Ginkgo biloba este un arbore originar din zona Asiei, mai precis din estul Chinei, unde, de altfel, este considerat un arbore sacru. Trebuie sa iti mai spun ca, se pare, acest arbore isi pastreaza caracteristicile de mai bine de 200 de milioane de ani. Cel putin asa spun cercetatorii.
Descrierea arborelui. Unde il gasesti
Ginkgo biloba sau arborele pagodelor face parte din familia gincoaceelor, fiind un arbore puternic, inalt, care poate ajunge, la maturitate, pana la 40 de metri inaltime.
Frunzele sunt groase, carnoase si bilobate, iar dispunerea lor seamana cu un evantai. Samanta este un sambure extrem de tare, pietros, invelit insa intr-o materie carnoasa.
Gikgo biloba creste in flora spontana din China si Japonia. Il gasim si in Europa, unde a ajuns in secolul al XVIII-lea, insa aici este cultivat ca arbore ornamental. Asadar, nu face parte din flora spontana.
Beneficii ginkgo biloba
Frunzele de ginkgo biloba, dar si invelisul in care se afla samanta sunt utilizate in scopuri terapeutice. In sine, acest remediu este unul traditional in medicina chineza si japoneza, unde este ceva mai la indemana decat la noi.
Ginkgo biloba contine flavonoli, acizi organici, pinitol, terpene, dar si cateva substante specifice acestui arbore, si anume acidulginkgolic, acidul ginkgolinic, bilobol, ginkgol.
Ginkgo biloba este expectorant, sedativ, antifungic, antispasmodic, vasodilatator, antiinflamator, antibiotic si vermifug.
Preparatele din frunze au efecte de imbunatatire a circulatiei periferice, dar si a microcirculatiei si sunt indicate in afectiuni grave, cum sunt accidentele vasculare cerebrale, dar si in ameliorarea trombozelor sau a varicelor. Ginkgo biloba are efecte bune si in ameliorarea diabetului si poate fi utilizat in prevenirea acestei boli, dar si in prevenirea accidentelor vasculare cerebrale.
Extractul de frunze este recomandata in ameliorarea inflamatiilor si a spasmelor musculare, dar si a contractiilor si tensiunilor din organism.
Unele studii vorbesc despre efectul de inhibitor al dezvoltarii celulelor canceroase pe care ginkgo biloba il are, dar e nevoie de mai multa documentare pentru a sustine o astfel de ipoteza. Se stie, insa, ca gikgo biloba este un aliat de nadejde impotriva imbatranirii si sustine functionarea celulei nervoase.
Cum sa folosesti ginkgo biloba
Ginkgo biloba este recomandat in prevenirea tulburarilor neurodegenerative, avand rolul de a imbunatati memoria, atentia si functia cognitiva. Administrarea a 180 mg de extract de ginkgo biloba in 24 de ore, timp de o luna si jumatate a avut efecte vizibile in cresterea capacitatii de memorare.
Semintele de ginkgo biloba sunt utilizate pentru efectul lor antibacterian, antifungic, digestiv, expectorant si tonic in afectiuni infectioase, dar si ca ameliorator al tusei si pentru energizarea organismului, mai ales in convalescenta si in recuperarea dupa boli grave sau de lunga durata.
Are efecte antidepresive, actionand atat pentru cresterea fluxului de sange catre creier, cat si pentru a ajuta organismul sa lupte impotriva stresului, prin reducerea nivelului hormonului stresului, cortizolul. Este un antidepresiv natural, insa actiunea sa este mai degraba in cazul unui simptome usoare, nu in depresiile severe, unde se recomanda produse din medicina alopata.
Ginkgo biloba se recomanda ca adjuvant in combaterea sau ameliorarea inflamatiilor, mai ales in afectiuni precum sindromului colonului iritabil, artritei, dar si a inflamatiilor care survin secundar in afectiunile cardiovasculare si in accidentele vasculare cerebrale.
Mai mult, este recomandat in tulburarile de dinamica sexuala. Efectul sau este de crestere a libidoului la ambele sexe si amelioreaza disfunctia erectila a barbatilor.
Preparare si administrare
Nefiind un arbust originar din Romania, accesul la ea in forma in care o putem prepara asa cum ne dorim este extrem de limitat. Avem la dispozitie, insa, o serie de produse si suplimente alimentare.
In primul rand sunt suplimentele alimentare, recomandate pentru stimularea circulatiei sanguine la nivel cerebral, dar si pentru imbunatatirea functiilor cerebrale, precum memoria sau concentrarea atentiei. Se recomanda ca doza initiala sa nu depaseasca 120 mg pe zi si sa fie crescuta treptat, in functie de nevoi. Daca se initiaza tratamentul cu doze mari, atunci pot aparea reactii de tipul iritatiilor gastrointestinale.
Ceaiul de ginkgo biloba vine cu acelasi set de beneficii. Este important ca frunzele sa fie complet uscate, deoarece consumate crude pot cauza probleme de sanatate.
Tinctura de ginkgo biloba este recomandata in special la persoanele cu dificultati de inghitire sau care nu tolereaza sau nu se simt bine cu ceai.
In fine, unguentele cu ginkgo biloba sunt utilizate pentru sanatate pielii si pot reduce celulita, avand ca pricipal beneficiu incetinirea procesului de imbatranire a pielii. Sunt ideale pentru combaterea si ameliorarea ridurilor, dar si pentru grabirea vindecarii unor rani mai vechi sau imbunatatirea circulatiei periferice.
Citeste si: Cum sa folosesti roinita. Beneficii, proprietati, utilizare, contraindicatii
Asa cum am spus, tratamentul pe baza de ginkgo biloba nu ar trebui sa debuteze cu o doza mai mare de 120 mg zilnic, doza care poate fi crescuta treptat, in functie de afectiunea tratata si toleranta organismului.
In anxietate, se recomanda o doza de 80-160 mg de extract de cel mult trei ori pe zi, intr-o cura de o luna.
In tulburarile neurodegenerative, de tipul dementelor, specifice varstelor inaintate, se recomanda 60-480 mg pe zi, administrate in 2-3 doze pe zi, in cure care trebuie sa fie de cel putin un an.
In afectiuni ale circulatiei periferice, dar si in durerile de picioare asociate acestora, se recomanda 120-140 mg pe zi. Ca si in cazul dementelor, aceasta doza este impartita in trei prize, iar tratamentul este unul de unga durata, de aproximativ 6 ani.
In cazul ametelilor, se vor administra 160 mg de extract, sparte in doua doze zilnice, pentru o durata de trei luni, iar in sindromul premenstrual, se recomanda administrarea a 80 mg in fiecare zi, din a 16-a zi a ciclului mentrual pana in cea de-a cincea zi a ciclului urmator.
Contraindicatii si reactii adverse
Supradozarea cu ginkgo biloba poate produce reactii adverse de tipul durerilor de cap, ametelilor, dar si, in cazuri mai complicate, sau pe fondul unor afectiuni preexistente, tulburari de ritm cardiac, tulburari d etranzit intestinal si reactii alergice la nivel cutanat.
Persoanele diagnosticate cu epilepsie trebuie sa ceara sfatul medicului inainte de a consuma ginkgo biloba, deoarece compusii din acest extract pot agrave si/sau pot indesi aceste crize specifice.
Ginkgo biloba este contraindicat persoanelor cu tulburari de coagulare a sangelui, diabeticilor sau persoanelor care urmeaza sa fie supuse unei interventii chirurgicale. Femeile insarcinate si cele care alapteaza nu au voie sa consume ginkgo biloba, cel putin nu fara avizul unui medic.
Extractul poate interactiona cu ibuprofen, aspirina, heparina, warfarina – toate cu efecte pe zona de coagulare a sangelui, cat si cu diclofenacul, utilizat pentru calmarea durerilor.
Toxicitate. Nu este documentata daca se respecta indicatiile de pe ambalajele produselor.