Cum sa pregatesti cele mai gustoase muraturi tinand cont de reguli esentiale si la indemana oricui. Te vom invata si care sunt greselile de care trebuie sa te feresti atunci cand le prepari.
Muraturile, preferatele oamenilor din cele mai vechi timpuri
Peste tot in lume se pregatesc si se consuma muraturi. Daca in mod traditional romanii pun la murat in special gogonele, castraveti, varza, conopida, pepeni, sau ciuperci, trebuie sa stii ca in lume gama alimentelor conservate este cu mult mai larga. Se pun la murat inclusiv peste, carne sau fructe specifice diferitelor zone din lume unde se pregatesc borcanele cu acrituri. De aceea, ar trebui sa stii cum sa pregatesti cele mai gustoase muraturi.
Data cand omul a inceput sa puna la murat alimente nu este una stabilita cu exactitate. Arheologii cred ca primele muraturi dateaza din vremea mesopotamienilor. Conservarea se facea in saramura, otet sau diferite alte solutii asemanatoare. Au devenit atat de populare incat erau consumate in cantitati mari de catre marinari si calatori.
In Evul Mediu erau folosite chiar si ca gustari, iar ceva mai tarziu, adica prin secolul XVI, au devenit. in unele locuri din lume delicatesa, asa cum se intampla in Anglia de atunci.
Pana si Napoleon s-a bucurat de gustul si valoarea nutritiva a muraturilor. Credea chiar ca soldatii sai sunt sanatosi datorita consumului de muraturi, punand la bataie o suma impresionanta de bani pentru acela care descoperea reteta care sa ajute muraturile sa reziste pentru mult timp. Metoda fierberii in ”bain marie” a fost descoperita ceva mai tarziu si este folosita si in zilele noastre cu mare succes.
Cum sa pregatesti cele mai gustoase muraturi. Ce greseli sa eviti
Muraturile sunt alimente care prin procesul de fermentatie isi scad pH-ul, marindu-si aciditatea. Astfel vor putea fi conservate mai multe luni si vor avea un gust foarte bun.
Daca vrei sa ai muraturi perfecte, atunci cand te apuci de pregatirea lor, trebuie sa te asiguri ca eviti o serie de greseli. Tine cont de asta atunci cand vrei sa stii cum sa pregatesti cele mai gustoase muraturi.
Una dintre ele se refera la cantitatea de zahar. Nu este nimic gresit in a pune zahar la muraturi, dar lucru acesta trebuie facut cu moderatie pentru ca preparatul trebuie sa ramana acru si nu dulce. Recomandarea este ca atunci cand pregatesti muraturi sa respecti cu strictete cantitatile din reteta si sa nu pui zahar la ochi, adica necantarit.
Atentie mare si la cantitatea de otet folosita. Este interzis sa folosesti pentru conservare numai otet. Trebuie respectata cantitatea ideala de apa, otet, sare si zahar si ierburi aromatice pentru cel mai bun rezultat. Daca le vei conserva doar in otet, produsul finit o sa aiba un gust impropriu, prea pronuntat de otet si sigur nu va fi bun de consum.
Citeste si: Cum sa cureti borcanele pentru muraturi sau bidoanele din plastic
Ca sa ai parte de cele mai bune muraturi trebuie sa tii cont de toate ingredintele necesare. Acestea nu se conserva numai in solutie formata din apa, sare grunjoasa si zahar sau in otet, apa, sare grunjoasa si zahar. Sunt si alte ingredinte care trebuie adaugate pentru un produs desavarsit. Trebuie sa stii cum sa pregatesti cele mai gustoase muraturi.
Nu ar trebui sa lipseasca boabele de mustar, piper boabe, usturoi crud, marar uscat, hrean. Mai mult decat atat, unele preparate au nevoie de prefierbere, asa cum se intampla cu conopida, gogosarii sau ciupercile.
O alta regula de care trebuie sa tii cont este si sa pregatesti suficienta cantitate de saramura. Te poti trezi ca nu iti ajunge si, in loc, sa le pui la sigilat, sa fie nevoie sa mai prepari putin lichid. Asa ceva trebuie sa eviti.
Ultima regula importanta de care trebuie sa tii cont este sa ai rabdare pana devin bune de mancat. Exista riscul, in cazul in care te grabesti, sa deschizi prea repede borcanul si sa ai pe farfurie o muratura care arata ca in revista dar fara gustul delicios pe care toti il cunoastem. Asta inseamna ca inca nu s-au facut, dar si ca tocmai ai intrerupt procesul de murare.
Secretele muraturilor perfecte
Cum sa pregatesti cele mai gustoase muraturi. Exista cinci secrete de care trebuie sa tii cont pentru a pregati cele mai bune muraturi.
Primul dintre ele este sa alegi legume proaspete. Inainte de a te apuca de pregatirea lor, trebuie sa ai grija sa le elimini pe cele care prezinta imperfectiuni, cum ar fi pete provocate de la grindina, spre exemplu.
A doua regula importanta de care trebuie sa tii cont este sa tai tulpina in cazul castravetilor. Astfel vei obtine castraveti murati fermi si gustosi.
Cand vine vorba despre acele produse care se prefierb, trebuie sa le fierbi suficient de mult incat sa omori bacteriile de pe ele, dar suficient de putin cat sa nu le inmoi.
O alta regula importanta de care ar trebuie sa tii cont este ca in cazul in care pui la murat legume de dimensiuni mici sa nu le tai pentru ca se vor inmuia foarte rau. Pune-le intregi.
Daca nu vrei muraturi tinute pentru cateva luni la rand, poti alege varianta conservarii la rece. Este aceeasi reteta numai ca se elimina apa clocotita.