Cum sa cresti Brumarele. Ingrijire, inmultire, boli si daunatori
Cum sa cresti Brumarele. Ingrijire, inmultire, boli si daunatori

Cum sa cresti Brumarele. Ingrijire, inmultire, boli si daunatori


Cum sa cresti Brumarele sau Phlox douglasii. Brumarelele seamana destul de multe cu Hortensiile, insa primele sunt mai putin pretentioase la mediu, se adapteaza mult mai usor si sunt mai suor de cultivat si de ingrijit. In plus, florile sunt ceva mai mici, ceea ce face ca aceste plante sa fie potrivite pentru a colora si inveseli spatii mai mici. Brumarelele sunt plante anuale sau perene, in functie de specia pe care o alegi.

Cum sa cresti Brumarele. Ingrijire, inmultire, boli si daunatori – Cuprins:

Inmultire Brumarele

Brumarele
Brumarele

Inmultirea Brumarelelor (Phlox douglasii) se poate face prin seminte, prin lastarii bazali, dar si prin impartirea tufelor.

Semintele se vor planta catre finalul iernii, de preferat in luna februarie, in sere sau in rasadnite. Pentru a germina, semintele au nevoie de cel mult doua saptamani, la o temperatura de 16-19 grade Celsius.

Este bine de stiut ca, dupa o luna de la plantarea in sera, cand temperaturile de afara cresc, rasadurile pot fi transplantate in aer liber. Cel mai probabil, daca totul merge bine, vei avea primele flori in luna iunie.

Totusi, cea mai raspandita metode de multiplicare este impartirea tufei. Este recomandat ca impartirea sa fie facuta in cel mult sase tulpini, la un interval de trei sau patru ani. Este important ca fiecare planta rezultata sa aiba macar 3-4 lastari si radacina pentru a putea supravietui.

Conditii de crestere Phlox douglasii

Phlox douglasii
Phlox douglasii

Conditii de crestere brumarele. In ceea ce priveste conditiile de mediu, Brumarelele prefera un substrat bine drenat, cu pH neutru-slab alcalin si fertilitate bogata.

Brumarelele trebuie udate folosind o cantitate de apa potrivita, astfel incat solul sa fie mentinut reavan. Atentie! Aceste plante nu tolereaza nicicum seceta si, din acest motiv, pe timpul verii, cand temperaturile sunt foarte crescute, este indicata mulcirea radacinilor astfel incat solul, la acel nivel, sa se mentina umed. Mare grija la udare! Este esential ca apa sa fie pusa la nivelul solului, nicidecum pe tufa.

Brumarelele se adapteaza bine la mediile reci si rezista si celor mai friguroase ierni, un prag minim la care aceasta planta poate supravietui fiind la -30 de grade Celsius.

Aceste plante au un temperament de lumina, aceasta fiind un factor esential in cresterea si buna lor dezvoltare. Au nevoie de lumina undeva la aproximativ 6 ore zilnic si se simt foarte bine in actiunea directa a razelor soarelui. In conditii de lumina si actiune directa a soarelui, aceste plante pot inflori abundent. Brumarelele se simt bine si in spatii semiumbrite.

Ingrijire Brumarele

Ingrijire Brumarele
Ingrijire Brumarele

Brumarelele au nevoie de fertilizare repetate si constanta,  cu ingrasaminte specifice plantelor decorative prin floir. Este, de asemenea, indicat ingrasamantul ternar sau gunoiul de grajd matur chiar si pentru a pregati terenul, inainte de plantarea Brumarelelor. Solul poate fi mulcit cu compost in fiecare primavara pentru a creste calitatea substratului.

Brumarelele au nevoie de taieri repetate. Mai intai, este recomandata taierea plantei la inceputul sezonului rece, cand planta da semne ca este afectata de frig. In acel moment, se aplica o taiere astfel incat sa ramana doar cel mult doi centimetri din planta.

Citeste si: Cum sa plantezi Ochiul boului. Ingrijire, inmultire, conditii de crestere

Dupa inflorire este indicata o taiere cu o treime din lungimea tulpinilor pentru a favoriza formarea unor frunze noi, mai puternice, dar si pentru a preveni pierderii formei specifice. Daca se taie in acest moment, atunci planta va inflori din nou in toamna, desi nu la fel de abundent ca in sezonul cald.

Mai trebuie sa stii ca Phlox douglasii (brumarele) prefera spatiile in care aerul circula usor, spatiile aerisite si nu foarte incarcate cu alte plante.

Este la fel de important ca odata ce s-au ofilit, florile sa fie eliminate. In acest fel se mentine aspectul proaspat al tufei si se favorizeaza inflorirea ulterioara.

Mulcirea solului cu un strat de frunze este indicata catre finalul toamnei, cand temperaturile incep sa scada semnificativ, pentru a mentine solul la o temperatura agreabila.

Boli si daunatori Brumarele

Brumarele
Brumarele

Brumarelele sunt destul de rezistente la boli si la daunatori, insa sunt cateva semne care ar trebui sa iti atraga atentia.

Totusi, daca ai brumarele in curte, trebuie sa stii ca acestea pot fi afectate de fainare, mai ales daca nu au parte de suficient de mult aer in jurul lor, adica sunt inghesuite, iar spatiul lor nu este bine ventilat.

Temperaturile ridicate favorizeaza aparitia ciupercii Septoria divaricata, a carei prezenta este semnalizata de incretirea frunzelor si de aparitia unor pete maronii, decolorate central. Este recomandat ca frunzele afectate sa fie eliminate, iar planta sa fie irigata potrivit.

Stagnarea in dezvoltarea acestor plante este data de prezenta insectelor Lopidea davisi, care se hranesc cu mugurii brumarelelor.