Semanarea spanacului toamna. Afla cum sa faci aceasta operatiune in sezonul rece si care sunt pasii pe care are trebui sa ii urmezi pentru a obtine rezultatele dorite atunci cand vine primavara. Iata ce trebuie sa stii!
Ce este spanacul
Pentru cei ce nu stiu inca, spanacul (Spinacia oleracea) este o leguma care se cultiva pentru frunzele sale ce se pot consuma in stare proaspata sau preparate. Cu toate ca originea este incerta, se spune ca zona de origine a acestei plante este Asia Centrala.
De acolo, spanacul s-a raspandit in Europa la inceputul secolului al IV-lea si a aparut prima adata in Spania, unde a fost adusa din Persia de catre arabi si cruciati. Spanacul s-a cultivat prima data inainte de anul 1900, iar primele varietati eu fost spanacul comun si spanacul cu foaia rotunda scurta.
Conform Catalogului Oficial al Plantelor de Cultura din Romania, cele mai cunoscute soiuri de spanac cultivate la noi in tara sunt romanesc si select. Spanacul reprezinta o sursa excelenta de vitamina A sau C, dar are si cantitati insemnate de fier si potasiu. Acum, haide sa aflam mai multe despre semanarea spanacului toamna!
Tehnologia de cultura a spanacului
Inainte de toate, trebuie sa stii ca spanacul este o planta care are cerinte moderate de lumina, iar solul potrivit trebuie sa fie usor si fertil, in timp ce pH-ul trebuie sa fie cuprins intre 6.5 si 7. Asadar, inainte de semanarea spanacului toamna ar fi bine sa faci o analiza de sol!
Spanacul nu este foarte pretentios la caldura, asa ca plantutele pot rezista chiar si la temperaturi de -10 grade Celsius. Daca rozeta este bine formata, spanacul rezista pana la temperaturi extreme de -20 grade Celsius. Totusi, temperatura optima de dezvoltare este cuprinsa intre 13 si 18 grade Celsius.
Citeste si: Plantarea usturoiului toamna. Cum sa o faci in mod corect, 9 sfaturi utile!
Cerintele de umiditate sunt destul de mari, asa ca umiditatea din sol trebuie sa fie de 70-80%. Daca temperaturile sunt prea mari si este putina umiditate in sol, spanacul va inflori rapid si cultura se va deprecia.
Daca vrei sa cultivi spanacul pe suprafete mari vei avea nevoie de 35 kg de samanta la hectar. Bineinteles, cantitatea variaza in functie de procentul de germinare al semintei, dar si de vigoarea soiului pe care l-ai ales.
Semanarea spanacului toamna. Cum sa o faci in mod corect
Daca si tu iei in considerare semanarea spanacului toamna, trebuie sa stii ca acesta nu se va cultiva dupa sfecla rosie. Explicatia este simpla, ambele au boli si daunatori comuni.
In cazul in care vrei sa il consumi primavara devreme, semanarea spanacului se face in luna septembrie, iar adancimea la care se pun semintele este de 3-4 cm. Mai mult, distanta de plantare intre randuri este de 20 cm, iar intre plantele de pe acelasi rand de 5-8 cm.
Culturile de toamna vor rezista mult mai bine temperaturilor scazute din timpul iernii daca vor fi acoperite cu zapada. In lipsa precipitatiilor si pe suprafete mici este recomandat sa protejezi spanacul cu o folie de tip Agryl care se aseaza direct pe cultura si se fixeaza la margini cu pamant pentru a nu fi zburata de vant.