Cum sa tii dieta cu mere. Merele sunt unele dintre cele mai raspandite si consumate fructe din lume. Fie ca le mancam crude, proaspete, fie ca le includem in diverse preparate, mai ales in prajituri, merele vin cu o serie de beneficii pentru organism.
Ce trebuie sa stii despre mere
In primul rand ca merele contin extrem de multe substante nutritive si putine calorii, acesta fiind si motivul pentru care sunt incluse in mai toate dietele pentru slabit. Asadar, un mar de marime nu foarte mare, adica mediu, aduce in jur de 80 de calorii organismului si de aceea, acest fruct este gustarea potrivita dintre mese.
Merele nu contin grasimi, dar au zaharuri naturale, fibre si vitamine, printre care B1 si B2, dar si vitaminele A si C, si minerale cum sunt fierul, fosforul, magneziul si potasiul. In plus, in mere gasim si quercetina, o substanta care reduce riscul de aparitie al cancerului pulmonar. In coaja merelor gasim acid ursolic, un compus care ajuta la reglarea glucidelor si enzimelor din sange.
Este recomandat sa optam mai degraba pentru merele de la tara, culese direct din gradina sau din livada unor mici producatori. Chiar daca adesea acestea sunt imperfecte, ele sunt mult mai sanatoase si nu sunt tratate cu diverse substante pentru a avea un aspect numai bun de o fotografie comerciala.
Dieta cu mere. Beneficiile consumului de fructe
Asa cum ti-am spus ceva, coaja de mere contine o substanta care previne aparitia cancerului pulmonar. In plus, merele sustin buna functionare a plamanilor si le sunt recomandate persoanelor care sufera de alergii sau de astm.
Merele sunt recomndate si persoanelor care traverseaza perioada stresante si ajuta la ameliorarea durerilor de cap. De multe ori, simpla mirosire a unui mar verde ne da o stare de mai bine.
Merele sustin si buna functionare cardiovasculara, mai ales prin reglarea colesterolului si mentinerea acestuia la un nivel optim.
In plus, merele sunt un bun digestiv si sustin tranzitul intestinal ajutand la prevenirea sau, dupa caz, la ameliorarea constipatiei. Tot in cadrul procesului digestiei, fibrele din mere, dar si alti compusi, ajuta la detoxifierea colonului, eliminand rezidurile si toxinele care se localizeaza la nivelul acestuia.
Ti-am spus deja ca merele ajuta la reglarea nivelului zaharului din sange, insa nu ti-am spus inca de rolul protector pe care acest fruct in are pentru piele, mai ales in cazul expunerilor prelungite la razele soarelui.
Consumul de mere sustine pastrarea unei danturi sanatoase si albe, dar si a unei respiratii proaspete.
Merele elimina senzatia de foame si, prin zaharurile naturale pe care le contin, mentin nivelul glicemiei la nivelul normal, fiind, cum am spus, utilizate in curele pentru slabit.
La fel de important este si faptul ca un consum regulat de mere sustine functionarea celulei nervoase si previne deteriorarea acesteia si instalarea unor boli neurodegenerative, asa cum sunt dementele.
Dieta cu mere le este de mare ajutor femeilor ajunse la menopauza pentru ca intareste sistemul osos si previne aparitia osteoporozei. Sunt studii care spun ca merele sunt importante si in prevenirea sau ameliorarea simptomelor hemoroizilor sau ale unor afectiuni digestive, cum sunt balonarea si durerile abdominale.
Desigur, ne amintim si de celebrul citat Un mar pe zi tine medicul la distanta si iti spun ca e poate intampla asta tocmai pentru ca merele sustin buna functionare a sistemului imunitar, previn aparitia racelilor si a virozelor respiratorii.
Cum sa tii dieta cu mere
Dieta cu mere sau postul cu mere se refera la o perioada care nu trebuie sa depaseasca trei zile, fiind ideala pentru finalul saptamanii. Este recomandat ca inaintea startului acestei cure cu mere sa fie consumate alimente care se digera mai usor, cum sunt supele, legumele f putin calite, salatele, orezul sau alte fructe. Carnea, cafeaua, ceaiul negru, dulciurile, pestele si ouale ar trebui eliminate din alimentatie in ziua anterioara postului cu mere.
Se recomanda utilizarea unor soiuri diferite de mere, astfel incat cura sa fie una variata, dar si consumarea merelor cu tot cu coaja. In timpul acestui tip de post, pot fi mancate oricat de multe mere, insa este indicat ca intre mese, persoana care urmeaza aceasta cura sa stea culcata undeva in jur de 2 ore pentru a permite fructelor sa dezvolte complet substantele vitale la nivelul organismului.
Citeste si: Pastrarea merelor peste iarna. Cum sa faci asta in mod corect
Este important ca merele sa fie bine mestecate inainte de a fi inghitite, iar consumul de apa sa se mentina in jurul a 2 litri, fara a depasi aceasta cantitate. Este la fel de important ca merele sa fie mestecate incet pentru a usura munca stomacului. In caz contrar, acesta va elimina mai mult suc gastric pentru digestie, iar senzatia va fi mai degraba de arsura la niveul mucoasei gastrice.
In cadrul acestei cure se pot consuma si suc de mere, apa mineral si ceai de mere. Acesta din urma se obtine din patru felii de mar peste care se adauga apa clocotita. Feliile de fruct trebuie lasate in apa clocotita undeva in jur de cinci minute, timp in care recipientul in care se prepara ceaiul trebuie sa fie acoperit.
Trebuie sa mai stii ca este interzis consumul de lichide in timpul meselor. De altfel, cu 15 minute inainte si 30 de minute dupa masa de mere nu trebuie consumate lichide.
Alte utilizari sanatoase ale merelor
Acum ca stii mai multe despre dieta cu mere, ar fi util sa afli si alte utilizari sanatoase. Baia cu mar este utila si recomandata daca iti doresti o piele intinsa si catifelata. Aceasta nu trebuie sa dureze mai mult de 10 minute, iar pentru pregatirea ei ai nevoie de un amestec realizat dintr-o ceasca de suc de mere, o jumatate de ceasca de miere, o alta jumatate de ceasca de sapun lichid si putina scortisoara.
Vei obtine un produs pe care il poti folosi pentru trei bai totale. Acest amestec trebuie pastrat intr-un spatiu intunecos si rece, iar la utilizare tot ce ai de facut este sa il torni in jetul de apa de la robinet. Temperatura apei de imbaiere nu trebuie sa depaseasca 38 de grade Celsius.
Trebuie sa mai stii ca merele sunt remedii naturale pentru toate tipurile de ten, contribuind la relaxarea tenului, caruia ii ofera stralucire, luminozitate. Poti prepara in casa o lotiune tonica din suc de mere, o ceasca de otet de mere, una de apa si doar cateva picaturi de ulei aromat.
Masca obtinuta poate fi utilizata in fiecare seara, dupa demachiere, timp de 15 minute. Daca vrei sa scapi de pungile de sub ochi, ai nevoie de un mar ras fin, o lingura de argila si alte de miere. Masca poate fi aplicata de doua ori pe zi si masata usor. Pe de alta parte, tenul uscat, care are nevoie de mai multa hidratare, poate fi ameliorat cu o masca obtinuta dintr-un mar ras, o lingura de miere, una de lapte si una de ulei de masline. Aceasta masca poate fi aplicata in fiecare zi.