Cum sa iti parfumezi casa cu foi de dafin. Solutie 100% naturala
Cum sa iti parfumezi casa cu foi de dafin. Solutie 100% naturala

Cum sa iti parfumezi casa cu foi de dafin. Solutie 100% naturala


Cum sa iti parfumezi casa folosind foi de dafin. Mirosurile grele, neplacute din casa pot fi eliminate prin aerisirea casei. De altfel, indiferent de sezon, se recomanda sa faci asta macar o data pe zi, daca nu de doua ori, adica dimineata si seara.

Daca vrei sa pastrezi o aroma placuta in casa si nu vrei sa apelezi la odorizantele de camera din comert, multe dintre ele cu diversi compusi mai putin prietenosi cu animalele de companie, de exemplu, sau care pot poduce alergii, atunci poti opta pentru o solutie 100% naturala si deloc scumpa. Iti poti parfuma casa cu foi de dafin. Aceasta planta era considerata a fi sacra de catre greci si romani deopotriva.

Cum sa iti parfumezi casa cu foi de dafin. Solutie 100% naturala

Cum sa iti parfumezi casa folosind foi de dafin

Cum sa iti parfumezi casa folosind foi de dafin
Cum sa iti parfumezi casa folosind foi de dafin

Cunoastem aceasta planta mai ales datorita proprietatilor sale aromatice de care ne bucuram in bucatarie, insa aceasta este utiizata si pentru calitatile medicinale pe care le are. Asa cum am spus, dafinul poate fi folosit si pentru a parfuma spatiul de locuit. 

Trebuie sa stii ca sunt mai multe modalitati prin care poti imprastia mirosul de foi de dafin in casa ta. Prima dintre ele este sa faci o infuzie cu aceste frunze. Ai nevoie de o cratita, apa fierbinte si nu mai mult de trei foi de dafin pe care sa le lasi sa fiarba la foc mic.

Cand apa fierbe, da-o la o parte de pe foc si vei vedea ca aburul degajat iti va parfuma bucataria. Il poti muta in fiecare dintre camerele pe care vrei sa le parfumezi cu aceasta aroma mediteraneana.

Pentru o aroma mai puternica, poti combina foile de dafin cu uleiuri esentiale. Infuzeaza treu frunze de dafin intr-o jumatate litru de apa pentru 15 minute. Lasa infuzia sa se raceasca si adauga apoi cateva picaturi de ulei esential, la alegere. Eucaliptul se potriveste bine cu dafinul si in plus curata aerul si te scapa de mirosurile neplacute.

Poti alege uleiul de lamaie pentru aroma sa placuta si proprietatile antiseptice. Pune amestecul intr-un pulverizator si foloseste-l pentru a-ti schimba mirosul in fiecare dintre camerele spatiului tau de locuit. La fel de bine, poti combina dafinul cu ulei esential de rozmarin, mai ales ca cele doua ingediente fac casa buna si in bucatarie.

Dafin
Dafin

Poti, la fel de bine, sa pui trei funze de dafin direct pe caloriferul cu care iti incalzesti camera. Acestea pot actiona cateva minute sau cateva ore, in functie de intensitatea aromei pe care iti doresti sa o ai in camera. Daca iti doresti si o aroma mai exotica, poti adauga cateva coji de citrice pe calorifer. Acestea se vor usca din cauza caldurii si vor imprastia arom lo placuta in camera.

Daca vrei, poti arde cateva frunze de dafin. Pentru ca au o aroma destul de pronuntata, nu ai nevoie de mai mult de trei frunze uscate. Le poti pune intr-un bol, o scrumiera sau pe o farfurie mai mica si sa le dai foc cu o bricheta. Cand frunza incepe sa arda sufla usor in ea pentru a stinge flacara dar a mentine arderea mocnita, cea care iti va oferi aroma de care ai nevoie pentru mai mult timp.

Desigur, pastrarea frunzelor de dafin in mici saculeti de bumbac este o solutie pentru aromatizarea camerelor sau a sifonierelor, de ce nu. Tot ce trebuie sa faci este sa pui cateva frunze uscate intr-un astfel de saculet si sa il pui pe acesta in camera in care iti doresti acest parfum.

Citeste si: Cum sa folosesti verdeturile in bucatarie si la ce mancaruri

La fel de bine, ti-am spus, poti pune saculetul in sifonier sau intr-un sertar. Poti combina frunzele de dafin cu lavanda pentru o aroma mai puternica si usor diferita, dar si cu rozmarin, menta, oregano sau ce alt parfum natural iti mai place tie.

Trebuie sa stii ca aroma de dafin are efecte usor relaxante, de calmare si linistire, insa doar daca folosesti aceasta planta moderat. In caz contrar, efectele ei, mai ales ales prin ardere, sunt psihoactive… poate ca nu iti doresti asta, totusi. De vina pentru efectele de relaxare sunt o serie de compusi volatili si compusii activi din dafin, cum sunt cineolul si alpha-pinenul.

Sa stii ca dincolo de mirosul placut pe care dafinul il lasa in casa ta, aceasta planta are proprietatea de a tine diferite tipuri de gandaci si gaze la distanta. Furnicile, de exemplu, nu prea se simt bine in compania dafinului, asa ca vor ocoli orice camera in care intalnesc aceasta aroma.