Cum sa faci lapte de cartof si ce beneficii ofera
Cum sa faci lapte de cartof si ce beneficii ofera

Cum sa faci lapte de cartofi si ce beneficii ofera


Cum sa faci lapte de cartofi, cea mai noua alternativa a laptelui de vaca. Afla ce gust are si invata cum sa-l prepari chiar la tine acasa, dar mai ales ce beneficii ofera.

Cum sa faci lapte de cartofi si ce beneficii are – Cuprins:

Ce gust are laptele de cartof

Ce gust are laptele de cartof
Ce gust are laptele de cartof

Daca te numeri printre persoanele care nu pot consuma lapte de vaca, fie ca este vorba despre vreo intoleranta, alegerea dietei vegetariane care nu permite consumul de produse de origine animala sau oricare alt motiv, afla ca ai o alternativa pentru inlocuirea laptelui de vaca.

Nu, nu este vorba despre laptele de soia, migdale, mazare sau cocos, variante pe care le gasesti in magazine cu preturi destul de mari. Este voba despre unul mai putin popular, dar extrem de gustos pe care il poti prepara la tine acasa. Este vorba mai exact de laptele de cartof. Da, ai citit corect! Laptele de cartof devine tot mai popular printre persoanele care vor ceva nou in dieta lor.

Creatoarea acestui tip de lapte este Eva Tornberg, de la Universitatea Lund. S-a spus despre gustul lui, si consumatorii au confirmat, ca este „delicios de cremos”, dovada fiind si faptul ca este perfect inclusiv la cafea. Laptele de cartof este la fel de bun ca orice altul, dand si mai multa savoare bauturii energizante.

Britanicii se bucura de acest lapte pe care il pot cumpara din magazine. Pe piata romaneasca inca nu si-a facut loc pe rafturi, dar il putem prepara singuri in propria bucatarie.   

Cum sa faci lapte de cartofi

Cum sa faci lapte de cartofi
Cum sa faci lapte de cartofi

Daca te gandesti sa prepari lapte de cartof, afla ca reteta este simpla si contine ingredinte la indemana. Vei avea nevoie doar de cativa cartofi, migdale si indulcitorul natural preferat.

In continuare iti vom prezenta cantitatile necesare pentru a prepara cel mai delicios lapte de cartof.

  • 800 ml de apa fierbinte (asta inseamna trei cani de apa)
  • 2-3 cartofi albi (curatati de coaja)
  • 2 linguri de miere de albine (poti inlocui mierea cu sirop de artar)
  • 40 de grame de migdale neprajite si tocate
  • un praf de sare

Dupa ce ai scos pe blatul de bucatarie toate aceste ingredinte, cantarite in cantitatile indicate, ne putem apuca de prepararea laptelui.

Intai de toate, cartofii se curata de coaja, se spala si se taie in bucati ca pentru piure. Ii punem intr-o oala suficient de spatioasa in are turnam apa rece de la robinet. Presaram un praf de sare si se pun la fiert. Vom astepta sa stea la fiert suficient de mult timp pana intra furculita in ei si se sfarama usor.

Cartofii se transfera intr-un blender si turnam si putin din apa in care tocmai au fiert . Mai adaugam putina apa calduta (cantitatea indicata in lista de ingredient) si dam totul prin blender pentru cateva minute.

In robotul de bucatarie punem migdalele si mierea si cartofii dati prin blender si mixam  totul pentru cinci minute. Amestecul ramas trebuie dat prin sita sau tifon si este gata de dat la frigider. Inainte de a-l pune la pastrare in frigider, pune-l in sticla. Evita congelarea lui pentru ca nu va mai fi bun de consum.

Il vei putea consuma ca atare, la prajiturile facute in casa pe care obisnuiesti sa le prepari pentru cei dragi, la cafea sau la mic dejun cu cerealele preferate.

Este potrivit atat pentru vegetarieni sau vegani, dar poate fi o alternativa I pentru cei cu intoleranta la laptele de vaca sau pentru toti cei care vor ceva nou si bun in meniul lor.

Este bun de consumat si pentru copii, in special pentru cei care sufera de diferite alergii.

Se poate consuma la fel de bine si cald si rece, dupa preferintele fiecaruia.

Beneficii lapte de cartofi

Beneficii lapte de cartofi
Beneficii lapte de cartofi

Specialistii aduc in atentia consumatorilor multiplele beneficii ale consumului acestui tip de lapte pentru organismul uman. Este la fel de bun ca si deja celebrele sale variante vegetale, doar ca are si avantajul ca se poate prepara si in casa. In acest moment, singura posibilitatea e a-l achizitiona este de pe internet, iar termenul de livrare nu este de neglijat. Asa ca varianta prepararii lui acasa, este una care te poate determina sa-l prepari si tu

Printre beneficiile consumului laptelui de cartof se numara si faptul ca este potrivit oricarui tip de diete si intolerante pentru ca nu contine lactoza si gluten.

Citeste si: Branza de post. Cum sa inlocuiesti branzeturile cu produse vegetale

Un alt beneficiu pe care il aduce organismului uman este aportul de vitamine si minerale si alti compusi antioxidanti. Laptele de cartof este bogat in vitaminele B6, D, A, K, C, dar si acid folic, fier si calciu.

De asemenea, este sarac in zahar si grasimi saturate, deci este prietenos cu silueta.

Nu trebuie uitat nici faptul ca laptele de cartof este cea mai sustenabila alternativa lactata. Cultura cartofului produce mult mai putin CO2 decat alte plante, inregistrand o cantitate mica de 0,27 kg de CO₂ pe litru.