Cum sa te previi raceala si care sunt factorii de risc
Cum sa te previi raceala si care sunt factorii de risc

Cum sa previi raceala si care sunt factorii de risc


Cum sa previi raceala si care sunt factorii de risc. Iata ce trebuie sa stii pentru a iti proteja organismul atunci cand vine sezonul rece si este expus la anumite pericole. Ce trebuie sa stii.

Cum sa te previi raceala si care sunt factorii de risc – Cuprins:

Ce este raceala

Ce este raceala
Ce este raceala

Raceala sau raceala comuna, cum mai este ea cunoscuta in limbajul cotidian, este una dintre cele mai cunoscute infectii ale aparatului respirator. Este, de asemenea, si una dintre cele mai frecvente si cauza absenteismului de la locul de munca. Tocmai de aceea, trebuie sa stii cum sa previi raceala.

Adeseori este confundata cu gripa, motiv pentru care se recurge la automedicatia cu antibitiotic, o contraindicatie pentru acest tip de patologie…pentru ca nu are niciun efect. Un adult poate raci de 2-3 ori intr-un sezon, in vreme ce copiii sunt ceva mai predispusi la imbolnavire.

Raceala este cauzata, de cele mai multe ori, de infectarea cu Rinovirus, desi sunt documentate nu mai putin de 200 de virusuri responsabile cu acest tip de imbolnavire.

Cum sa previi raceala. Factorii de risc

Femeie bolnava
Femeie bolnava

Cum sa previi raceala si care sunt factorii de risc. Sunt ceva factori care te pot predispune la raceala. Unul dintre ei este sa intri in contact cu o persoana racita. Ti-as recomanda sa te tii la distanta de persoanele care prezinta simptome de imbolnavire sau, daca este neaparat nevoie sa stai pe langa o astfel de persoana, te poti proteja cu o masca.

Varsta mica sau inaintata sunt factori de risc pentru ca, in general, bolile respiratorii se instaleaza mai usor la copii, mai ales la cei mici si la batrani, la adultul in varsta. Daca exista si ceva boli instalate, atunci sansele de imbolnavire sunt ceva mai mari si pe fondul scaderii imunitatii.

Da, imunitatea scazuta, fie ca vine in urma unei boli, a unei diete sau a consumului de medicamente asociat un boli deja diagnosticate este un factor de risc in raceala.

Sezonul rece, dar si schimbarile bruste de temperatura si anotimpurile intermediare, precum primavara si toamna, poate si din cauza oscilatiei temperaturii sunt cele in care racelile apar mai frecvent deca vara sau in perioadele in care temperatura se mentine ridicata.

Simptomele racelii

Simptome raceala
Simptome raceala

Cum sa previi raceala. Trebuie sa stii ca virusurile responsabile de raceala infecteaza mai intai nasul si sinusurile, iar acestea raspund cu eliminarea unei mucoase transparente, a mucozitatilor, responsabile cu indepartarea virusurilor din aceste zone afectata. Asadar, rinoreea sau curgerea nasului este primul simptom al racelii.

In timp, mucozitatile isi vo schimba culoare din transparent in alb, galbui sau chiar spre verde- mai ales la copii- este un proces natural al organismului si, asa cum am mai spus, nu este necesara administarea de antibitiotic.

Simptomele de raceala includ si stranutul, inframarea mucoasei gatului, adesea durerea la inghitire, tuse si lacrimare destul de abundenta, mai ales dupa stranut.

Trebuie sa mai stii ca, desi am spus ca rinoreea este specifica racelii, poate sa apara si nasul infundat. De fapt, cele doua pot fi prezente in cadrul aceluiasi episod de raceala, doar ca rinoreea apare la inceput, iar nasul infundat o data cu evolutia racelii care, nu e nevoie sa te panichezi, are o anumita crestere si apoi o descrestere a intensitatii simptomelor.

Durerea de cap si durerile musculare usoare pot fi si ele prezente in tabloul clinic al racelii comune.

Este important sa tii minte ca aceste simptome ating varful de manifestare cam la 3 zile de la debut, dar pot dura, cu intensitati diferite, pana la cel mult 14 zile.

Cum sa previi raceala

Cum sa previi raceala
Cum sa previi raceala

Asa cum ti-am spus si la factorii de risc, evitarea contactului cu persoanele care manifesta simptome de imbolnavire este cea mai la indemana metode de preventie. Trebuie sa stii cum sa previi raceala.

O a doua recomandare, poate si mai importanta si mai in controlul tau decat prima, este sa respecti cu atentie igiena mainilor. Sa te speli pe maini cand vii de afara, cand ajungi acasa sau la locul de munca si, evident, inainte de masa.

Echinaccea este unul dintre suplimentele alimentare care pot sustine imunitatea, mai ales in sezonul rece, si ajuta la prevenirea racelilor. In plus, consumul de echinaceea ajuta la vindecarea mai rapida a organismului in cazul in care infectia este contactata.

Vitamina C este un aliat de nadejde in lupta impotriva virusurilor si, consumata regulat, poate tine la distanta raceala. O gasesti in lamaie, portocale, in citrice, in general, dar si in alte fructe si legume. Aceasta vitamina te va ajuta atunci cand vrei sa inveti cum sa previi raceala.

Citeste si: Cum sa te alimentezi corect cand ai luat o raceala sau gripa

De fapt, consumul de fructe si legume este esential in prevenirea racelilor pentru ca ofera organismului vitaminele si mineralele necesare in lupta cu virusurile. Nu abuza, totusi de ele.

In perioada rece, daca vrei sa tii raceala la distanta, te sfatuiesc sa consumi cat mai mult usturoi. Il poti adauga la friptura, langa gratar, il poti gratina sau il potoi adauga in supe si ciorbe…Desigur, crud este si mai eficient, asadar, include-l in meniul tau zilnic.

Mierea sustine si ea imunitatea si tine la distanta virusurile, iar daca ai alergie la produsele apicole, poti incerca sa consumi polen crud, in fiecare zi, cate o lingurita…o poti adauga in iaurtul cu cereale, fara problme.

Respectarea orelor de somn este un alt mijloc de preventie a imbolnavirilor de sezon. Asigura-te ca dormi macar 6 ore pe noapte astfel incat organismul tau sa aiba puterea sa se lupte cu virusurile.