Cum sa folosesti sfecla rosie. Beneficii, proprietati, utilizare si contraindicatii
Cum sa folosesti sfecla rosie. Beneficii, proprietati, utilizare si contraindicatii

Cum sa folosesti sfecla rosie. Beneficii, proprietati, utilizare si contraindicatii


Sfecla rosie este, alaturi de varza, una dintre cele mai cunoscute si utilizate legume de la noi. De cele mai multe ori o regasim in salate, dar poate fi consumata ca suc, supa sau chiar piure… Desi are multe beneficii pentru organism, sflecla rosie aduce si o serie de contraindicatii care tin, de cele mai multe ori, de maniera in care este consumata.

Cum sa folosesti sfecla rosie. Beneficii, proprietati, utilizare si contraindicatii – Cuprins:

Descrierea plantei. Unde o gasesti

Sfecla rosie
Sfecla rosie

Sfecla rosie este o planta cultivata, asadar o vom gasi in gradina sau pe camp, nu in flora spontana. Este o planta bienala de la care folosim radacina.

Aceasta radacina este de cele mai multe ori rotunda si usor turtita, dar poate fi usor ovala-lunguiata si are o culoare de rosu intens catre violet.

Sflecla rosie apartine familiei chenopodiaceelor si trebuie sa iti mai spun ca in primul an, partea aeriana a sfeclei se reduce la o serie de frunze lung petiolate. Abia in cel de-al doilea an de vegetatie, se dezvolta o tulpina puternica, semilemnoasa, ramificata catre varf. Florile sunt de culoare alb-verzui.

Beneficii sfecla rosie

Beneficii sfecla rosie
Beneficii sfecla rosie

Sfecla rosie (Beta vulgaris) este bogata in minerale, precum fierul, fosforul, calciul, potasiul si sodiul, dar si in vitaminele A, B1, B2, C si PP. Are rubidiu si cesiu, doua microelemente destul de rare, asparagina, acid glutamic, betacianina, colina, hidrati de carbon si protide. In plus, in sfecla rosie vom regasi si mangan. 

Sfecla rosie este o leguma alcalina, bogata in nitrati naturali si antioxidanti, dar si in fibre, avand multiple beneficii pentru functionarea corecta a ficatului si a digestiei. Mai mult, aceasta are proprietati antibacteriene si antiinfectioase, fiind utila in stari gripale si raceli.

In plus, leguma are efect tonic, de energizare a organismului si de inducere a unei stari de bine si din acest motiv este recomandata in starile de convalescenta si in recuperarea de dupa boala.

Sfecla rosie are actiune depurativa si ajuta la buna functionarea a rinichilor, pentru ameliorarea calculilor renali.

Totodata, sfecla rosie ajuta la scaderea colesterolului din sange si impiedica formarea trombilor, adica a cheagurilor de sange, prevenind astfel aparitia unor evenimente cu risc vital. Este un bun aliat in mentinerea sanatatii inimii si poate fi inclusa in dieta hipertensivilor.

Sunt studii care sustin ca sfecla poate lupta impotriva multiplicarii celulelor canceroase, insa te sfatuiesc sa nu incerci tratamente naturiste fara avizul medicului tau.

Prin continutul de iod, sfecla are efecte benefice asupra glandei tiroide. De asemenea, sfecla rosie contribuie la mentinerea sanatatii si a bunei functionari a tesutului muscular.

Cum sa folosesti sfecla rosie

Supa crema
Supa crema

Asa cum am spus, sfecla rosie mentine functionarea buna a ficatului. Prin betaina, sfelca stimuleaza si potenteaza functia celulelor hepatice. Totodata, sfecla rosie este recomandata in curele de detoxifiere hepatica.

Sfela rosie este esentiala pentru mentinerea sanatatii mintale si prevenirea deteriorarii cognitive. Prin substantele pe care le contine, sfecla rosie contribuie la inducerea unei stari de relaxare si de bine si este utilizata, ca adjuvant, in tratarea depresiei. De asemenea, leguma ste recomandata in perioadele de suprasolicitate mentala, prin contributia pe care o are in potentarea concentrarii atentiei.

Betacianina, substanta care da culoarea rosie sfeclei, are puternice efecte antioxidante si previne cancerul, spune un studiu ale carui rezultate arata ca betacianina a incetinit multiplicarea celulelor canceroase in cancerele mamare si de prostata cu pana la 12,5%.

Sfecla poate creste rezistenta la efort cu pana la 16% daca este inclusa, sub forma de suc, in dieta zilnica. Este un foarte bun sustinator pentru efort contribuind la reducerea consumului de oxigen in timpul efectuarii exercitiilor.

Citeste si: Cum sa folosesti patrunjelul. Beneficii, proprietati, utilizare si contraindicatii

Asa cum am spus, sfelca rosie este recomandata pentru mentinerea unui ficat sanatos si previne aparitia diferitelor tipuri de hepatita. In plus, daca aceasta boala este deja diagnosticata, sfecla rosie va sustine functionarea si regenerarea celulelor hepatice.

Hipertensiunea arteriala poate fi ameliorata prin consumul zilnic de sfecla. Studiile arata ca nivelurile ridicate ale tensiunii pot fi scazute cu pana la 20% daca se consuma regulat suc de sfecla.

Trebuie sa mai stii ca sfecla rosie este recomandata in ameliorarea anemiei datorita capacitatii sale de a stimulare producerea de celule rosii, trombocite, cu un rol esential in coagularea sangelui.

Sfecla este recomandata, totodata, pentru ameliorarea constipatiei. Specialistii spun ca o cura de o luna de zile, cu cate 150 de grame de sfecla o data la cel mult trei zile ajuta la imbunatatirea tranzitukui intestinal, gratie aportului de fibre, esentiale in procesul digestiei. Pentru rezultate mai bune, se recomanda asocierea de sfecla rosie cu hrean si miere.

Calculii renali pot fi ameliorati cu suc de sfecla. Se recomanda amestecarea a 100 ml de suc de sfecla cu 400 ml de suc de morcov, produsul obtinut fiind un bun diuretic natural.

Sfecla este indicata, totodata, pentru ameliorarea varicelor, dar si in profilaxie, la persoanele cu risc genetic de a dezvolta o astfel de patologie.

Preparare si administrare

Suc de sfecla rosie
Suc de sfecla rosie

Sucul de sfecla despre care am tot vorbit se prepara prin stoarcerea radacinii de sfecla cu un storcator electric. Asa cum am spus, poate fi asociat cu morcov, miere, iar in curele de detoxifiere cu alte plante, inclusiv cu frunze de spanac.

Sfecla rosie poate fi consumata proaspata, in salate, cu putina sare, ulei, chiar ulei de masline, si lamaie, iar daca preferi aromele mai intense, poti inlocui lamaia cu otet, otet balsamic sau otet de mere.

Sfecla rosie poate fi consumata fiarta, poate fi murata sau inclusa in prepararea altor feluri de mancare.

Contraindicatii si reactii adverse

Beta vulgaris
Beta vulgaris

Sfecla rosie vine cu ceva contraindicatii. In primul rand, persoanele care au tulburari de coagulare a sangelui ar trebui sa ceara sfatul medicului hematolog inainte de a urma o cura pe baza de sfecla.

Trebuie sa mai stii ca, daca este consumata in exces, sfecla poate schimba culoarea urinei catre o nuanta de roz. Se intampla acest lucru mai ales la persoanele care sufera de deficit de fier, adica cele care au anemie.

Sfecla vine cu ceva beneficii pentru functionarea rinichilor, insa consumata in exces va duce la formarea de pietre la rinichi.

Desigur, desi sunt cazuri rare, sfecla poate determina reactii alergicem, manifestate prin umflarea fetei si a limbii, greata si varsaturi si chiar febra. Unele persoane au resimtit o senzatia de constrictie a corzilor vocale, insa aceasta reactie adversa este extrem de rara.

Desi este recomandata in dieta hipertensivilor, sfecla poate duce la scaderea brusca a tensiunii, si la aparitia unor sincope vaso-vagale, cu risc vital.

Chiar daca este bogata in fibre si vine cu beneficii pentru digestie, sfecla este contraindicata persoanelor care au probleme gastrointestinale, pe care le poate agrava. Aceasta poate produce crampe, meteorism abdominal, flatulenta, diaree sau constipatie.

Sfecla rosie are un indice glicemic destul de mare si din acest motiv le este contraindicata diabeticilor.

Toxicitate. Nu este documentata, insa este indicat sa folosesti cantitatile recomandate.