Cum sa pastrezi vinul dupa ce ai deschis sticla
Cum sa pastrezi vinul dupa ce ai deschis sticla

Cum sa pastrezi vinul dupa ce ai deschis sticla


Cum sa pastrezi vinul dupa ce ai deschis sticla si nu ai baut-o pe toata. Poate ca nu esti cel mai mare amator de vin, insa cel mai probabil ai baut macar o data un pahar cu vin… de pofta. Sau ai deschis o sticla pentru o cina cu persoana draga si ti-a mai ramas in sticla. Poate ai aruncat vinul ramas sau l-ai pus la pastrare, dar l-ai gasit otetit.  Se intampla deoarece vinul este extrem de sensibil, iar lumina, caldura si oxigenul nu ii fac deloc bine.

Cum sa pastrezi vinul dupa ce ai deschis sticla – Cuprins:

Cum sa pastrezi vinul dupa deschiderea sticlei

Cum sa pastrezi vinul dupa deschiderea sticlei
Cum sa pastrezi vinul dupa deschiderea sticlei

Asadar, vinul, odata desfacuta sticla, intra in contact cu lumina si caldura. Oxigenul poate afecta gustul vinului, stricandu-l. Este elementul care transforma vinul numai bun de baut in otet. Este si motivul pentru care daca vizitezi o crama, vei vefdea ca vinurile cele mai de pret sunt pastrate in camere special amenajate, la subsol, departe de razele soarelui si de contactul cu oxigenul din aer.

Asadar, odata ce ai deschis sticla de vin vei observa ca dopul de pluta nu mai poate fi pus la loc. Daca esti nevoit sa mai pastrezi din vin, este important sa pui sticla in pozitie verticala. In acest fel, vei reduce considerabil suprafata expusa la oxigen.

Tine cont ca vinului nu ii face bine caldura si cauta un spatiu cat mai racoros pentru el. Daca il pui in figider cauta spatiile unde temperaturile sunt mai scazute. Usa frigiderului nu este unul dintre aceste spatii, ba din contra, asa ca nu pune sticla acolo.

Trebuie sa mai stii ca vinul alb este cel care se consuma mai rece, in vreme ce vinul rosu este de preferat sa fie servit la temperatura camerei. Acesta din urma, chiar daca este pastrat la temperaturi scazute, sunt sanse mari sa isi schimbe gustul mai repede.

Temperaturile scazute tind sa incetineasca unele procese chimice, printre care si oxidarea, si din acest motiv, vinul dintr-o sticla desfacuta, depozitata la rece, isi mentine calitatile pana la 5 zile.

Pahar de vin alb
Pahar de vin alb

Daca nu stii care e temperatura maxima la care poate fi pastrat vinul, aceasta este de 18 grade Celsius.

Trebuie sa stii ca exista o serie de sisteme ceva mai profesionale, mai serioase, care te pot ajuta sa conservi vinul proaspat pentru o perioada mai lunga de timp. Sunt vreo doua astel de sisteme care iti pot fi de ajutor, cu o investitie de bun simt.

Primul dintre acestea este reprezentat de pompele de vid care aspira aerul din sticla deschisa in asa fel incat aceasta sa poata fi resigilata ermetic, fara ca oxigenul sa poata afecta vinul. Mai sunt si sistemele de conservare a vinului cu gaz inert, insa asta este o varianta ceva mai scumpa, asadar nu este la indemana consumatorului de rand.

Sistemul este unul extrem de simplu, care se bazeaza pe introducerea unui gaz cum este argonul in sticla. Acest gaz este mai greu decat oxigenul si pune astfel un strat de protectie intre vin si oxigen. In acest fel, vinul se pastreaza proaspat pentru mai mult timp. Nitrogenul este un alt compus care actioneaza in mod similar.

In comert mai exista si variante precum dopurile de silicon. Acestea te ajuta sa inchizi destul de etans sticla de vin si in acest fel sa patrezi continutul proaspat pentru ceva mai mult timp.

Dop pentru pastrarea vinului
Dop pentru pastrarea vinului

Este important sa tii cont si de faptul ca sticlele cu dopuri filetate sunt mai degraba o optiune serioasa decat un semn de calitate proasta a continutului.

Este adevarat, sticlele cu dopuri filetate contin vinuri care trebuie consumate in primii ani de la productie. Un vin bun si foarte vechi nu va avea o astfel de forma de prezentare. Avantajul acestui dop este ca el nu permite patrunderea oxigenului si, in acest fel, vinul isi pastreaza mai bine aroma.

Citeste si: Cum sa deschizi o sticla de vin daca nu ai un tirbuson

In fine, ultima varianta recomamandata este utilizarea unui dop oarecare. Cel mai probabil, dopul de pluta pe care l-ai scos nu mai poate fi pus la loc. Pot folosi un dop din plastic pentru a-l inlocui sau, desi nu e intocmai cea mai eleganta dintre variante, sa improvizezi un dop dintr-o bucata de servetel.

Trebuie sa iti mai spun ca multe dintre aceste sisteme nu functioneaza pentru vinurile spumante. Dopurile, insa, da. Asadar, daca mai ai ceva spumant in sticla este important sa pastrezi recipientul departe de soare si de caldura si sa il acoperi cu un dop, eventual chiar dopul original.