Plantare portocal din seminte. Cum sa il cresti din samburii fructelor
Plantare portocal din seminte. Cum sa il cresti din samburii fructelor

Plantare portocal din seminte. Cum sa il cresti din samburii fructelor


Plantare portocal din seminte. Cum sa cresti un portocal din samburii fructelor. Afla cum sa faci acest lucru, dar si care sunt regulile esentiale. Afla si cum se face altoirea!

Plantare portocal din seminte. Cum sa il cresti din samburii fructelor – Cuprins:

Plantare portocal din seminte. Cum sa pui la germinat samburii

Plantare portocal din seminte
Plantare portocal din seminte

Lamaile si portocalele au loc de cinste in alimentatia romanilor, citricile fiind o sursa importanta de vitamine.

Daca te numeri printre persoanele care isi doresc nu doar fructele cat si planta, chiar la tine acasa, afla ca poti sa faci asta chiar cu mana ta. Poti crea o plantuta noua din semintele fructelor pe care tocmai le-ai consumat.

Tot ce ai de facut este sa strangi samburii si sa-i pui, pentru inceput, in recipiente mici in care ai adaugat putin pamant. Poate fi vorba de pahare de plastic sau casolete de mici dimensiuni.

Secretul germinarii sta in rapiditatea cu care vei face pasii pentru aparitia viitoarei plantute. Cu alte cuvinte, imediat dupa ce samburii sunt scosi din pulpa fructului acestia trebuie pusi la insamantat.

Nu trebuie sa apuce sa se usuce. Se fixeaza in stratul de pamant inainte de a se usca. Nu este nevoie de un substrat special. Poate fi unul universal de flori. Este si mai bine daca ii pui in amestec de pamant de flori cu putina turba.

Daca au apucat sa se usuce, nu-i arunca. Inca pot fi folositi daca vor fi tinut putin in apa calduta. Este bine sa fie tinuti in apa calduta pentru cel putin 8 ore si maxim 12.

Samburi de portocala
Samburi de portocala

Cand ii fixezi in pamant, nu pune un singur sambure. Este nevoie de 5-6. Trebuie acoperiti cu un strat de pamant de aproximativ 1-1,5 centimetri, dupa care se uda. Ai grija sa nu stea in balta de apa. Surplusul se scuge.

Paharul trebuie asezat intr-un loc cu lumina, la o temperatura de 20-22 grade Celsius. Ajuta la dezvoltare si daca diferenta de temperatura din timpul zilei fata de cea de pe timpul noptii este de cateva grade.

Daca aceste conditii vor fi respectate, in aproximativ 3 saptamani semintele vor germina si vor aparea primele plantute.

Vasul cu plantute se pastreaza intr-un spatiu unde primeste lumina directa cel putin 4 ore pe zi.

Se va face transplatarea doar in momentul cand plantutele au cate doua randuri de frunze.

Cu putina rabdare, te vei alege cu plante care nu doar ca iti vor infrumuseta si inmiresma spatiul unde vor creste, ci te vor recompensa si cu fructe pline de vitamine. La fiecare 2-3 ani, copacii roditori adulti trebuie replantati

Marele avantaj al acestor tip de pomi este ca pot face fructe in orice perioada a anului, mai ales daca sunt tinuti in conditiile optime de dezvoltare.

Este important de stiut ca speciile de citrice nu suporta temperaturile de iarna. Este necesar ca in sezonul rece ghivecele sa fie mutate din gradina, daca acesta este locul unde se dezvolta, in spatii cu temperaturi pozitive constante, intr-o zona orientata spre sud sau sud-est. Atat lamaiul cat si portocalul se adapteaza bine la orice tip de pamant (trebuie sa aiba parte de un bun drenaj).

Altoirea portocalului

Portocal in ghiveci
Portocal in ghiveci

Cand vine vorba despre altoire, cea mai comuna metoda este cunoscuta sub numele de „picior de capra”. Pentru a duce la bun sfarsit metoda, ai de parcurs cativa pasi esentiali.

In primul rand, cand faci acest lucru trebuie sa gasesti un altoi dintr-o sursa sigura. Adica unul care sa provina din coroana unui lamai aflat in plina rodire. Ramura trebuie sa contina 3-4 muguri bine conturati.

Cu un cutit foarte bine ascutit, taie planta pastrand o lungime a trunchiului de aproximativ 30 de centimetri.

Urmeaza apoi sa fixezi altoiul. O vei face introducand in capatul plantei taiate (portaltoiul), ramura procurata din pomul in plina rodire (altoiul), nu inainte, insa, de a face o mica sectionare care sa permita acest lucru. Cu alte cuvinte, portaltoiul trebuie sa fie crestat in capat cu cutitul si aici sa fie atasat altoiul. Taiatura nu trebuie sa fie mai mare de doi centimetri.

Citeste si: Cum sa plantezi un lamai in ghiveci si cum il ingrijesti

Inainte de a introduce in mica taietura altoiul, ai grija ca ramura sa fie cioplita la baza, pe ambele parti, astfel incat sa se formeze litera “V”. Pe altoi sa patreaza cativa muguri, dar nu mai multi de 4.

Altoiul astfel pregatit se ataseaza de portaltoi si se panseaza cu scotch. Dupa ce pasul a fost indeplinit, ai grija sa prinzi un carlig care sa tina cat mai strans puctul de altoire. Pentru a etanseiza cat mai bine zona de prindere se ataseaza o punga pe care o vei prinde tot cu un carlig. Va ramane in aceasta forma atat timp cat este nevoie, adica pana cand sunt semne clare ca s-a prins. Doar atunci punga poate fi indepartata.

Daca va beneficia de suficienta caldura si lumina, in aproximativ 3-4 saptamani mugurii vor incepe sa creasca. Perioada cea mai buna pentru altoire este mai-august.