Cum sa folosesti macesele. Proprietati, beneficii, utilizare si contraindicatii
Cum sa folosesti macesele. Proprietati, beneficii, utilizare si contraindicatii

Cum sa folosesti macesele. Proprietati, beneficii, utilizare si contraindicatii


Macesele sunt unele din fructele cu cea mai mare cantitate de vitamina C din lume. Un astfel de fruct contine de 50 de ori mai multa vitamina C decat lamaia, de exemplu, si chiar de 100 de ori mai multa vitamina C decat portocalele. Este unul dintre motivele pentru care micutele fructe rosiatice ar trebui incluse in alimentatia fiecaruia dintre noi, mai ales in perioadele rece, cand imunitatea scade si suntem mai predispusi la raceli, gripe si viroze respiratorii.

Descrierea plantei. Unde gasesti macesele

Macese
Macese

Macesul (rosa canina) este o planta care traieste in Europa, vestul Asiei si nord-vestul Africii, iar familia din care face parte reuneste nu mai putin de cinci specii diferite.

Macesul este un arbust cu frunze cazatoare, care poate atinge chiar 3 metri inaltime. Are tulpinile alungite, grupate intr-o tufa. Florile sunt roz sau chiar albe, destul de mari. Trebuie sa mai stii ca aceasta planta creste fie solitar, fie o poti regasi alaturi de alte 2-3 tufe.

S-ar putea ca acest arbust sa nu iti para fparte prietenos la prima vedere dat fiind faptul ca tulpinile lui sunt acoperite cu tepi mici, dar ascutiti, in forma de carlig.

Macesele, adica frunctele acestui arbust, pe care le stim cu totii, au o forma usor alungita si au o culoare care variaza de la portocaliu inchis catre rosiatic. Gustul este unul placut, usor dulce-acrisor, dar si cu o nota de amarui.

Vei gasi macesul atat in zonele de campie, cat si la deal si la munte, de obicei in locuri cu expunere mare la soare si nu prea ai cum sa nu il recunosti.

Beneficii macese

Beneficii macese
Beneficii macese

Fructul de macese pare sa fie un aliat dulce si sanatos in dietele alimentare si mai ales acolo sunt ceva probleme cu kilogramele, avand o cantitate destul de mare de fibre si de proteine. Nu sta, insa, deloc bine, la capitolul carbohidrati, cei de care ne ferim cu totii cand vrem sa scapam de kilogramele in plus.

Macesele sunt, insa, o minune pentru organism datorita numarului mare de vitamine pe care le contin, printre care vitamina A, C, E, K, B6, dar si acid patotenic, niacina, riboflavina, folat, betaina si colina. Regasim in fructele de macese foarte multe minerale, printre care o doza serioasa de calciu, dar si fier, magneziu, zupru, zinc, sodiu, potasiu sau fosfor si mangan.

Macesele sunt o sursa esentiala de antioxidanti care protejeaza si reduc deteriorarea celulelor corpului. Consumul acesytora protejeaza impotriva bolilor cronice, a celor cardio-vasculare, a diabetului de tip II si a cancerului. Este recomandat sa fie mai degraba consumate fructele care cresc la altitudini mai ridicate, deoarece studiile arata ca acestea sunt mai bogate in antioxidanti decat cele care provin de la arbusti de campie.

Macesele pot diminua durerea si inflamatia provocate de artrita si contribuie din plin la mentinerea unui sistem imunitar sanatos. Acolo unde apar probleme din cauza bolilor cronice si a consumului de medicamente pe termen lung, ca in cazul bolnavilor cronic, macesele contribuie la potentarea imunitatii si la lupta impotriva infectiilor.

Ceaiul de macese poate fi utilizat in lupta impotriva kilogramelor in plus, prin favorizarea arderii grasimilor.

Cantitatea mare de vitamina C continutta contribuie la sinteza de colagen de la nivelul pielii si contribuie la protejarea acesteia de factorii daunatori din mediu, cum sunt razele soarelui. Ceaiul de macese ajuta, pe de o parte, la mentinerea sanatatii pielii si a fermitatii acesteia, dar si la mentinerea tineretii pielii, pe de alte parte.

Cum sa folosesti macesele

Cum sa folosesti macesele
Cum sa folosesti macesele

Poate tocmai pentru ca au o cantitate mare de vitamina C, macesele preparate sub forma de pulbere sunt recomandate in raceli, gripe, bronsite, pneumonii si in mai toate afectiunile aparatului respirator.

Pulberea se administreaza, nu mai mult de 6 lingurite in fiecare zi, sublingual. In cazul in care patologiile sunt insotite de febra, atunci se va administra cate o lingurita de pulbere la fiecare 2 ore.

Pulberea, consumata insa in doze de 4, pana la 8 lingurite pe zi, este recomandata in prevenirea alergiilor si in tratarea dermatitei alergice.

Citeste si: Cum sa folosesti paducelul. Proprietati, beneficii, utilizare si contraindicatii

Maceratul la rece este util in tratarea hepatitei A, B si C, dar si in ameliorarea sechelelor post-hepatice. Asadar, macesele sunt extrem de folositoare.

Pulberea poate fi utilizata ca adjuvant in tratarea diareei, in vreme ce maceratul la rece este util in tratarea extremitatilor, maini si picioare, reci, dar si in ischemia cardiaca, insa doar ca adjuvant. Daca maceratul este contraindicat din cauza limitarii aportului de lichide, atunci poate fi inlocuit cu pulbere.

Tot pulberea, insa amestecata cu putina miere, este un bun sustinator pentru efortul fizic, mai ales pentru efortul fizic facuta la temperaturi scazute.

Maceratul la rece, indulcit cu putina miere, este indicat in tulburarile de crestere, in lipsa apetitului si in diminuarea senzatiei de greata la copii.

Preparare si administrare

Ulei de macese
Ulei de macese

Cum sa folosesti macesele pudra. Pulberea este obtinuta prin macinarea cu rasnita electrica a fructelor uscate si, mai apoi, cernerea produsului obtinut. Se va administra o lingurita rasa, care se va mentine sub limba nu mai mult de 15 minute, inainte de a fi inghitita cu putina apa. Este recomandat sa nu se administreze mai mult de 4 astfel de doze zilnic, si, totodata, consumul sa fie facut inaintea meselor, pe stomacul gol.

Cantitatea consumata poate fi dublata, adica poate ajunge la 8 lingurite zilnic, insa doar in cazul alergiilor puternice si a deficitului grav de vitamine.

Pentru prepararea maceratului la rece sunt necesare 2 linguri de pulbere de fructe care se lasa la inmuiat intr-o cana cu apa peste noapte. Dimineata amestecul va fi filtrat printr-un tifon sau o sita foarte mica, evitand contactul cu metalul.

Maceratul poate fi consumat ca atare sau indulcit cu miere. Este esential ca acesta sa se consume o singura data pe zi, dimineata, inainte de masa. Produsul este mai eficient decat infuzia deoarece sunt pastrate toate vitaminele si mineralele din fructe, de multe ori deteriorate prin fierbere sau oparire.

Macesele. Contraindicatii si reactii adverse

Ceai de macese
Ceai de macese

Consumul de macese si de produse derivate este, in esenta, destul de sigur, insa cateva precautii trebuie semnalate.

Consumul excesiv de macese poate produce constipatie, senzatia de arsura la nivelul stomacului si probleme digestive din cauza dozei mari de vitamina C pe care acestea o contin.

Apoi, tot cantitatea mare de vitamina C poate produce aparitia pietrelor la rinichi la persoanele cu un astfel de istoric sau cu predispozitie catre afectare renala.

Macesele au proprietati diuretice usoare si nu este recomandat sa fie asociate cu medicamente care au acelasi efect.

Nu se cunosc efectele maceselor la femeile insarcinate sau care alapteaza si din acest motiv, consumul este contraindicat. E mai sigur sa fie consultat medicul inainte de a consuma macese sau produse derivate.

Toxicitate. Nu este documentata, insa nu te sfatuim sa depasesti cantitatile recomandate.