Cum sa scapi de stres cu remedii naturale si mici trucuri. Stresul, despre care am mai vorbit, este un dezechilibru intre cerintele care vin de la mediul exterior si resursele interne, de a face fata evenimentului, resurse de care dispune individul.
Este important sa stii ca, desi tindem sa asociem stresul mai degraba cu evenimentele negative din viata noastra, el poate veni si din evenimentele pozitive, ca o coplesire pe care o simte individul in fata lucrurilor care i se intampla.
Trebuie sa iti mai spun ca stresul asta vine la pachet cu ceva probleme de natura fiziologica, prin cresterea nivelului de cortizol, care este hormonul stresului, si ca, daca actioneaza pe termen foarte lung, atunci efectele lui se vor vedea si la nivelul sanatatii fizice.
Incruntarea, maxilarele si buzele rigide si un nivel ridicat de alerta sunt cateva dintre manifestarile stresului, vizibile din exterior.
Mici trucuri pentru ameliorarea stresului
Poti ameliora stresul pe care il percepi si care, asa cum am spus, se vede din exterior, cu cateva trucuri simple.
Primul dintre ele este sa elimini crisparea incruntarea. Ridica sprancenele cat mai sus, increteste fruntea si apasa de mai multe ori cu limba pe cerul gurii. In cateva momente te vei simti mai bine, mai relaxat, crisparea va disparea, iar fata ta va avea un aspect mai placut, mai bland si mai calm.
Incearca sa relaxezi cat mai mult maxilarele si nu mai scrasni din dinti. Tot ce ai de facut este sa deschizi gura cat mai larg de cateva ori pe zi si vei vedea cum, incetul cu incetul te vei simti mai bine.
In lupta cu stresul este important sa iti planifici cat mai eficient timpul si sa ai grija de tine. Daca stii ca te asteapta o perioada mai aglomerata, in care sarcinile multiple de la serviciu nu te lasa sa respiri si, odata ajuns acasa, o iei de la capat cu treburile care tin de familie si de copii, sau te pregatesti pentru orice aniversare sau sarbatoare de peste an, incearca sa iti organizezi mai bine timpul si sa iti prioritizezi activitatile.
Sigur ca ne simtim extenuati si stresati cand lucrurile din viata noastra vin ca un tavalug peste noi, insa o mai buna organizare a timpului si a activitatilor de peste zi poate ameliora aceasta perceptie.
Daca lucrurile nu functioneaza asa, te poti relaxa cu activitati din zona artei si creatiei. Nu trebuie sa te apuci de un roman, dar poti scrie o scurta poveste, ca si cum ai scrie o pagina de jurnal. Uneori, simpla mentionare, in scris sau verbal, a lucrurilor care ne supara, care ne coplesesc ajuta nespus la scaderea in intensitate a perceptiei stimulului, adica lucrurile alea nu mai par asa greu de dus, imposibil de gestionat.
Muzica de relaxare iti poate fi de ajutor in contexte de stres si nu ar strica sa ai un astfel de playlist de urgenta. La fel de bine, poti desena ceva sau poti picta.
Daca arta si muzica nu iti sunt de ajutor, apuca-te de sport. Fa putina miscare in aer liber sau mergi la sala. Oricum ai alege sa procedezi, sportul ajuta la eliberarea endorfinelor in creier, care sunt responsabile cu starea de bine.
Somnul de dupa masa de pranz poate fi de mare ajutor, mai ales in starile de oboseala asociate stresului. Daca programul iti permite sa motai timp de un sfert de ora te vei simti mai bine la trezire.
Cum sa scapi de stres. Daca nu ai cum sa dormi, si cei mai multi dintre noi chiar nu isi permit luxul asta, atunci iti propun un exercitiu de relaxare. Nu dureaza foarte mult si te va ajuta sa te simti mai bine. Important este sa te concentrezi si sa il duci la bun sfarsit. Inchide ochii si imagineaza-ti ca esti intr-un loc in care te simti relaxat, confortabil, pe o plaja sau la munte.
Fii prezent in mediul care tie iti face bine si preia cumva in mintea ta sunetele de relaxare asociate peisajului frumos. In acelasi timp respira adanc, ritmic, fiind cat mai relaxat. Exista o varianta a acestui exercitiu care propune ca inspiratia sa fie asociata unor ganduri si emotii pozitive, in vreme ce pe expiratie se elimina gandurile si emotiile care ne fac rau. Oricum ai alege sa faci exercitiul, respiratia sustinuta te va ajuta sa te simti mai bine.
Imbratisarile fac minuni si, alaturi de ele, mai toate gesturile si comportamentele pe care le asociem cu iubirea, atingerile dragastoase si sarutul. Acum, daca nu ai cum sa saruti persoana iubita in toiul zilei, dar simti nevoia unei imbratisari, incearca asta cu un coleg mai apropiat de la munca. Nu uita! Oamenii din jurul nostru, oricat de bine ne-ar cunoaste, nu stiu ce gandim si de ce avem nevoie intr-un anumit moment al vietii noastre. Asadar, daca vrei o imbratisare pentru a te simti mai bine, trebuie doar sa o ceri.
Animalele de companie sunt antistresori importanti. Dincolo de faptul ca ne ofera dragoste neconditionata, plimbarea in parc cu catelul ne ajuta sa ne limpezim mintea. In plus, petrecem timp de calitate cu cineva drag, iar imbratisarile si pupaturile… sunt din partea catelului. Si pisicile sunt bune in lupta cu stresul, mai ales prin torsul lor cu efecte vindecatoare. In plus, numai cine nu a mangaiat vreodata o pisica, nu stie cat de minunata si de relaxanta este senzatia.
Cum sa scapi de stres. Remedii naturale
Alimentatia este si ea importanta in vremuri stresante. Fasolea verde si porumbul sunt antistresorii din farfuria ta, prima datorita continutului de vitamina B5 si a unor compusi similari pectinelor – care lupta cu valorile mari ale colesterolului, in vreme ce al doilea ingredient este bogat in vitamina B1 si in mangan, ambele cu efecte benefice asupra celulei nervoase.
Piersicile sunt desertul perfect in conditii de stres. Aceste fructe au un continut ridicat de magneziu, seleniu, zinc si vitamina B3 si ajuta la reinstalarea starii de bine.
Coacazele au o doza mare de vitamina C care ajuta la reechilibrarea organismului, la energizarea acestuia si la cresterea imunitatii. Da, imunitatea noastra este afectata sever in conditii de stres cand sunt sanse mai mari sa apara imbolnaviri.
Incepe-ti ziua cu o banana. Datorita continutului de magneziu, acest fruct te ajuta sa intri cu energie si o stare de bine in noua zi de lucru.
Peste zi, consuma o salata cu frunze de spanac. Nu doar ca acesta ne face mai puternici datorita continutului de fier, dar contine magneziu, vitamina B1 si acid folic, toate cu beneficii la nivelul celulei nervoase si al vaselor de sange.
Iar catre finalul zilei, un pahar cu bere nu a facut rau nimanui, ba chiar exista studii care spun ca prin compusii sai, aceasta bautura lupta impotriva stresului. Atentie! Se recomanda consumul cu masura.
Iaurtul indulcit cu putina miere sau, la fel, putin lapte cu miere, fac minuni in lupta cu stresul. Sunt mai degraba o gustare luata intre mese si trebuie consumate cu grija, din cauza aportului mare de calorii pe care laptele il aduce organismului. Desi nu te ingrasa neaparat, nici de iaurt nu este recomandat sa abuzezi.
Zeama de varza murata este recomndata in perioadele de stres. Poti bea cate un pahar pe zi, aceasta avand beneficii asupra digestiei si tranzitului intestinal, potentand functionarea unor bacterii bune de la nivelul intenstinului si sustinand si buna functionare a sistemului imunitar. Tocmai de aceea, este bine sa stii cum sa scapi de stres.
Fructul de avocado contine si el compusi care ne ajuta sa depasim situatiile stresante. Fie ca il mananci ca atare, fie ca il strecori in salate, mai ales in cea de spanac despre care ti-am spus mai sus, acest fruct iti va face bine. Si, la fel de bine iti va face si o gistare cu nuci. Acestea sunt bogate in substante care mentin o buna functionare a celulei nervoase si pot ajuta la diminuarea stresului. Atentie, insa! Nucile contin si diverse tipuri de grasimi si din acest motiv se recomanda consumarea lor cu grija, cu moderatie.
Pentru a incepe o noua zi cu ceva energie si vitalitate, specialistii in sanatate recomanda sa bei, inainte de culcare 125 ml de lapte amestecat cu 125 ml de apa. Laptele diluat se digera mai usor si ofera organismului nutrientii de care are nevoie pentru a functiona bine.
Citeste si: Cum sa reduci stresul cu ajutorul ploii si ce ar trebui sa faci
Uleiurile esentiale sunt recomandate persoanelor stresate pentru aromaterapie. Fie ca este ulei de menta, fie ca preferi citricele sau rozmarinul, toate aceste arome fac minuni pentru creierul tau, asa ca include-le in rutina ta zilnica, mai ales in perioadele stresante.
Ai nevoie de 20 de picaturi de ulei esential intr-un castron cu apa si prin evaporare treptata, te vei bucura de aroma preferata mai mult timp. Daca ai o stare proasta, poti scapa de ea cu 30 de picaturi de ulei de trandafir pe care sa le pui pe o batista. Miroase aceasta batista de cate ori e nevoie, mai ales cand nu traversezi cele mai bune momente din viata ta.
Poti scapa de oboseala cu cinci linguri de otet de fructe pe care sa le dizolvi intr-o jumatate de litru de apa. Trebuie, insa, sa iti freci tot corpul cu acest amestec, iar la final, evident, sa faci un dus.
Consuma cat mai multe seminte de floarea soarelui, de soia si de sfecla rosie, dar si cartofi cu branza dulce, morcovi, dovleac, legume cu frunze verzi, carne de pui si leguminoase, dar si curmale, migdale si stafide. Se recomanda nu mai mult de 7 din fiecare sortiment mentionat.
Putina ciocolata neagra amelioreaza starea de oboseala si iti da si o stare de bine. Pentru un plus de endorfine, alege ciocolata normala, cu un continut mai mare de lapte si dulce.
Hidratarea este importanta si ea pentru ca ajuta corpul sa functioneze la parametri normali. Nu ignora acest aspect si consuma 2 litri de apa in fiecare zi. Cafeaua, desi te energizeaza, deshidrateaza destul de mult corpul.
Petrece cat mai mult timp in aer liber si la soare pentru o stare de bine si diminuarea stresului.
Daca ai nevoie de un plus de energie in cel mai scurt timp poti bea un pahar cu suc de struguri. La fel de eficienta este supa de legume, nu mai mult de un bol, si neaparat servita calda, mancata pe indelete. Daca cele doua solutii nu iti fac cu ochiul, poti incerca sa mananci un castravete acru sau o felie de paine integrala cu mustar.
Cartofii fierti in aburi, cu verdeturi, branza de vaci si putina sare te pot readuce pe linia de plutire. La fel, ceaiul de catina sau de macese, ambele cu un continut bogat in vitamina C. O lingurita de miere amestecata cu putin ulei de scortisoara este un energizant natural extrem de eficient. Este important sa o administrezi sublingual si sa o lasi sa se topeasca.
Oboseala cronica este ameliorata semnificativ cu ajutorul ceaiului de rozmarin. Fie ca il bei ca atare, fie ca il preferi indulcit cu putina miere, este important sa bei o cana de ceai pe zi, in fiecare zi, timp de trei saptamani. Tulburarile de somn sunt ameliorate cu iaurt si fructe si/sau nuci.
Am tot vorbit despre petrecerea timpului in aer liber. Nu ti-am spus insa cat de benefice sunt plimbarile in ploaie. Desigur, poate iti lasa impresia unui oarecare disconfort pentru ca trebuie sa tragi de umbrela sau de pelerina, insa plimbarile in ploaie sunt foarte sanatoase mai ales pentru ca aerul este mai rece si usor mai curat decat in mod normal. Iesi la plimbare, oricat de scurta ar fi ea, si pe timpul iernii, indiferent de vremea de afara. Imbraca-te, insa, corespunzator.
Ti-am mai spus despre expunerea la soare. Da, vara, este indicat sa dai o fuga la mare si sa petreci ceva timp la soare, cu o crema de protectie, desigur. Daca nu iti permiti luxul asta si nu te simti bine nici la piscina, petrece mult timp in aer liber. Stai la soare pentru sanatatea oaselor tale si pentru o stare de bine.
Comunica in mod constant si sanatos cu oamenii care iti sunt dragi. Iesi din cand in cand cu prietenii tai, petrece timp de calitate si vorbeste deschis pentru nevoile si dorintele tale. Daca treci printr-o perioada mai grea, cere sfatul oamenilor in care ai incredere.