Cum sa folosesti catina: proprietati, beneficii, utilizare, contraindicatii
Cum sa folosesti catina: proprietati, beneficii, utilizare, contraindicatii

Cum sa folosesti catina: proprietati, beneficii, utilizare, contraindicatii


Cum sa folosesti catina. A venit sezonul rece, ceea ce inseamna ca incepe si sezonul racelilor, al gripei si al virozelor respiratorii. Si, ca in fiecare an, incepe goana dupa plante miraculoase, menite sa potenteze imunitatea, scazuta de stresul de peste an, dar si de alti factori de mediu. De departe unul dintre cei mai importanti aliati in lupta cu imunitatea scazuta este catina.

Descrierea plantei si a fructelor. Unde le poti gasi

Tufa de catina
Tufa de catina

Catina (Hippophae rhamnoides) este un abust cu spini, care apartine familiei eleagnaceelor. Desi se cunosc doua varietati ale acestei plante, catina alba si catina rosie, de interes pentru medicina naturista este doar catina alba.

Arbustul este recunoscut dupa frunzele alungite, de un cenusiu-argintiu, stralucitor pe fata si mat pe spatele frunzei, dar si dupa florile mici si galbene. Desigur, cele mai cunoscute sunt fructele, mici, rotunde, cu o nota puternica de portocaliu.

Este un arbust pe care il regasim in zonele pietroase, strancoase, in apropierea apelor. La noi in tara se regaseste peste tot, daca mediul indeplineste conditiile de mai sus, adica un sol stancos, in apropierea unei ape. Interesant este ca aceasta planta poate supravietui fara probleme si la mari inaltimi, adica la aproape 5000 de metri, fiind intalnita in Alpi, dar si, mai ales, in Himalaya.

Beneficii catina

Beneficii catina
Beneficii catina

Lista de beneficii pe care o ofera catina este extrem de lunga, insa le vom mentiona doar pe cele mai importante. Nu de alta, dar cu siguranta vrei sa le stii pe cele mai cunoscute.

In primul rand, fructele de catina contin aproape toate mineralele si vitaminele de care organismul are nevoie. Tocmai de aceea este recomandat sa consumi suc de catina dimineata, pentru a te asigura ca organismul tau va beneficia de acest aport de vitamine.

Pe langa efectul vitaminizant, catina ajuta si organismul sa lupte impotriva bolilor. Efectul imunostimulator al catinei ajuta organismul sa combata infectiile bacteriene.

In acelasi timp, fructele de catina elimina toxinele din sistemul digestiv, dar si cele de la nivelul ficatului.

Nu mai este un secret ca fructele de catina au un efect antioxidant, ce va ajuta organismul sa neutralizeze radicalii liberi, sa previna aparitia celulelor canceroase si sa elimine substantele toxice.

Efectul antiinflamator pe care il are catina nu este doar la nivel intern, iar aceasta poate fi folosita pentru a trata arsurile sau ranile. Dupa cum vezi, catina este extrem de utila pentru organismul uman.

Utilizare catina

Fructe de catina
Fructe de catina

Fructul de catina este unul dintre cele mai bogate produse in vitamina A si E. In plus, se mai regasesc vitaminele C, F si PP, dar si intreaga gama de vitamina B.

Trebuie sa stii ca fructul de catina poate fi utilizat atat ca tratament, adjuvant in diferite patologii, ci si ca aliment. Din aceste fructe pot fi preparate siropuri si dulceturi, dar si un vin. In plus, ceaiul de catina poate inlocui cu succes cafeaua, avand efecte neuroexcitatoare.

Catina poate fi utilizata in tratarea racelilor, mai ales cand acestea survin recurent, dar si in cazul in care exista o tulburare a sistemului imunitar, o sensibilitate crescuta la infectii. In aceste cazuri, este recomandata utilizarea pulberii de catina, in cure de cate trei saptamani, dar nu mai mult de trei ori pe an.

Pubertatea precoce, diverse tulburari endocrine, dar si sterilitatea, atat masculina, cat si feminina, pot fi ameliorate cu pulbere de catina, utilizate in cure de cei putin 3 luni fiecare.

Tot pulberea, si tot in cura de cel putin 3 luni, este folosita si in tratarea tulburarilor de asimiliare a nutrientilor, in colita de putrefactie, in hepatitele A, B si C, dar si in ameliorarea cirozei hepatice.

Citeste si: Cum sa folosesti brusturele: proprietati, beneficii, utilizare, contraindicatii

Desigur, carentele de calciu, potasiu, magneziu, vitaminele A, E, PP, tulburarile de crestere ale copiilor si orice tip de convalescenta pot fi ameliorate fie prin catina macerata la rece, fie prin consumul de fructe proaspete, acolo unde acest lucru este posibil.

Pulberea aplicata sublingual, in cure de cel putin o luna, este considerata ca adjuvant in tratarea obezitatii, a diabetului, in diferite forme de alergie, dar si in sensibilitatea la frig si temperaturi extreme, in general.

Apoi, catina asociata cu fructe de padure, macerate la rece, este utilizata in tratarea, ca adjuvant, a leucemiei sau a diferitelor tipuri de cancer.

Pulberea mai este utilizatasi in ameliorarea simptomelor depresiei. Pulberea se va tine sub limba timp de cle mult 20 de minute, iar procedura se va efectua de cel mult 5 ori pe zi.

Macerata la rece, catina este adjuvant in tratarea tulburarilor nervoase la copii.

Pulberea poate fi utilizata in tratarea ranilor si leziunilor, dar si a ulceratiilor pielii. Este adjuvant in procesele de recuperare ale organismului dupa o imbolnavire, in reglarea apetentei alimentare.

Preparare si administrare

Catina cu miere
Catina cu miere

Pentru ca tot am vorbit mai mult despre pulbere, vom incepe cu aceasta. Asadar, pentru a obtine pulbere de catina este necesar ca planta sa fie macinata fin cu rasnita de cafea si apoi cernuta prin sita pentru faina. Pulberea obtinuta se poate consuma cate o lingurita rasa, de cel mult patru ori pe zi, inaintea meselor.

Catina va fi tinuta sub limba timp de aproximativ 15minute inainte de a fi inghitita cu apa. Atentie! Este indicat ca pulberea sa nu fie pastrata mai mult de 10 zile deoarece isi va pierde proprietatile.

Pentru maceratul la rece, se ia o lingura de pulbere de catina si se pune la inmuiat intr-o cana de apa plata. Se va lasa la macerat timp de 8 ore la temperatura camerei si se va consuma, apoi, cu miere, pe stomacul gol.

Fructele proaspete pot fi consumate, cu moderatie, nu mai mult de 1-2 linguri de cel mult 3 ori pe zi. Daca gustul foarte acru este mai greu de tolerat, se poate administra, dupa consumul fructelor, o lingurita de miere de albine. Atentie! Este recomandat ca dupa consumul acestor fructe sa fie evitata administrarea de apa.

Sirop
Sirop

Siropul se prepara destul de simplu. Un kg de fructe se vor taie pe jumatate si se vor lasa in apa timp de 12 ore. Se vor fierbe apoi timp de 15 minute si, ulterior, produsul obtinut, se strecoara. Siropul se bea de sine statator sau indulcit cu miere.

Tinctura de catina se obtine prin macerarea in alcool a 6 linguri de pudra de fructe uscate. Macerarea trebuie sa dureze nu mai putin de doua saptamani, iar produsul rezultat, dupa ce se strecoara, poate fi utilizatca cicatrizant.

Decoctul se obtine din fierberea a dopua maini de crengute timp de 20 de minute. Fiertura obtinuta se filtreaza si se lasa la racit.

In fine, poti obtine chiar si ulei de catina. Sunt necesare 300 de grame de fructe care se pun la fiert pe baie de abur, in 500 de ml de ulei de gatit. Ulterior, se strecoara si se pastreaza in sticlute.

Contraindicatii si reactii adverse

Hippophae rhamnoides
Hippophae rhamnoides

Catina este considerata o planta minune datorita beneficiilor pe care le aduce unui organism sanatos, sau a manierei in care actioneaza ca adjuvant in tratarea uneo patologii.

Totusi, consumul de catina nu este recomandat femeilor insarcinate sau care alapteaza, deoarece nu este cunoscut efectul pe care aceasta planta il are asupra copilului.

De asemenea, este contraindicata la persoanele cu hipotensiune, dar si la cele care urmeaza un tratament antihipertensiv.

Catina incetineste procesul de coagulare a sangelui si din acest motiv nu este recomandata cu aproximativ 2 saptamani inaintea unei interventii chirurgicalel, dar nici la persoanele care au tulburari de coagulare a sangelui si urmeaza tratamente medicamentoase in acest sens.

Catina este contraindicata la persoanele cu hipoglicemie, dar si la cele care sunt diagnosticate cu afectiuni autoimune, in acest caz putand agrava boala deja instalata.

Toxicitate. Ei bine, aici avem o veste buna, deoarece toxicitatea nu este documentata. Totusi, trebuie sa ai grija si sa nu exagerezi cu cantitatile.