Plantarea magnoliei in luna noiembrie. Cum sa plantezi corect magnolia in noiembrie pentru succes garantat si cum se ingrijeste corect pe perioada sezonului rece pentru a te bucura de toata splendoare ei in primavara.
Plantarea de toamna
Magnolia este o planta antica, de o frumusete incontestabila. Se crede ca ar fi aparut inainte de existenta albinelor, florile evoluand pentru a incuraja polenizarea de catre coleoptere. Cu alte cuvinte, s-a adaptat perfect pentru a putea fi polenizata de gandaci. Pentru a evita daunele provocate de insectele ce o polenizeaza, carpelele florilor de magnolie sunt extrem de dure. Tocmai de aceea, trebuie sa stii cum sa faci plantarea magnoliei ca la carte.
A fost descoperita de botanistul francez Charles Plumier, pe insula Martinique, din Franta, acesta fiind si cel care i-a dat numele pe care il cunoastem astazi. Localnicii insulei ii spuneau la vremea respectiva „talauma“, dar a fost rebotezata asa cum e cunoscuta si astazi, dupa numele cunoscutului botanist francez Pierre Magnol.
Magnolia este un arbust extrem de iubit in tara noastra. Ingrijirea destul de usoara si frumusetea ei i-au asigurat un loc special in gradini. Exista nu mai putin de 120 de specii de astfel de arbust.
Daca pana acum nu ti-ai infrumusetat gradina cu superba planta ornamentala, trebuie sa stii ca perioada perfecta sa faci acest lucru este luna noiembrie (este in stadiul de repaus vegetativ si riscul de ofilire este exclus, daca sunt respectate nevoile de devoltare). Daca operatiunea va fi executatat corect inainte de instalarea inghetului, vei fi recompensat cu flori de o frumusete dumnezeiasca.
Exista magnolii roz, albastre, violet, alb-verzui, albe sau purpurii. Planta antica va inflori inainte sa-I dea frunzele.
Pentru plantarea magnoliei in luna noiembrie trebuie sa respecti mai multe conditii.
Prima dintre ele se refera la alegerea locului unde urmeaza sa fie sadita, potrivit nevoilor ei. Tine cont ca este mare iubitoare de spatiu. Magnoliile care ajung la maturitate pot avea si 10 metri, deci nu au nevoie de alti „vecini verzi“ prea apropiati care sa le stranjeneasca in vreun fel. Spatiul liber este esential pentru ele! In cazul arbustilor care cresc foarte mari, trebuie lasata o zona de aproximativ 6 metri in jurul lor.
Cand faci plantare de noiembrie, trebuie sa tii cont si ca locul ales sa fie unul insorit. Sunt mari iubitoare bai de soare pe parcursul diminetii. Daca acest lucru nu poate fi indeplinit, asigura-te ca spatiul ales este macar partial umbrit, In lipsa soarelui, nu te vei bucura de o planta care sa se dezvolte la capacitatea maxima.
Un alt aspect esential de care trebuie sa tii cont cand faci plantarea de noiembrie este si umiditatea. Locul plantarii trebuie sa fie unul bine drenat, cu un sol bogat in materii organice, fertil, usor acid si lutos. Evita sa o sadesti in solurile calcaroase. Risti sa o piezi.
Alege foarte bine locul de plantare pentru ca arbustul nu suporta transplantarea. O eventuala mutare ar putea sa-I aduca pieirea.
Plantarea magnoliei in luna noiembrie
Plantarea propriu-zisa a magnoliei nu presupune o activitate greu de indeplinit. Luna noimebrie este perioada cea mai buna pentru sadit, dar asigura-te ca faci asta inainte ca solul sa inghete.
Ca sa te bucuri de succes, planta pe care o pui in pamanant trebuie sa fie bine dezvoltata. Cei mai potrivit sunt arbustii care au doi ani.
Trebuie sa faci o groapa suficient de mare, adica sa fie suficient de mare pentru ca radacinile sa incapa fara probleme. Este indicat sa folosesti aceleasi dimensiuni ca si la pomii fructiferi. 50 cm latime, 50 cm lungime si 50 cm adancime. Pe fundul gropii trebuie sa pui un strat de pietris sau nisip pentru a asigura un bun drenaj. Pamantul scos din groapa trebuie imbogatit cu sol de frunze sau turba.
Citeste si: Cum sa plantezi Paulownia in curte. Sfaturi despre ingrijire si inmultire
Peste stratul de pietris pune un strat din solul pe care tocmai l-ai imbogatit si pozitioneaza radacina magnoliei. Fii atent sa pozitionezi corect arbustul. Nu agreeaza o adancime de plantare prea mare pentru ca pierde contactul cu suprafata solului care este cea mai fertila. Umple apoi intreaga groapa cu pamantul imbogatit de tine si taseaza usor la suprafata.
In jurul plantei de abia sadite fa un sant pe care sa-l uzi din abundenta o data pe saptamana. In cazul in care este o luna de noiembrie cu precipitatii abundente, nu trebuie sa mai uzi deloc.
Dupa plantare, ajuta magnolia cu un arac de care sa o fixezi pentru a o proteja pe timp de iarna de vantul puternic care ar putea sa bata sau de zapada care ar putea sa o ingreuneze. Aracul va sprijini planta timp de un an. Dupa trecerea celor 12 luni, planta va putea sa-si continue dezvoltarea si singura.
Ingrijrea si taierea magnoliei
Acum ca stii mai multe despre plantarea magnoliei, ar fi bine sa stii cate ceva si despre ingrijire. Magnolia nu este un arbust foarte pretentios, ingrijirea ei fiind destul de simpla daca ii cunosti nevoile. Este are iubitoare de soare si spatiu. Cele care se dezvolta in umbra vor avea ramuri firave si flori putine. Vantul puternic nu ii prieste.
Taierile nu sunt pe gustul ei. Singurele toaletari pe care i le poti face sunt cele de formare a coroanei, dar nu trebuie sa-ti faci un obicei din asta. Astfel de operatiuni se fac doar primavara, daca este absolut necesar, dupa ce procesul de inflorire s-a incheiat. Ia in calcul ca planta se vindeca extrem de greu dupa o eventuala taiere (favorizeaza instalarea bolilor). Daca arbustul a fost supus taierilor, protejeaza ramurile respective cu un mastic.
La baza trunchiului fa sapaturi si pune un strat de mulci peste radacina pentru a o proteja. Pe timpul sezonului rece, pune la baza magnoliei un strat de ingrasamant, frunze uscate sau paie.
In primii doi-trei ani de viata are nevoie de protectie pe timpul iernii. Pentru a o apara de zilele cu vanturi si inghet, este bine sa pui pe stalpii de sustinere ai plantei o tesatura sau inveleste cu grija tot arbustul.
Atentie maxima si la hidratare. Nu o lasa sa se deshidrateze pe timpul sezonului rece, insa mare atentie sa faci acest lucru atunci cand pamantul nu este inghetat.