Cum sa impiedici aparitia petelor maro pe banane si ce ar fi bine sa faci. Bananele sunt printre fructele noastre preferate. Bogate in vitamine si minerale, sunt perfecte la orice varsta, ajuta la energizarea organismului si pot fi bune prietene ale celor care fac sport, dar si a celor care vor sa slabeasca, in aceeasi masura.
In plus, sunt recomante atat in dieta copiilor, inca de la diversificarea alimentara, cat si in regimurile persoanelor in varsta, indiferent de afectiunile lor medicale, desi pe alocuri se poate recomanda moderatia.
Aparitia petelor maro pe banane. Cum sa impiedici acest lucru
Din pacate, dincolo de beneficiile pe care le ofera aceste fructe, ca de altfel perele, piersicile si merele sunt destul de sensibile si isi pierd din prospetime destul de repede. Bananele, in special, devin maro, apoi coaja devine neagra si, desi se recomanda in continuare consumul lor, multi dintre noi nu fac asta, renunta la ele si le arunca.
Schimbarea culorii cojii este un proces absolut normal, care tine de coacerea fructului. Miezul devine si el mai moale, dar si mai dulce si mai aromat. Daca vrei sa incetinesti un pic acest proces de coacere si sa pastrezi bananele proaspete pana la 2 saptamani, iti spun ca poti face asta cu cateva trucuri destul de simple.
Primul lucru pe care il poti face este sa le scoti din punga in care le-ai cumparat. Este important sa stii ca bananelor nu le plac nici caldura excesiva si nici frigul, preferand o temperatura cuprinsa intre 12 si 22 de grade Celsius.
Daca vrei sa impiedici coacerea lor rapida si schimbarea culorii cojii din galbena in maro, atunci alege in magazin niste banane mai verzi. Este evident ca acestea se vor coace mai greu decat cele galbene si in acest fel le vei pastra galbene si proaspete mai multa vreme.
Poti incetini coacerea bananelor si a fructelor, in general, prin plasarea lor in frigider. La fel, se recomanda mentinerea lor intr-un spatiu intunecat. Daca ai o camara, aceasta ar putea fi o solutie foarte buna, mai ales in sezonul rece cand temperatura e mai scazuta si in interior este destul de intunecat. Daca locuieste la casa si ai un beci, atunci esti printre norocosii care se pot bucura de banane cu coaja galbena pentru mai mult timp si care fac si econimie la energie pentru ca nu utilizeaza pentru racire frigiderul.
Un alt truc care te ajuta sa pastrezi bananele cu coaja galbena, adica proaspete, pentru mai mult timp, este sa le agati. Da, bananele incep sa se strice inca de cand sunt culese pentru ca in interiorul lor au loc niste reactii chimice absolut firesti, naturale. Daca agati fructele, atunci procesul nu se va opri, evident, insa se va produce mai lent, mai incet, iar tu te vei bucura de banane galbene un tip mai indelungat.
Bananele se mentin galbene mai mult timp daca le impachetezi coditele in folie de aluminiu. Si aceasta are menirea de a incetini reactiile chimice despre care scriam mai sus. Totodata, poti infolia fiecare banana in parte sau, daca nu vrei sa folosesti plastic, impacheteaza bananele in servetele de hartie. In acest fel, oxigenul nu va mai ajunge la ele la fel de usor si asta va inceti coacerea lor si innegrirea cojii.
Pentru urmmatorul truc ai nevoie de o cantitate mai mare de banane, eventual cumparate la reduceri de pret, si de ceara. Trebuie sa topesti ceara de albine si sa imbraci coditele bananelor in acest ingredient prin simpla lor scufundare in vasul cu ceara. Lasa-le sa se usuc si apoi agata-le undeva sau pune-le la frigider sau impacheteaza-le in servetele de bucatarie… orice vei alege sa faci, bananele tratate astfel pot rezista galbene chiar si mai mult de doua saptamani, in functie de cat de coapte au fost la momentul in care au fost achizitionate.
Citeste si: Cum sa fierbi orezul in mod corect. Ce trebuie sa stii!
Evita sa lasi bananele langa alte fructe, indiferent cat de coapte sunt acestea din urma. Doua fructe care se ating au sanse sa se strice mai usor decat fructele care sunt depozitate separat.
Trebuie sa mai stii ca sunt studii care spun ca daca infasori bananale in plastic inainte de a le pune la frigider, acestea se mentin galbene pentru mai mult timp, chiar si pentru o luna, in functie de cat de coapte erau cand le-ai achizitionat.
La fel de important, cand le pui la frigider, mai ales daca nu vrei sa le pui in plastic, este sa le separi pe cele galbene de cele verzi pentru ca au grad diferit de coacere si cele verzi isi pot grabi coacererea daca intra in contact cu ele galbene, adica gata coapte. Totodata, daca ai banane a caror coaja este deja maro sau pe care au aparut pete maro, sfatul meu este sa nu le mai pui la frigider si, oricum, nu langa cele verzi, pentru ca procesul lor de deteriorare a inceput deja si riscul de contaminare e mai mare.