Plantare vita de vie toamna. Afla cum sa faci acest lucru si care sunt pasii pe care trebuie sa ii urmezi, pentru a obtine rezultatele dorite. Nu trebuie sa fii un expert, insa trebuie sa urmezi anumiti pasi si anumite reguli.
Cand se planteaza vita de vie
Cum sa faci o plantare ca la carte pentru vita de vie atunci cand vine toamna. Inainte de toate, trebuie sa stii ca plantarea vitei de vie se poate face primavara, vara sau toamna. Daca vrei sa incepi plantarea primavara, trebuie sa stii ca acest lucru se va face in luna martie, cand temperaturile depasesc valoarea de 5 grade Celsius in aer, dar si in sol.
Totusi, plantarea nu se face mai tarziu de luna aprilie, pentru ca atunci este momentul cand vita de vie va porni in vegetatie, adica atunci cand are loc umflarea mugurilor.
Pe perioada verii poti planta vita de vie insa doar cea care vine cu pamant pe radacini, adica vitele de vie aflate la container. Nu iti recomandam sa incerci sa pui butasi sau rasaduri, pentru ca nu se vor prinde.
Plantarea de toamna pentru vita de vie poate fi facuta de la sfarsitul lunii octombrie, adica odata cu caderea frunzelor. Termenul limita pentru plantare va fi sfarsitul lunii noiembrie, atunci cand vin temperaturile situate sub valoarea de 0 grade Celsius si solul ingheata.
Cum sa alegi terenul pentru cultivarea vitei de vie
Plantare vita de vie toamna. Terenul pe care se cultiva vita de vie este deosebit de important, asta daca vrei sa obtii si rezultate pe masura. Tocmai de aceea, cultivarea vitei de vie se va face in functie de anumiti factori.
Altitudinea este foarte importanta, asa ca daca vrei sa cultivi vita de vie nu ar trebui sa o faci pe un teren care se afla la mai mult de 600 metri inaltime fata de nivelul marii. Vita de vie se cultiva la altitudini ce variaza intre 100 si 600 metri.
Bineinteles, terenul pe care vei cultiva vita de vie trebuie sa beneficieze de mult soare. Totodata, orientarea randurilor de vita de vie trebuie sa fie pe directia Nord-Sud.
Ia in considerare si pichetarea terenului, adica pregatirea gropilor dupa diferite scheme de plantare. Distanta de plantare ar trebui sa fie de 2 metri intre randuri si de 1 metru intre plantele de pe acelasi rand. In cazul in care vrei sa plantezi vita de vie aproape de casa, distanta minima trebuie sa fie de 0.5 metri fata de peretii locuintei.
Plantare vita de vie toamna. Cum sa o faci in mod corect
Plantare vita de vie toamna. Daca tot am adus vorba de gropi un pic mai sus, ar trebui sa stii ca gropile trebuie sa aiba o adancime de 50 cm, iar latimea si lungimea trebuie sa fie de aproximativ 40 cm fiecare. Poti planta rasaduri de vita de vie sau butasi. Butasii (corzile) ii poti recolta in timpul taierii de toamna a plantei, asa ca iti sugeram sa alegi lastari sanatosi, care au 3-4 muguri.
Butasii trebuie plantati la o adancime de 50 cm, pentru ca vita de vie isi va intinde foarte mult radacinile in pamant. Tocmai de aceea, nu este indicat sa o plantezi in apropierea casei sau langa garduri care au fundatie. Doar asa inveti cum sa faci o plantare ca la carte, pentru vita de vie.
Mai mult, trebuie sa iei in considerare si fasonarea, adica indepartarea radacinilor urscate sau cele innegrite, dar si a ochilor neviabili. Astfel, butasii trebuie sa aiba 3-4 ochi si radacinile sa aiba o lungime maxima de 10 cm.
Citeste si: Schema tratament vita de vie. Cum si cand sa faci stropirea
Dupa ce ai facut fasonarea, trebuie sa stii ca radacinile au nevoie de mocirlire. Practic, se inmoaie radacinile intr-un amestec de 2/3 pamant argilos, 1/3 balega de vaca si apa. Nu este o operatiune complicata, asa ca iti recomandam sa o faci atunci cand te ocupi de o plantare pentru vita de vie toamna.
Cand se pun in pamant, butasii trebuie sa aiba punctul de altoire deasupra nivelului solului, cu aproximativ 2-3 cm. Umple 1/3 din groapa cu pamant reavan, iar apoi taseaza-l foarte bine. Dupa aceea, ar fi bine sa completezi cu mranita si sa uzi foarte bine folosind 10 litri de apa.
Vita de vie trebuie udata de 2-3 ori la intervale de cateva zile, insa aceasta operatiune trebuie oprita daca temperaturile exterioare au scazut sub valoarea de 0 grade Celsius.
Iti mai recomandam sa acoperi vita de vie cu o sticla de plastic taiata, pentru ca asa o vei proteja pe toata durata iernii si aceasta va fi ferita de vantul puternic de pe perioada sezonului rece.