Cum sa iti feresti copilul de raceala
Cum sa iti feresti copilul de raceala

Cum sa iti feresti copilul de raceala


Cum sa iti feresti copilul de raceala. Racelile la copii definesc, de cele mai multe ori, afectiunilor cailor respiratorii superioare, care apar la copii. Cele mai multe raceli au drept cauza contactarea virusului racelii, rareori aceasta infectare fiind agravata de actiunea unei bacterii.

Cum se manifesta raceala la copii

Cum se manifesta raceala la copii
Cum se manifesta raceala la copii

In principiu, raceala se transmite prin secretiile respiratorii transmise in aer fie prin stranut, fie prin tuse, sub forma unor particule foarte mici care sunt, ulterior, inhalate de alt/alti copii.

Desigur, raceala se transmite si prin contactul cu mainile copilului bolnav sau cu obiecte ale acestuia.

Sunt peste 200 de tulpini care pot produce raceala, la fel ca la adult. Copiii de varsta prescolara pot raci de aproximativ 9 ori pe an, scolarii de 12 ori, iar adolescentii de cel mult 7 ori pe an.

Trebuie sa mai stii ca o raceala dureaza aproximativ 7-10 zile la copii, incarcatura virala maxima fiind in zilele a doua si a patra de boala. Tot atunci, riscul de transmitere este mai mare. Este importanta izolarea copilului la domiciliu in primele 3-5 zile de boala si abia apoi, dupa ameliorarea simptomelor, copilul poate fi retrimis in colectivitate.

Simptomele racelii la copil. Care sunt factorii de risc

Copil racit
Copil racit

Cum sa iti feresti copilul de raceala. Sistemul imunitar imatur este pimul factor de risc de raceala la copii. Pentru ca, asa cum intregul organism este in formare, nici sistemul imunitar nu este 100% pregatit sa lupte cu provocarile mediului extern si nu a invatat sa faca fata tuturor virusurilor.

Apoi, faptul ca cei mici petrec foarte mult timp impreuna, fie ca se intampla la scoala sau la gradinita este un alt factor de risc dat fiind ca micutii stau foarte aproape unii de altii, nu stiu sa ii protejeze pe ceilalti cand tusesc sau stranuta. In plus, copiii fac schimbi de jucarii, de obiecte care pot fi contaminate si nu se spala pe maini la fel de des ca persoanele adulte.

La fel ca adultii, si copiii au un risc mai mare de imbolnavire iarna, cand petrec mai mult timp in casa si camerele nu sunt la fel de bine aerisite ca in sezonul cald, dar si primavara si toamna, inĀ  perioadele ploioase care favorizeaza transmiterea de virusuri.

Dupa contaminarea cu virusul responsabil de raceala, primul semn instalat este rinoreea sau curgerea nasului. Initial, mucozitatile sunt transparente, apoi se ingroasa si devin galbene-verzui. Stranutul si lacrimarea puternica sunt alte doua simptome specifice racelii la copil.

Mai ales pe timpul noptii pot aparea episoade de febra, cu o temperatura cuprinsa intre 38,3-38,9.

In plus, raceala la copii este semnalata de lipsa poftei de mancare, asociata, de multe ori, cu dificultatea la inghitire secundara durerii in gat.

Pot sa mai apara inflamatii la nivelul amigdalelor, episoade de tuse si o crestere a iritabilitatii copilului. In plus, acesta tinde sa se izoleze si nu mai are chef de joaca.

Cum sa iti feresti copilul de raceala, ce trebuie sa faci

Cum sa iti feresti copilul de raceala
Cum sa iti feresti copilul de raceala

Este important ca in preventia racelii, copilul tau sa stie cateva norme de igiena. Prima dintre ele este spalarea corecta si frecventa a mainilor. Asadar, de fiecare data cand vine de afara sau cand foloseste toaleta, inainte de fiecare masa, cand interactioneaza cu animalele de companie sau chiar dupa ce da mana cu alti copii, este indicat sa se spele pe maini cu apa si cu sapun. Daca nu are aceasta posibilitate, atunci folosirea unui servetel umed poate fi solutia la indemana.

Poti preveni imbolnavirea copilului tau daca poti masca sau te izolezi de cel mic daca tu ai probleme de sanatate, asa cum sunt racelile. Iata ce trebuie sa faci daca vrei sa stii cum sa iti feresti copilul de raceala.

Asigura-te ca locuinta si camera copilului sunt aerisite in fiecare zi, corect si mai mult timp. Ideal ar fi ca si sala de clasa in care copilul sta la scoala sau la gradinita sa fie aerisite in mod adecvat, chiar de mai multe ori pe timpul sederii copiilor acolo.

Citeste si: Cum sa previi raceala si care sunt factorii de risc

Raceala poate fi tinuta departe daca micutul tau se tine mai departe de copiii cu probleme deja instalate. Este important sa il educi in vederea mentinerii sanatatii, a lui, dar si a celorlalti. De aceea iti recomand sa il inveti sa foloseasca un servetel in care sa stranute sau sa tuseasca, pe care apoi sa il arunce si, evident, sa se spele pe maini.

Consumul regulat de fructe si de legume ajuta organismul in lupta cu virusurile, asa ca te sfatuiesc sa ii asiguri micutului tau gustari proaspete din fructe si legume. Te va ajuta atunci cand vrei sa stii cum sa iti feresti copilul de raceala.

Citricele sunt un aliat de nadejde in sustinerea organismului in lupta cu virusurilor, fiind o sursa importanta de vitamina C. Asadar, putina lamaie, portocale sau grefuri…sunt ideale pentru cel mic.

Mierea este si ea de ajutor in lupta cu virusurile. Totusi, iti recomand sa te sfatuiesti cu un medic pentru ca stiu ca nu le este recomandata copiilor de varste mai mici. Desigur, un regim alimentar cat mai echilibrat si variat, dar si odihna si orele de somn specifice varstei sunt importante in mentinerea sanatatii la varste mici.