Cum sa eviti sa ai cirese amare sau acre. Cauze si solutii
Cum sa eviti sa ai cirese amare sau acre. Cauze si solutii

Cum sa eviti sa ai cirese amare sau acre. Cauze si solutii


Cum sa eviti sa ai cirese amare sau acre. Invata care sunt cauzele pentru care super fructele verii pot deveni amare, dar si ce poti face pentru a preveni asa ceva, astfel incat rodul sa nu fie compromis.

Cirese amare sau acre din cauza soiului

Cirese amare sau acre
Cirese amare sau acre

Sfarsitul de primavara si inceputul verii este perioada super-fructelor pe care marea majoritate a oamenilor le adora. Este vorba despre cirese. Fie ca vorbim de ciresele de mai sau de cele pietroase sau poate galbene, ciresele fac deliciul oricarei gustari sanatoase. In lume exista mii de soiuri de ciresi.

Daca esti producator, cu siguranta te intereseaza cum sa eviti ca delicioasele fructe viu colorate sa nu devina amare.

Una dintre cauze ar putea sa fie soiul, mai precis sa fie vorba despre originea pomului fructifer. Daca acesta a fost obtinut din samburi sau nu a fost altoit, atunci pretentiile ca sa ai rod de fructe dulci trebuie sa nu existe. Poti observa daca provine din samburi sau ca nu a fost altoit observandu-i fructele.

Daca sunt mici si de culoare foarte aprinsa, atunci este clar ca nu ai de-a face cu un soi bun. Rodul este amar-acrisor si nu poate fi consumat nici macar daca este folosit in compoturi sau dulceturi.

Situatia se poate redresa usor, folosind pomul ca portaloi. Asadar, primavara urmatoare altoieste o crenguta dintr-un soi bun pe el si in maxim doi ani te vei putea bucura de rod asa cum iti doresti, dulce, cu parfum si gust inconfundabil.

Daca ai parte de fructe amare, te mai poti confrunta si cu o alta situatie, adica sa ai ciresi pitici Besseyi. Fructele sale amare devin un deliciu culinar in compoturi sau gemuri. 

Un astfel de soi se poate recunoaste usor. Arata mai degraba ca un tufis de inaltime destul de mica, adica de aproximativ 1.5 metri, are frunze inguste de culoare gri si tulpina flexibila de culoare rosie-maronie.

Soiul este foarte rezistent si deloc pretentios, rezinstand excelent pe perioadele cu temperaturi de inghet.

Ciresele pot deveni amare din cauza polenizarii

Albina si flori de cirese
Albina si flori de cirese

Daca nu este vorba de soi, o alta cauza pentru care ai cirese amare sau acre ar putea fi polenizarea slaba.

In general, ciresii pot de rod pe baza fecundatiei cu polen propriu. Pentru fructe dulci si carnoase este nevoie de prezenta pomilor polenizatori din alte soiuri, cu perioade de inflorire similare. Daca spatiul nu permite plantarea de pomi polenizatori, trebuie sa stii ca poti indeplini nevoia si cu plantarea unui singur cires de acest fel.

Citeste si: Cum sa previi craparea cireselor si de ce se intampla acest lucru

Amareala cireselor poate fi cauzata si de vechimea soiului, chiar daca vorbim de un pom autofertil. Problema se poate rezolva prin plantarea unui arbore polenizator. Vei observa ca dupa acest moment, gustul va deveni mult mai bun si productia mult mai mare.

Cum sa imbunatatesti polenizarea ciresilor. Un prim pas in acest sens ar fi sa atragi insectele care, in mod natural, se ocupa cu polenizarea, cum ar putea fi albinele. Acestea pot fi atrase in curtea sau livada ta  cu miere sau zahar.

Tot ce ai de facut este sa stropesti pomii cu solutie formata din apa cu zahar sau apa cu miere si vei observa imediat cum harnicele, dar mereu pofticioasele albine, isi vor face aparitia pe pomii tai.

Cirese amare sau acre din cauza lipsei apei

Livada de ciresi
Livada de ciresi

Se poate intampla ca ciresele sa fie amare chiar daca vorbim de un soi bun care are toate conditiile pentru a da rod gustos, dar mai putin apa suficienta. Daca nu exista apa suficienta in perioadele cu caldura si seceta, ciresele vor fi amare. 

Daca in perioada de fructificare pomii sufera din cauza lipsei de apa, ciresele vor ramane mici si gustul va fi amar.

Trebuie avut grija, in acelasi timp, sa nu se exagereze cu irigatul. Si udatul in exces face rau si pielea cireselor va crapa.

Se uda cand stratul superior de pamant este uscat in mod vizibil. Sunt recomadate patru udari pe sezon care sunt distribuite in felul urmator:

  • prima udare, imediat dupa inflorire
  • a doua udare, in perioada de vegetatie, sfarsit de luna iunie
  • a treia udare – in perioada de dezvoltare a fructelor, luna iulie
  • a patra udare, in luna septembrie cand ciresii se pregatesc de iernat.

Udarea se face si in functie de varsta ciresilor. Cei tineri au nevoie de 2-3 galeti de apa. Pentru cei adulti este nevoie de 5-6 galeti cu apa( galeata de 10 litri).

In momentul udarii trebui sa te asiguri ca pamantul din jurul trunchiului este irigat in adancime, adica la aproximativ jumatate de metru in jos.

Pentru a pastra umiditatea este nevoie sa pui in jurul trunchiului mulci format din iarba taiata, compost sau rumegus cu o grosime de 5-7 centimetri.

Solul impropriu, cauza pentru cirese amare sau acre

Cirese amare sau acre
Cirese amare sau acre

Si solul impropriu poate contribui la rod amar. Pentru cirese gustoase este nevoie de un sol fertil, bogat in nutrienti.

Din al doilea an de viata va trebui sa ajuti pomii cu fertilizanti. Pentru cele mai bune rezultate, este necesar se aplici ingrasaminte la radacina, cat si pe frunze. Este recomandat sa folosesti produse care contin azot.

Inainte de inflorire, adica in luna aprilie, va trebui sa-i stropesti cu solutie care contine uree (20 de grame la 10 litri de apa). La fel de bine poti folosi si  azotat de amoniu (20 g pe 1 mp din cercul trunchiului). Solutiile se aplica la radacina

Pe timpul verii nu trebuie sa mai folosesti fetilizatori foliari, insa toamna va trebui sa-i ajuti cu sulfat de potasiu (25 de grame pe 1 mp) si superfosfat (50 de grame pe 1 mp).

Ciresii in varsta au nevoie de nutritie suplimentara. Pe langa fertilizarea care se aplica exact ca la cei tineri, se va suplimenta in felul urmator:

  • Pe timpul infloririi se va dauga materie organica. Se vor folosi 5 kg de lumanarica si 10 pahare de cenusa de lemn care sunt diluate in 50 de litri de apa. 

Peste doua saptamani, la radacina se va pune o solutie formata din fosfor si potasiu. Solutia se prepara din 1,5 linguri superfosfat, 10 litri de apa si 1 lingura sulfat de potasiu. Solutia este suficienta pentru a acoperi 1 mp in jurul trunchiului.

  • Dupa recoltare se face o alta stropire. Se va folosi o solutie de superfosfat (25 g la 10 litri).

Cum sa folosesti ciresele amare

Dulceata de cirese amare
Dulceata de cirese amare

Daca toate recomandarile au fost indeplinite si totusi ciresele sunt amare, nu trebuie sa le arunci. Acestea se poti folosi in dulceturi, gemuri sau compoturi, produse extrem de dorite de romani.

Pentru ca gustul amar sa fie potolit, este indicat sa fie folosit zahar din abundenta sau fructe de padure (zmeura, capsuni).

La fel de bine poti folosi ciresele amare si in combinatie cu suc de lamaie sau portocale si zahar, pentru prepararea de compoturi sau gemuri.