Cum sa previi raceala de vara. Afla cum se manifesta acest tip de raceala si ce remedii ai la indemana pentru a o tine departe, dar si ce poti face pentru a o trata mai rapid.
Raceala de vara
Se spune ca doar persoanele perfect sanatoase racesc vara. Oricat de bine ar suna acest lucru, este putin probabil sa-ti doresti ca in miezul verii, cand temperaturile sunt ridicate si este vremea numai buna de plimbari in aer liber sau de mers la piscina, tu sa vrei te trezesti pe cap cu o raceala.
Specialistii au demontat mitul explicat mai sus asa ca, daca in sezonul cald ai racit, nu inseamna ca ai sanatate de fier. Inseamna doar ca ai intrat in contact cu virusurile specifice, adica rinovirusurile. Cu alte cuvinte, nu exista nicio diferenta intre raceala de vara sau de iarna, cauza fiind aceeasi: virusurile.
Avem tendinta sa credem acest lucru pentru ca cea de care am putea suferi in sezonul rece ar putea fi mai usor de gestionat pentru ca ne putem cuibari sub plapuma, la caldura si sa bem un ceai cald. Vara nu putem face asta! Dimpotriva! Am vrea mai degraba sa bem un pahar cu apa rece si sa stam la aer conditionat sau in piscina.
Citeste si: Cum sa te alimentezi corect cand ai luat o raceala sau gripa
Diferente apar in ceea ce priveste timpul de vindecare de care are nevoie organismul uman dupa ce a contactat virusul. Daca in timpul verii organismul se vindeca dupa 3-5 zile, lucrurile se schimba iarna. Raceala dureaza mai mult si, de cele mai multe ori, este confundata cu gripa.
Timpul de vindecare mai scurt la o raceala de vara este explicat de consumul de legume si fructe proaspete din timpul sezonului cald, consum ce se diminueaza iarna.
Simtomele racelii sunt: nas infundat, stranut, dureri in gat, febra, secretii nazale.
Racelile pot fi determinate de sute de virusuri diferite. Asadar, nu trebuie sa fie rece afara pentru a raci, ci doar sa existe unul dintre virusuri pentru a te imbolnavi.
Transmiterea virusurilor se face prin raspandirea picaturilor de secretie nazogastrica in aerul inconjurator de catre cei infectati, dar si prin utilizarea/atingerea obiectelor infectate.
Cum sa tratezi racelile in sezonul cald. Metode de prevenire
Cum sa tratezi o raceala de vara. Racelile pot fi determinate de peste 200 de virusuri diferite. Vestea buna este ca tratarea unei raceli nu presupune tratamente complicate. Este indicat, insa, sa ceri sfatul medicului inainte a incepe un tratament medicamentos, cand e vorba de o raceala mai severa.
Este interzis sa iei pastile fara prescriptie medicala, cele mai periculoase fiind antibioticele care nici macar nu sunt recomandate in tratarea unei simple raceli. Deci, suna medicul daca starea generala de sanatate este deteriorata. Daca te confrunti cu o raceala usoara, vizita la medic nu se impune.
Iata ce poti face pentru a scapa usor de ea. In primul rand, adopta o dieta sanatoasa. Consuma multe legume si fructe proaspete. Carnea slaba pregatita pe gratar va ajuta si ea in lupta cu virusurile, dar si cu o raceala de vara.
In perioada racelii, organismul are nevoie de repaus. Cateva zile de concediu te vor ajuta sa-ti revii mai repede. Ai nevoie si de somn suficient, adica de 7-8 ore. Trebuie evitata activitatea excesiva si stresul, care slabesc sistemul imunitar.
Hidrateaza-te cat poti de bine. Ceaiurile caldute sau pur si simplu apa consumata din belsug vor ajuta la vindecare. De ajutor este si supa calda. Ai grija ca lichidele pe care le consumi sa fie caldute si nu fierbinti ( daca le consumi prea calde nu vei face decat sa iriti si mai tare gatul si sa intarzii vindecarea). Sucurile de fructe si apa pentru hidratare se beau doar la temperatura camerei.
Citeste si: Cum sa calmezi arsurile solare cu ingrediente 100% naturale. Cele mai simple si eficiente metode
Raceala de vara este invinsa si cu ajutorul vitaminei C. Studiile au demonstrat faptul ca daca in organism exista un nivel crescut de vitamina C, raceala este mult mai repede invinsa. Daca nu vrei sa iei suplimente cu vitamina C, trebuie sa stii ca exista multe fructe cu continut ridicat cu aceasta substanta. Printre ele se numara si afinele, capsunele, lamaile, zmeura, pepenele verde sau coacazele.
Vindecarea este ajutata si de lipsa stresului. Ai nevoie de odihna si de relaxare. Daca treci printr-o perioada stresanta, fa plimbari scurte prin natura. Este de preferat sa le faci pe jos sau pe bicicleta. Te vei relaxa in mai putin de 15 minute si starea de spirit se va imbunatati. Astfel, organismul va f pregatit sa lupte cu virusul.
Trebuie sa stii si faptul ca umidificatoarele, care asigura un nivel optim de vapori de apa in aerul respirat iti pot veni in ajutor. Nu trateaza direct raceala, insa ajuta la ameliorarea simptomelor. Vei observa ameliolari in ceea ce priveste congestia nazala, durerile in gat si tusea. Asadar, ajuta pentru a vindeca o raceala de vara
Ca metoda de prevenire, pe langa o dieta echilibrata, bogata in vitamine si minerale, ai grija si sa acorzi atentie sporita igienei mainilor si sa eviti interactiunile cu persoanele bolnave.