Cum sa ascuti un cutit. Cele mai bune metode
Cum sa ascuti un cutit. Cele mai bune metode

Cum sa ascuti un cutit. Cele mai bune metode


Cum sa ascuti un cutit. Afla care sunt cele mai bune metode pentru a ascuti cutitele din bucataria ta si ce ar trebui sa folosesti pentru ca lama acestora sa taie la fel ca atunci cand era noua.

Cum sa ascuti un cutit. Cele mai bune metode – Cuprins:

Cum sa ascuti un cutit. Cele mai simple metode

Cum sa ascuti un cutit
Cum sa ascuti un cutit

Daca obisnuiesti sa gatesti in mod frecvent, atunci la fiecare cateva luni cu siguranta te-ai lovit de problema cutitelor. Acestea nu mai taie la fel de bine, ceea ce inseamna ca a venit momentul sa le ascuti. Tocmai de aceea, iti venim in ajutor si iti spunem ce ar trebui sa faci si sa inveti cum sa ascuti un cutit.

Cea mai simpla metoda este sa folosesti o piatra de ascutire a cutitelor. Poti gasi una in majoritatea magazinelor, insa iti recomandam sa cumperi o piatra cu suprafata ceramica, deoarece acestea sunt mai dure si vor rezista mai mult timp.

Totodata, alege una care are o baza de cauciuc, pentru ca acest material previne alunecarea si nu trebuie sa uitam ca tii in mana o lama de cutit! Trebuie sa fii si in siguranta atunci cand inveti cum sa ascuti o lama de cutit.

Citeste si: Cum sa ascuti o razatoare. Cele mai bune metode!

Exista si modele de pietre care trebuie sa fie udate inainte de a ascuti lama de cutit. Asadar, iti recomandam sa citesti si instructiunile producatorului pentru a te asigura ca folosesti piatra in mod corect.

Pentru a ascuti cutitul o sa fie nevoie sa tii lama la un unghi de 20 de grade, iar apoi sa o misti de cateva ori pe suprafata pietrei. Repeta miscarile pentru fiecare fata a lamei si ai invatat cum sa ascuti un cutit!

Nu uita de faptul ca unele pietre de ascutit au doua fete, asa ca va fi necesar sa ascuti lama de cutit pe ambele parti. Bineinteles, verifica din nou recomandarile producatorului, pentru a te asigura ca folosesti produsul in mod corect!

Aparat de ascutit cutite
Aparat de ascutit cutite

O metoda mai simpla, insa mai costisitoare este un aparat de ascutit cutite. Acestea sunt proiectate pentru a ascuti lamele de cutit in siguranta si, de obicei, sunt facute din carbon sau otel inoxidabil. Este extrem de simplu sa il folosesti atunci cand vrei sa inveti cum sa ascuti un cutit.

De asemenea, acestea au si o ventuza pe partea inferioara pentru ca dispozitivul sa se fixe foarte bine. In general, aceste dispozitive pot fi folosite pentru lamele de cutit fabricate din metal, carbon sau otel inoxidabil, insa va trebui sa citesti recomandarile producatorului pentru a vedea daca poti folosi si cutitele pe care le ai deja.

Un alt avantaj este ca aceste dispozitive pot fi folosite si pentru a ascuti lamele de la aparatele de tocat, blender sau mixere. Mai mult, le poti folosi si pentru a ascuti foarfecele. Chiar si cutitele cu lamele dintate pot fi ascutite, adica cele care se folosesc pentru taierea painii.

Dezavantajul este ca aceste dispozitive nu functioneaza chiar cum trebuie pentru toate lamele de cutit. Asadar, daca ai cutite mai scumpe, iti recomandam sa folosesti o piatra de ascutit, similara cu cea despre care am vorbit mai sus.

Ascutitor de cutite
Ascutitor de cutite

Ascutitorul de cutite este o unealta profesionala ce poate fi folosit pentru majoritatea tipurilor de cutite. Vorbim de cele de bucatarie, uz casnic, de sport ori cele de buzunar. Totusi, daca vrei sa stii cum sa ascuti un cutit folosind aceasta unealta, ar trebui sa te descurci extrem de bine in bucatarie.

Acest dispozitiv vine cu o tija din otel carbon, iar suprafata fina a tijei te va ajuta sa ascuti din nou lamele cutitelor. Totusi, nu il recomandam pentru persoanele stangace, deoarece exista riscul de taiere.

Lama cutitului se ascute la un unghi de 20 de grade, iar apoi trebuie sa te asiguri ca nu aplici prea multa presiune. Nu este o procedura prea complicata, insa va necesita toata atentia ta!

Iti mai spunem ca dupa ce ai folosit acea tija de ascutire, ar fi bine sa utilizezi o carpa imbibata in ulei de gatit pentru a o curata. Bineinteles, o poti spala si cu apa, insa dupa aceea asigura-te ca ai sters-o si ai uscat-o!