Ingrijirea piersicului toamna. Cum sa faci asta si care sunt pasii
Ingrijirea piersicului toamna. Cum sa faci asta si care sunt pasii

Ingrijirea piersicului toamna. Cum sa faci asta si care sunt pasii


Ingrijirea piersicului toamna. Afla cum trebuie sa ai grija de pomii fructiferi din livada ta si de ce e important sa faci acest lucru atunci cand vine toamna. Nu de alta, dar cu siguranta vrei sa obtii rezultate la fel de bune si in anul ce urmeaza.

Ingrijirea piersicului toamna. Cum sa faci asta si care sunt pasii – Cuprins:

Ingrijirea piersicului toamna. Cum sa ai grija de pomii fructiferi

Ingrijirea piersicului toamna
Ingrijirea piersicului toamna

Daca si tu iei in considerare ingrijirea piersicului pe timp de toamna, atunci cu siguranta trebuie sa stii si care sunt pasii. Pomii fructiferi au nevoie de atentia ta, dupa ce te-au bucurat cu roade in sezonul cald.

Bineinteles, primul pas va consta in culegerea fructelor. Chiar daca exista fructe stricate, nu uita ca toate trebuie culese pentru ca acestea vor continua sa consume nutrientii pomului, de care acesta are nevoie pe perioada sezonului rece.

Mai mult, fructele stricate ramase in pom sau cele mumuficate pot ascunde o multime de boli. Tocmai de aceea, trebuie sa le culegi pe toate. De asemenea, daca exista fructe cazute la baza pomului, acestea trebuie stranse deoarece si acestea pot ascunde boli sau daunatori.

Ar fi bine sa iei in considerare si irigarea piersicului, atunci cand faci ingrijirea de toamna. Chiar daca exista sanse de ploaie sau se anunta o toamna ploioasa, pomii au nevoie de apa mai multa, pentru ca aceasta sa ajunga la o adancime de cel putin un metru, adica pentru a hrani radacinile.

Cand peste 80% din frunzele piersicului vor fi cazut, pomul are nevoie de un tratament pentru basicarea frunzelor, iar pentru asta o sa fie nevoie de o stropire cu Syllit (20 ml amestecati cu 10 litri de apa).

Dupa ce au cazut toate frunzele, va fi nevoie de o stropire cu Ovipron (250 ml la 10 litri de apa), pentru a combate formele hibernante ale acarienilor, afidelor, dar si ale paduchelui din San Jose. Tratamentele trebuie facute atunci cand temperaaturile depasesc 3 grade Celsius.

Ramura taiata
Ramura taiata

Dupa ce toate frunzele piersicului au cazut, inseamna ca pomul a intrat in perioada de repaus vegetativ. In aceasta perioada, poti curata pomul de ramurile uscate, bolnave sau rupte. Si aceaste operatiuni intra la ingrijirea de toamna a piersicului.

Nu uita ca dupa taierile de toamna va fi nevoie si de un tratament cu zeama bordeleza, iti recomandam sa amesteci 100 grame cu 10 litri de apa. Acest tratament se aplica in perioada noiembrie-decembrie, insa inainte ca temperaturile sa scada sub valoarea de 0 grade Celsius.

Citeste si: Calendar stropiri piersic. Cum sa tii la distanta bolile si daunatorii acestui pom fructifer

Iti mai facem o mica recomandare, pe timp de iarna. In cazul in care vin zapezi mari, ar fi bine sa supraveghezi piersicii si daca ramurile sunt incarcate de prea multa zapada este indicat sa ii scuturi. Nu de alta, dar ramurile se vor rupe sub greutatea zapezii!

Tot pentru a proteja piersicii pe perioada iernii este indicat sa varuiesti trunchiul pomilor. O sa ai nevoie de 2-3 kg de var stins proaspat in 10 litri de apa, de un kilogram de argila sau pamant galben, dar si de putin balegar sau 100 grame de sare grunjoasa. Amesteca bine solutia si aplic-o pe trunchiul persicilor. Totul intra la capitolul cum sa faci ingrijirea de toamna a piersicului.

Totusi, inainte de asta te sfatuim sa cureti un pic scoarta de muschi sau licheni. Daca exista coaja veche, aceasta trebuie indepartata deoarece pe sub ea se ascund majoritatea daunatorilor.