Cum se realizeaza invechirea vinului, in mod corect. Afla ce vinuri pot fi invechite si cum isi vor imbogati calitatile. Conditii de pastrare. Iata ce trebuie sa stii daca si tu vrei sa faci asta!
Invechirea vinului
Ce trebuie sa stii despre invechirea vinului. Nu trebuie sa fii specialist ca sa stii ca un vin devine cu adevarat valoros cu trecerea anilor. Contrar legendelor, un vin de buna calitate nu trebuie pastrat totusi la infinit.
Cunoscatorii ne spun ca vinurile albe, spre exemplu, ca sa bucure cu adevarat papilele gustative trebuie consumate dupa 2-3 ani. Cele rosii isi pastreaza si isi dezvolta calitatile intr-un interval de timp mai indelungat ca cele albe, putand ajunge sa fie pastrate pentru consum si dupa  trecerea a 5 ani de zile.
Produsele de cea mai buna calitate care sunt pastrate in cele mai bune conditii pot fi pastrate si zeci de ani. Iti poti da seama ca ai un super produs, care poate fi pastrat asa de mult, dupa numite indicii. Este vorba despre: concentratia de alcool, aciditatea, fructuozitatea si conţinutul de taninuri (la vinurile rosii).
De ajutor la pastrare pentru termen foarte indelungat este si ca vinul rosu sa fie pastrat in prealabil in baricuri din lemn. Tine minte ca vinurile albe nu se pot pastra niciodata pe termen de zeci de ani.
Ce este si ce presupune invechirea vinului
Invechirea vinului inseamna procesul prin care trece dupa imbuteliere. Acesta va marca practic caracterul inconfundabil al vinului prin buchet, catifelarea sa si aroma care se va desavarsi odata cu trecerea anilor.
Cele mai pretabile soiuri pentru a fi supuse acestui proces sunt: Cabernet Sauvignon, Merlot, Feteasca Neagra, Pinot Noir, Chardonnay ,Sauvignon blanc, Feteasca Alba, Riesling Italian, Riesling de Rin, Tamaioasa romaneasca sau Pinot Gris.
Pentru ca un vin sa se preteze la categoria celor care se potrivesc pentru a fi supuse procesului de invechire trebuie sa fie respectate mai multe conditii.
In primul rand este vorba despre autenticitatea soiului din care a fost facut vinul, echilibrul biochimic, caracteristicile organoleptice superioare, limpezimea si stabilitatea fizico-chimica.
Schimbarile care se petrec in timpul invechirii sunt destul de subtile si tin de culoare, aroma, consistenta si gust
Cunoscatorii stiu ca modificarile cele mai usor de observat sunt cele de culoare. Dupa fermentatie, vinurile rosii trec de la purpuriu la rubiniu si apoi la caramiziu, in timp ce vinurile albe incep sa se inchida. De la galben verzui sau galben-pai, la auriu si apoi la tonuri intunecate de chihlimbar.
Invechirea vinului aduce schimbari si in ceea ce priveste gustul si consistenta. Cele care au trecut corect prin acest proces devin mai catifelate si au o consistenta aparte ce aduce un plus valoare la capitolul calitate. Schimbarile au loc si din cauza polimerizarii compusilor fenolici. Astfel, moleculele cresc in dimensiune si precipita. Vinul devine mai putin astringent, plus ca scade din amareala lui.
Schimbari apar si in ceea ce priveste aroma. La toate, se va observa ca notele initiale, notele fructate date de fermentatie, se vor transforma in timp, capatand noi savori, ajungandu-se la buchetul de maturare.Savoarea se va imbogati dupa imbuteliere cand se dezvolta buchetul de invechire sau de sticla.
La cele albe aroma data de soiul din care a fost facut se pierde. Acest lucru este urmare a reactiilor de esterificare si de hidroliza, cat si datorita degradarii unor compusi terpenici.
La maturarea vinurilor de tip muscat, profilul se schimba in timp. Se trece de la cel floral la unul cu note exotice, de eucalipt sau de pin.
Conditii de pastrare a vinului
Specialistii ne invata ca invechirea corecta a vinului se face dupa reguli stricte. In primul rand trebuie sa ai grija la temperatura. Cea ideala este de 11,5 și 14 grade Celsius pentru vinurile spumante, rosii sau albe care, prin natura lor, se invechesc si evolueaza. Variatiile de temperatura sau cele ridicate vor dauna intr-un mod cu totul nefast.
Ai grija sa monitorizezi temperatura indiferent de locul de depozitare. S-au intalnit cazuri cand au fost probleme inclusiv in locuri unde s-ar fi crezut ca temperatura ramane constanta (in pivnite, spre exemplu).
Daca vrei sa pastrezi vinul pentru mai multi ani, trebuie sa ai grija si la umiditate. In acest sens, este nevoie de o umiditate intre 65-75% ca dopurile sa nu se usuce. In momentul cand sticlele sunt pregatite pentru pastrare, acestea trebuie sa fie intotdeauna culcate pe o parte pentru ca pluta dopurilor sa ramana umeda.
Daca dopul apuca sa se usuce, atunci vinul se va oxida. Explicatia este simpla: dopul uscat va permite transferul de gaze intre vin si mediu. Asigurarea umiditatii in spatiul de depozitare se face foarte simplu. Trebuie doar sa acoperi podeaua cu un strat de nisip si sa-l stropesti periodic cu apa.
Citeste si: Cum sa faci pritocitul vinului si in ce perioada
Invechirea vinului presupune faptul ca din cand in cand trebuie sa verifici cu atentie dopurile sticlelor puse la pastrare. Exista riscul aparitiei mucegaiului. Daca se intampla un astfel de caz, sticla respectiva trebuie indepartata de urgenta, plus ca trebuie sa inspectezi cu atentie si pe cele din jurul ei pentru ca problema sa nu se fi extins deja si la alte sticle.
Un alt sfat pentru a avea sticle cu vin invechit de cea mai buna calitate este si ca acestea sa fie ferite de lumina soarelui. Depozitarea se face doar in spatii intunecate, lipsite de razele solare. Ultravioletele pot compromite vinul.
In cazul in care il pastrezi pentru timp indelungat, trebuie sa stii ca la fiecare 10, maxim 20 de ani, in functie de specificul vinului, este necesara completarea sticlelor in cazul in care s-a instalat fenomenul de evaporare.
Daca vorbim de un vin care este pastrat pentru cateva decenii, este indicat ca atunci cand situatia o cere, sticlele de fie completate daca din vin s-a evaporat prea mult. Tot ce ai de facut este sa sacrifici o sticla din cele pastrate si sa completezi din ea pe cele ce raman la pastrare. Evident calitatea dopurilor se va slabi si va fi necesar sa fie inlocuite. Este indicat sa folosesti unele noi, de buna calitate, din pluta.