Conservare fasole verde. Cum sa o pastrezi peste an
Conservare fasole verde. Cum sa o pastrezi peste an

Conservare fasole verde. Cum sa o pastrezi peste an


Conservare fasole verde. Despre fasolea verde se spune ca este unul dintre cele mai bune si mai sanatoase dintre alimente. Aceasta leguma isi are originea undeva in America de Sud si a ajuns in Europa destul de tarziu, prin secolul al XVI-lea.

De ce este indicat sa consumi aceasta leguma

Beneficii fasole verde
Beneficii fasole verde

In cazul in care nu prea iti place sau nu o consumi regulat, ar trebui sa stii ca este bogata in vitamina A, beta caroten, proteine, fier si calciu, dar si ca are putine calorii si ca impiedica absorbtia zaharului in corp. Acesta din urma este si motivul pentru care fasolea verde, fasolea pastai, este recomandata persoanelor care sufera de diabet.

Specialistii in gastronomie ne sfatuiesc sa o gatim la abur, cel putin daca vrem sa ne bucuram de proprietatile ei nutritive, dar stiu ca in gastronomia romaneasca aceasta leguma se regaseste in ciorba, ghiveci sau este preparata ca mancare de sine statatoare.

Si totusi, nu ne putem bucura de ei pe toata durata anului, cel putin nu in forma proaspata, pentru ca nu poate creste la noi peste an. Sunt, insa, cateva modalitati de conservare, prin care te poti bucura de beneficiile consumului de fasole verde pe toata durata anului.

Conservare fasole verde. Cum sa faci asta si care sunt metodele

Conservare fasole verde
Conservare fasole verde

Poate cea mai cunoscuta modalitate de a o conserva, si una dintre cele mai sanatoase si recomandate, este congelarea. In acest caz, trebuie sa cureti pastaile de codite, sa le speli bine si sa le tai in bucati mai mici. Apoi, pune-le la fiert cat sa se inmoaie putin, adica blanseaza-le, cum spun bucatarii sau mai degraba opareste-le, cum ar spune bunica.

Lasa-le la scurs si raceste-le la temperatura camerei inainte de a le pune in pungi curate si a le depozita la congelator. Acum gasesti tot felul de pungi numai bune pentru conservarea legumelor prin congelare, asa ca poti alege si varianta asta de ambalare. Trebuie sa stii ca poti pastra fasolea congelata pentru cel mult doi ani, dupa care sunt sanse mari ca ea sa isi piarda din calitati.

Daca te intrebi de ce este mai bine sa oparesti sau sa blansezi aceasta leguma iti pun ca prin acest proces se elimina o enzima care, pastrata in leguma, duce la stricarea ei mai rapida, chiar la tine in congelator. Racirea rapida, in zona industriala se foloseste racirea cu gheata imediat dupa blansare, duce la eliminarea aerului din tesuturi.

Fasole inghetata
Fasole inghetata

Asadar, fasolea ta va ocupa mai putin spatiu in congelator, iar nivelul de oxidare va fi si el diminuat. Trebuie sa ai mare grija pentru ca daca pastrezi legumele prea mult timp in apa fierbinte sau apa e mult prea calda, atunci in loc de oparire vei obtine gatirea completa a legumelor tale. Cert este ca, desi se practica, specialistii nu recomanda congelarea legumelor cum sunt fasolea verde sau mazarea in stare cruda, ci doar oparite.

In acest fel, acestea vor ocupa ceva mai putin spatiu in congelatorul tau si vor rezista mai mult timp. Si pentru ca am vorbit si despre depozitarea legumelor in pungi… aici trebuie sa tii cont de numarul de portii pe care le vei gati.

Daca ai o familie ceva mai numeroasa, atunci alege pungi mai mari, daca, insa, familia ta este restransa, opteaza pentru pungi mai mici. Poti pregati mai multe pungi cu portii mici decat sa pregatesti o punga mare din care un sfert sa mearga, de exemplu, la gunoi.

Citeste si: Conservarea rosiilor. Cum sa o faci in functie de soiuri

Poti conserva fasolea verde in apa cu sare. In acest caz, fasolea trebuie fiarta ceva mai bine, cat sa dea in clocot de cateva ori, apoi se va pune la borcane cu saramura. Atentie! Este important ca borcanele sa se inchida etans pentru a te asigura ca nu se strica fasolea.

Borcanele se fierb apoi la bain-marie, undeva in jur de 20 de minute pentru a se steriliza si se depoziteaza intr-un spatiu cat mai racoros.

La fel de bine poti conserva pastaile in bulion. Pastaile trebuie fierte bine, undeva in jur de 15 minute, apoi trebuie scoase din apa, scurse si lasate la racit pana ajung la temperatura camerei.

Bulionul se fierbe si el si se lasa la racit. Pastele se indeasa in borcan si peste ele se adauga bulionul bine sarat. Poti adauga zeama de lamaie si aspirina pentru a preveni fermentarea conservei. Si aceste borcane trebuie fierte la bain-marie si pastrate in camara, intr-un spatiu ceva mai racoros.