca vrei sa inmultesti planta, cea mai simpla metoda este prin desfacerea tufei.  Metoda se poate utiliza doar la sfarsitul lunii august si pana la jumatatea lunii septembrie.

Daca alegi sa faci acest lucru primavara, afla ca eroarea te va costa scump: doi ani de pauza de inflorire.

Ai grija mare atunci cand aplici tehnica de inmultire prin desfacerea tufei, chiar daca este facuta in sezonul potrivit. Radacina nu trebuie rupta sub nicio forma. Daca se intampla asta, te va costa la fel de scump ca in cazul in care o faci in perioada nepotrivita: doi ani de pauza de inflorire.

Cand scoti radacina din pamant foloseste un harlet si uda pamantul bine pentru a nu crea daune plantei.

O tufa care are 5-7 ani poate fi divizata in 7-8 parti, astfel incat sa aiba 3-4 muguri.

Noua planta se introduce in gropi adanci, astfel incat mugurii sa ramana la o distanta de sol de aproximativ un centimetru.

Ai grija ca inainte sa introduci planta sa pui pe fundul gropii gunoi de grajd vechi de trei ani amestecat de superfosfat(50 de grame) si pamant.