Curatare covoare lana. Cum sa o faci in mod corect
Curatare covoare lana. Cum sa o faci in mod corect

Curatare covoare lana. Cum sa o faci in mod corect


Curatare covoare lana. Cum sa o faci in mod corect si ce trebuie sa stii. Covoarele din lana vin cu un plus de caldura si eleganta in orice casa. Fiind produse din fibra naturala, aceste produse ofera, asa cum am spus, caldura, dar, in acelasi timp, iti fac casa primitoare, prietenoasa si plina de confort.

Desigur, nu sunt deloc ieftine, asa ca nu isi permite oricine sa cumpere un astfel de produs, insa, daca te gandesti sa faci o astfel de achizitie, trebuie sa stii ca va merita pana la ultimul ban. E, insa, la fel de important, sa ii oferi covorului tau ingrijirea de care are nevoie pentru a-ti infrumuseta casa cat mai mult timp.

Cum sa cureti covoarele din lana, in mod corect – Cuprins:

Curatare covoare lana. Cum sa o faci si care sunt pasii

Curatare covoare lana
Curatare covoare lana

Trebuie sa stii ca lana este o fibra care respinge in mod natural acarienii, are proprietati antibacteriene si antimicrobiene, in special datorita lanolinei, un ulei prezent in interiorul fibrei de lana. Ce trebuie sa faci pentru o curatare ca la carte a unor covoare din lana.

Este, totodata, o fibra care se poate deteriora destul de usor si din acest motiv este esential sa indepartezi orice impuritate imediat ce aceasta apare. Da, e vorba mai ales despre pete. Asadar, pentru a indeparta pata inainte ca aceasta sa patrunda in tesatura trebuie ca mai intai sa cureti surplusul de murdarie.

Nu freca materialul, ci incearca sa agati murdaria cu o furculita sau o spatula. In etapa urmatoare trebuie sa tamponezi tesatura cu un prosop umed sau o carpa de microfibra. Este important ca aceasta sa fie curata si alba. Poti folosi solutii speciale pentru eliminarea petelor, doar daca acestea sunt compatibile cu lana si nu o deterioreaza.

Gasesti informatiile astea pe eticheta produselor de curatare. La final, clateste cu apa rece si lasa suprafata afectata sa se usuce. Este important sa nu utilizezi apa calda deoarece aceasta micsoreaza fibrele si nici sa nu freci pata cand o cureti. Umezirea excesiva a lanii este daunatoare pentru aspectul si calitatea ulterioara a acesteia.

Curatare covoare lana. Covorul de lana este cat se poate de confortabil pentru ca fibrele sunt mai groase decat cele prezente in covoarele din materiale sintetice. Dar trebuie sa stii ca aceasta fibra este foarte sensibila la murdarie si din acest motiv este recomandat sa aspiri covorul destul de des. Asta nu inseamna ca trebuie sa incluzi curatarea covorului in rutina ta zilnica, dar cel putin o data pe saptamana trebuie sa iti aspiri covorul de lana.

Daca, totusi, ai un astfel de covor intr-o camera cu trafic mai mare, cum este holul de la intrare, de exemplu, atunci ar trebui sa aspiri covorul ceva mai des. E important sa plimbi peria aspiratorului pe latime, nu pe lungime. Poti pulveriza bicarbonat de sodiu pe covor, inainte de a-l aspira pentru a scoate mirosurile neplacute din fibra.

Covor din lana
Covor din lana

Ca la orice produs pe care il cumperi, te sfatuiesc sa citesti cu atentie eticheta pentru ca acolo vei gasi informatii esentiale pentru pastrarea si intretinerea covorului de lana. Mare atentie cand te ocupi de o curatare a unor covoare din lana, pentru a nu le strica.

Daca ai un covor de lana montat pe un suport de lana, trebuie sa stii ca nu este indicat sa il cureti in profunzime pentru ca nu se va usca asa cum trebuie si, in timp, va favoriza instalarea mucegaiului.

Covoarele de lana trebuie curatate in profunzime in fiecare an sau, la cel mult, un an si jumatate. Daca faci asta acasa, poti opta pentru un aparat de curatare cu abur sau chiar manual. Trebuie sa il scoti afara si sa il scuturi, apoi sa il aspiri cu grija pe ambele sale fete si apoi sa aplici, pe suprafata lui, cu un burete curat, un amestec de apa rece si detergent special pentru lana.

Citeste si: Cum sa scoti mucegaiul dintr-un covor. Ce trebuie sa faci

Vei clati ulterior tot cu apa rece, vei elimina excesul de apa cu prosoape curate si apoi il vei lasa la uscat in aer liber, insa nu in bataia directa a soarelui, ci mai degraba intr-un loc umbros, in care nu este foarte cald. Il poti usca si in casa, punandu-l peste un obiect de mobilier. Poti grabi procesul de uscare cu ajutorul unui ventilator de camera.

Curatare covoare lana. Daca crezi ca nu te descurci foarte bine, poti apela la o curatatorie profesionala care sa curete in profunzime covorul tau de lana.

In fine, trebuie sa mai faci un singur lucru pentru a intretine covorul de lana. Sa il rotesti in camera astfel incat sa te asiguri ca uzura este cat de cat similara pe toata suprafata lui. Nu de alta, dar daca il lasi mereu in aceeasi pozitie, vei avea un covor uzat intr-o parte si ca nou in cealalta parte… nu da bine nicicum.

Asadar, macar de doua ori pe an, roteste covorul la 180 de grade. Ai grija si la suprafetele care intra in contact cu mobila si care se vor deteriora mai usor din cauza presiunii exercitate de aceasta.