Ingrijirea gazonului toamna. Afla cum sa faci aceasta operatiune in curtea ta, dar mai ales care sunt pasii pentru a ingriji iarba inainte de venirea sezonului rece. Iata ce trebuie sa iei in considerare.
Ingrijirea gazonului toamna. Cum sa o faci in mod corect
Trebuie sa recunosti ca iarba din curtea ta si-a facut treaba pe toata durata sezonului cald, asa ca atunci cand vine toamna trebuie sa te ocupi de ingrijirea gazonului. Acesta are nevoie de atentia ta pentru a arata cum trebuie la primavara, asa ca trebuie sa te apuci de treaba.
In cazul in care credeai ca nu vei mai tunde iarba dupa ce scoala va la jumatatea lunii septembrie iti spunem ca inca mai ai treaba. Gazonul trebuie tuns pana la sfarsitul lunii octombrie, iar inainte de a face asta ar fi bine sa stii ca lungimea la care se taie este de 6 cm. In acest fel, iarba va fi mai rezistenta in sezonul rece si va face fata inghetului.
Citeste si: Cum sa prepari un ingrasamant natural pentru gazon
Dupa ce ai tuns iarba, ar fi bine sa o si greblezi. Aceasta operatiune se face pentru a indeparta materialul vegetal mort care s-a acumulat pe durata verii si care poate ascunde boli sau daunatori. Ingrijirea gazonului toamna include si controlul bolilor ori a daunatorilor.
Despre aerarea gazonului am mai vorbit, insa trebuie sa iti amintim si acum. Practic, gazonul se inteapa cu o furca sau cu o unealta speciala pana la o adancime de 10-15 cm. Daca ai o curte prea mare si va dura prea mult sa faci asta, trebuie sa stii ca in comert gasesti niste talpi cu tepi asemanatoare celor create pentru alpinisti.
Talpile se ataseaza de pantofii tai, iar apoi nu trebuie decat sa te plimbi prin curte si astfel te vei ocupa si de aerarea gazonului. Aceste orificii pe care le creezi vor imbunatati drenajul solului toamna. Pe scurt, te ocupi de ingrijirea gazonului toamna facand o mica plimbare.
Atunci cand te ocupi de ingrijirea gazonului toamna, ia in considerare si eliminarea buruienilor, este esential pentru a avea un gazon sanatos. Totusi, iti sugeram sa nu folosesti erbicide si sa le smulgi cu mana, daca nu ai o suprafata prea mare. Daca e cazul si exista multe buruieni, atunci poti trata acele suprafete, insa aduna resturile uscate dupa ce solutia si-a facut treaba.
Daca exista portiuni unde gazonul s-a uscat, acestea trebuie greblate si curatate, iar apoi te sfatuim sa pui pamant amestecat cu seminte sau doar seminte. Completarea gazonului este foarte importanta si trebuie facuta toamna sau primavara.
Fertilizarea este iarasi importanta pentru gazonul tau, insa mare atentie sa folosesti un fertilizant cu eliberare prelungita ce contine potasiu si fosfor. Acest fertilizator va ajuta la intarirea radacinilor, asa ca este recomandat sa folosesti. Nu folosi un ingrasamant cu azot, deoarece gazonul nu are nevoie de crestere pe perioada sezonului rece. Ingrijirea gazonului toamna trebuie sa fie facuta in mod corect!
Radacini mai adanci inseamna o rezistenta mai mare a gazonului pe perioada sezonului rece, dar in acelasi timp si o eficienta mai mare cand vine vorba de absorbtia substantelor nutritive din sol.
Totusi, tine minte ca este indicat sa faci fertilizarea gazonului cu 2-3 saptamani inainte de venirea primului inghet. In acest fel, substantele nutritive vor ajunge la radacini, iar asta va ajuta iarba. Ca si perioada, ultima fertilizare se face dupa jumatatea lunii octombrie si pana la jumatatea lunii noiembrie.